imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Kada bismo mogli očekivati lansiranje iOS-a 12 beta?

Provjerili smo tendencije posljednjih nekoliko godina.

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Želite funkcionalan Apple 1? Košta samo nekih 1,98 milijuna kuna!


Krajem ovog mjeseca jedno od Apple 1 računala bit će ponuđeno na aukciji, a radi se o jedinstvenom primjerku jer je funkcionalan, ali i u unikatno dizajniran. Treba vam samo 1,98 do 3,3 milijuna kuna ako ga želite kupiti.

Svi znamo da će uistinu odlučni kolekcionari platiti doslovno koliko god treba kako bi si priskrbili neki rijetki predmet koji još uvijek nemaju u svojoj kolekciji. Isto vrijedi i za Appleove proizvode: čini se da nisu skupi samo moderni modeli, jer i za one desetljećima stare morate dati pravo malo bogatstvo.

01_working_apple1_computer_up_for_auction

Ako ne znate što je Apple 1, evo sažetka: Steve Wozniak sastavio je to računalo vlastitim rukama 1976., znači prije više od 40 (!) godina. Zbog utjecaja tog uređaja, Steve Jobs zaključio je da bi ga trebali početi prodavati u dućanima. Taj mu je projekt bio toliko važan da je prodao svoj Volkswagen Microbus kako bi imao dovoljno sredstava za ulaganje. To znači da Apple 1 nije samo prvi Appleov proizvod, nego i povod nastanka svih ostalih Appleovih računala. Stoga nije čudno da predstavlja Sveti gral svim kolekcionarima.

Međutim, računalo koje sada ide na aukciju nije posebno samo zbog svoje jedinstvene povijesti. Naime, uređaj još uvijek radi. To je prilično impresivno s obzirom na to da je star čak 40 godina. Nadalje, uređaj je poboljšan jer su na njemu izvedene sitne modifikacije. Obojili su ga u zeleno, te zamijenili izvornih 4 kB RAM-a (ne, niste krivo pročitali, zaista govorimo o četiri kilobajta) s jednako zapanjujućih 12 kB RAM-a. Dodali su i poseban read-only memorijski čip pomoću kojeg korisnik može pokrenuti programe čim se uređaj uključi, pod uvjetom da je sve u redu.

Ovako izgleda kada se koristi.
Ovako izgleda kada se koristi.

Ako zaista želite da ovo računalo bude vaše, odite 15. lipnja u aukcijsku kuću Christie’s u New Yorku, te ponesite dva do tri milijuna kuna jer se pretpostavlja da će se Apple 1 prodati za otprilike tu cijenu. Možete biti zadovoljni što je tako jeftin jer je posebno, Slavljeničko izdanje lani prodano za 5,4 milijuna kuna.

Izvor: 9to5mac

iPhone RED

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!