imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Zbogom 3D Touchu!


Postoji realna šansa da funkcija koju se u početku smatralo revolucionarnom, ali koju korisnici nikada nisu prigrlili, neće biti dio ovogodišnjih modela iPhonea. Pogađa li vas to?

Kada je Apple predstavio 3D Touch funkciju 2015. godine, svi su bili oduševljeni. Ne zato što se činila osobito korisnom (to nije dokazano ni do danas), nego zato što se radilo o inovativnom konceptu kojim je otvoren put novoj dimenziji (doslovno) za starije 2D geste upravljanja. Došlo je samo do jednog problema:

Korisnici se još uvijek nisu zaljubili u tu funkciju.

Prema našem posljednjem ispitivanju, samo 40% naših čitatelja često upotrebljava tu funkciju, njih 30% tek povremeno, a preostalih 30% uopće je ne upotrebljava. Također, radi se o redovitim čitateljima tehnološkog magazina posvećenom Appleu, što znači da se radi o osobama koje su bolje upoznate s Appleovim proizvodima te ih mahom posjeduju i redovito upotrebljavaju. Kada bismo ispitivanje proveli na većem uzorku, rezultati bi vjerojatno bili još lošiji.

Takvo bismo stanje mogli objasniti pomoću nekoliko teorija. Činjenica da se Apple nije potpuno posvetio tom konceptu, nije mu dopustio da se razvija, niti ga je učinio dovoljno vidljivim, uvelike doprinosi nezainteresiranosti korisnika za tom funkcijom. Posljedično, 3D Touch postao je alternativa dugom držanju, s više opcija, ali koje se smatraju zanemarivima. Drugim riječima, ostvarilo se ono čega se Phil Schiller bojao. Evo što je Appleov čelnik marketinga rekao nakon predstavljanja te funkcije:

U kontekstu inženjerstva, neizmjerno je teško izraditi hardver koji podržava zaslon s 3D Touchem. A mi ćemo potratiti čitavu godinu – zapravo dvije – na vrlo skupu proizvodnju ako ne napravimo nešto što će [ljudi] upotrebljavati. Ako ovo bude samo demo značajka pa je nakon mjesec dana više nitko neće upotrebljavati, uzaludno smo potrošili gomilu inženjerskog talenta.

Pa, nažalost, moramo priznati da se taj scenarij ostvario. Takve se stvari događaju, moramo ih prihvatiti i nastaviti. Čak i ako ste skupo platili cipele koje vas uporno žuljaju, ne morate ih nositi. Prihvatite gubitak i nastavite sa životom. Čini se da će Apple isto to napraviti s 3D Touchem.

Već smo prije nekoliko mjeseci pisali kako Ming-Chi Kuo smatra da ovogodišnji model s LCD zaslonom neće dobiti tu funkciju. Sada je taj navod potvrdio i Blayne Curtis, analitičar tvrtke Barclays, te dodao kako smatra da 3D Touch neće biti uključen ni u OLED modelima. Ako pretpostavimo da su oboje u pravu, jednadžba je vrlo jednostavna:

Ni jedan od ovogodišnjih iPhonea neće imati 3D Touch.

Žalili mi za tim ili ne, taj bi korak bio potpuno logičan. Čak i ako su jedan ili oba analitičara pogriješila, zbog svih navedenih razloga osobno smatram da ovu funkciju ne čeka duga i sretna budućnost.

Izvor: The Verge

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!