imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Željet ćete ovaj Apple Pencil čak i ako nemate iPad


Nedavno je odobren novi Appleov patent, i prilično je odličan. Možda dolazi najbolja moguća značajka za Apple Pencil.

Nakon što je u studenome 2015. godine s iPadom Pro predstavljen Apple Pencil, ta digitalna olovka nije doživjela nikakvu promjenu ili nadogradnju. Naravno, takav uređaj teško je redovito, a možda i uopće nadograđivati. Međutim, čini se da su Appleovi stručnjaci uspjeli poraditi na osnovnom konceptu kako bi Apple Pencil pretvorili u pravog člana svog ekosustava.

Logično, ideja se s vremenom pretvorila u patent (br. 62/363,172), koji je u siječnju dobio i službeno odobrenje. Evo i naslova:

Stvaranje sadržaja korištenjem digitalnog ulaznog uređaja na neelektroničkim površinama

Malo je zamršeno, ali vjerojatno razumijete o čemu se radi: Apple Pencil mogao bi se koristiti ne samo na zaslonu iPada Pro, nego na svim drugim ravnim i dovoljno glatkim površinama. Olovka bi tako postala neovisna o bilo kojem uređaju. Drugim riječima, Apple Pencil mogao bi biti kompatibilan sa svim Appleovim uređajima, bilo da se radi o iPadu, iMacu ili nečem trećem. Tako bi Pencil ušao u društvo univerzalno funkcionalnih proizvoda, poput AirPodsa.

Međutim, kako bi se pokret olovke prenio na zaslon? Kreatori su ponudili nekoliko rješenja, od senzora pokreta i orijentacije, preko kamere, pa čak do trokutne elektromagnetne sheme ili trokutne sheme koja se temelji na zvuku. To znači da olovci ne bi trebala posebna površina – pokret bi se mogao uhvatiti čak i kada bi olovku pomicali u zraku. Ako se Pencil proširi i opcijama proširene stvarnosti, otvorile bi se brojne nove mogućnosti, primjerice 3D-nacrti.

Ipak, kao i u slučaju drugih patenata, moramo se pomiriti s mogućnošću da će ova ideja ostati samo ideja. Bez obzira na to, radi se o najboljoj zamislivoj značajki Apple Pencila, koja bi onda svojom univerzalnošću sigurno privukla mnogo veći broj korisnika.

Izvor: Apple Insider

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!