imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Zavidna kolekcija Appleovih računala mogla bi nestati


Po svemu sudeći, austrijski serviser računala planira baciti najveću kolekciju Macintosha na svijetu ako ne nađe investitora koji bi se pobrinuo za njih. Polovica te kolekcije trenutačno se nalazi u Appleovom muzeju u Pragu.

Neki stari Macovi mogli bi vrijediti pravo malo bogatstvo, osobito ako su iz ranog Appleovog razdoblja. To najbolje znaju kolekcionari koji su uložili u takve predmete. Doduše, najveća kolekcija Appleovih računala (njih ukupno 1100 komada) zapravo je u posjedu gospodina iz Austrije koji je profesionalni serviser još od 1980-ih.

Roland Borsky tvrdi da mu je posao otpočetka išao dobro te da je njegova radionica bila vrlo popularna. S godinama je, kaže, sakupio velik broj računala, od kojih je dio i dalje u njegovim rukama, a dio (točnije, 472 komada) dan je na korištenje Appleovom muzeju u Pragu. No, otkako je u Beču otvoren prvi App Store, Borsky sve teže spaja kraj s krajem.

Naime, Borsky tvrdi da je servisiranje novih uređaja znatno teže neslužbenim partnerima jer nije lako doći do originalnih dijelova, a na rabljene se čeka i mjesecima. Stoga želi smanjiti svoje izdatke, a velik dio odlazi upravo na održavanje kolekcije.

Zato se nada da bi netko mogao spasiti njegovu kolekciju. Potrebno je pronaći prostor za pohranu svih tih uređaja te otplatiti dug od 20 do 30.000 eura. Računala su sada dio privremene izložbe u Beču, ali želja mu je naći im trajni dom. Reuters se čak obratio Appleu, ali tvrtka je odbila komentirati ovaj slučaj.

Izvor: Reuters

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!