imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

iPhone 6s i iPhone 6s Plus modeli teži od prethodnika

Zašto su novi iPhone 6s i iPhone 6s Plus modeli teži


Gotovo svi koji su imali priliku držati u rukama nove iPhone 6s i iPhone 6s Plus modele primjetili su kako je nešto drugačije s njima u usporedbi s iPhone 6 modelima – teži su.
U pitanju nije velika razlika u težini, ali nije ni neprimjetna. U usporedbi s prošlogodišnjim modelima, iPhone 6s i iPhone 6s Plus teži su nekih 11% posto.

Naravno, postavlja se pitanje što je pridonijelo većoj težini novih modela. Većina pretpostavki vrti se oko nove i jače slitine aluminija koja se koristi prilikom izrade iPhone 6s modela, ali čini se kako su te pretpostvke netočne. Iako nije poznat točan omjer materijala koji se koriste za izradu posebne slitine aluminija koje Apple koristi u svojim proizvodima, aluminij 7000 slitina mrvicu je gušća od aluminij 6000 slitine koja se koristi za izradu iPhone 6 modela. Razlika između te dvije slitine je u elementima koji se upotrebljavaju: aluminij 7000 slitina sadrži cink, dok aluminij 6000 slitina sadrži magnezij.

Usporedba materijala i težina između iPhone 6 i iPhone 6s modela
Težina različitih komponenti iPhone modela

Apple također navodi kako je aluminij koji se koristi za izradu iPhone 6s Plus modela teži od aluminija koji je korišten u iPhone 6 Plus modelu za svega 2 grama, dok je aluminij koji se koristi za izradu iPhone 6s modela 1 gram lakši od aluminija u iPhone 6 modelu. Zaključak: aluminij 7000 možda će spriječiti savijanje novih iPhone modela, ali on nije krivac za povećanje težine.

Pokazalo se kako je pravi krivac za dodatnu težinu novi 3D Touch zaslon. Sklop zaslona sada teži duplo više nego u prijašnjim modelima. U iPhone 6 modelu, težina zaslona je 12 grama, dok je u novom iPhone 6s modelu težina zaslona 29 grama. Razlog je potpuno novi sloj koji je Apple morao dodati sklopu zaslona kako bi uređaj mogao mjeriti pritisak. U pozadinsko osvjetljenje zaslona ugrađen je novi senzor za očitavanje pritiska koji, po glasinama, čini zaslon neznatno debljim i ponešto težim.

Presjek zaslona na iPhone 6s i iPhone 6s Plus modelima

No, bez obzira što se novi iPhone 6s i iPhone 6s Plus modeli na prvi pogled čine dosta težima, u pitanju su male razlike koje ne bi trebale – 14 grama više kada je u pitanju iPhone 6s i 20 grama više za iPhone 6 Plus.

Izvor: The Verge

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!