imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Znanstvenici stvorili umjetni život na kvantnom računalu


Iako se isprve čini da se radi o uvodu u radnju nekog znanstveno-fantastičnog filma, u ovoj priči nema ni mrvice fikcije…

Znanstvenici sa španjolskog Sveučilišta u Baskiji stvorili su prvi kvantni umjetni oblik života uz pomoć IBM QX4 kvantnog računala. Što to zapravo znači? U principu, radi se o simuliranom životu na kvantnoj razini koji se u mnogo pogleda ponaša kao i pravi životni oblici. Dakle, može se reproducirati, mutirati, evoluirati te umrijeti.

Znanstvenici vjeruju kako bi ovo istraživanje moglo pomoći u razumijevanju porijekla života, koje bi se na neki način moglo opisati uporabom termina iz kvantne mehanike.

„Postavili smo temeljno pitanje: koji je najmanji fizički sustav koji se može sam replicirati te se ponašati na način koji se jedino povezuje sa živim bićima?“ rekao je Lucas Lamanta.

Trenutno pokušavaju otkriti događaju li se te stvari na mikroskopskoj razini DNK-a ili pak na razini atoma gdje dominira kvantna fizika. Projekt je tek u svojim začecima, pa znanstvenici mogu samo podijeliti prve dojmove. Uz malo sreće, ovo bi istraživanje moglo uspješno završiti te donijeti značajne rezultate.

Naravno, definicija „oblika života“ uvelike ovisi o kontekstu u kojem taj termin analiziramo, a upravo opisani sustav ne zadovoljava baš sve kategorije značenja. Međutim, radi se o zbilja zanimljivom istraživanju i veselimo se njegovim rezultatima.

Izvor: DigitalTrends

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!