imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Zašto smo tako dugo čekali iPhone s OLED zaslonom?


iPhone X napokon je dobio zaslon s OLED tehnologijom koji su svi priželjkivali, i to veličine 5,8 inča te gotovo bez rubova. Ipak, pitanje i dalje stoji: zašto tek sada?

S iPhoneom X došlo je pregršt novih značajki u odnosu na prethodne uređaje, a uz Face ID, jedan od najvećih noviteta nesumnjivo je OLED zaslon. Ipak, valja naglasiti kako pametni telefoni već godinama koriste tu tehnologiju. Prvi Samsungov Galaxy S iz 2010. godine već je imao takav ekran, a taj su trend slijedili i svi ostali vodeći modeli uređaja te južnokorejske tvrtke. To je bilo prije sedam godina i sve od tada OLED je postao ključna stavka svakog uređaja top kategorije.

Galaxy S iz 2010. godine.

Međutim, Apple je do sada sve svoje modele proizvodio s LED zaslonom – čak i iPhone 8 i 8 Plus imaju tu tehnologiju. Zašto je Apple svih ovih godina inzistirao na korištenju samo jednog rješenja kada je istovremeno postojala i mnogo bolja opcija?

Što je OLED?

Kako bismo odgovorili na to pitanje, prvo moramo objasniti što to OLED zapravo jest. Već smo objavili poduži članak o toj temi, pa ćemo sada biti kratki. LED je akronim engleskog izraza Light-Emitting Diode (svjetleća dioda). Jedina razlika između LED-a i OLED-a je u slovu „O“, koje označava da je sloj koji emitira svjetlost izrađen od organskog materijala.

OLED paneli koji se koriste danas obično koriste AMOLED (active-matrix; aktivna matrica) tehnologiju, što znači da tanki sloj tranzistora (TFT) uključuje i isključuje svaki od piksela. Ovo rješenje može omogućiti veću rezoluciju i veličinu ekrana, a to je tek početak njegovih prednosti. Zapravo, jedna od najvećih prednosti ove tehnologije jest to što ne zahtijeva stražnje osvjetljenje, zbog čega crne na ovom ekranu izgledaju prekrasno, a slike su tako kontrastne. Sve ovo također znači da su OLED zasloni mnogo bolji za okoliš od ostalih vrsta ekrana.

Zašto je Apple tako dugo čekao?

Prilikom predstavljanja iPhonea X, tvrtka je objasnila da je razlog za toliko kašnjenje činjenica da je „ta tehnologija tek sada dosegla razinu kvalitete koja odgovara Appleovim standardima“. Premda ovo zvuči kao izmotavanje, OLED zbilja i ima nekoliko ozbiljnih nedostataka.

OLED se čak može i savinuti.

Primjerice, ovaj ekran obično postiže nižu razinu osvjetljenja. To je veoma važna stvar kada proizvodite uređaj koji će ljudi koristiti i pod izravnom sunčevom svjetlosti. Međutim, Apple je tome doskočio: iPhone X radi na 634 nita, dok serija Samsung Notea, od kojih je posljednji Note 8, radi na „samo“ 560 nita.

Apple je također prekinuo jednu od tipičnih tendencija OLED zaslona: prezasićenost boja. Većina tvrtki namjerno iskorištava tu karakteristiku jer se tako dobiju oku privlačnije boje, ali ekipi u Cupertinu ipak su draže realistične boje. No, inženjeri su se trebali namučiti kako bi to postigli. Primjerice, Apple je navodno sam kalibrirao baš svaki od panela prije no što bi napustili Samsungovu tvornicu. Stoga ni ne čudi zašto je nezavisni DisplayMate istaknuo sljedeće:

iPhone X ima najveću apsolutnu preciznost boja među svim zaslonima koje smo do sada testirali.

Još jedan veliki nedostatak OLED tehnologije jest kut gledanja. Naime, ako gledate ekran pod bilo kojim kutem osim onim od 90 stupnjeva, tonovi se obično počinju gubiti. Ipak, s godinama se taj aspekt znatno popravio.

A onda je tu i najveći problem: retencija, odnosno zaostajanje slike. Time mislimo na zaostatke prethodnog prikaza, kada se stalni grafički elementi slike predugo prikazuju na zaslonu. Tako će elementi korisničkog sučelja biti vidljivi čak i kada se ne prikazuju. Ovaj problem dio je samog DNK-a OLED tehnologije, pa se Apple toga nije mogao u potpunosti riješiti. Upozorili su korisnike na tu manu, ali tvrde i da su minimizirali šanse zaostajanja slike. Kada se sjetimo koliko je negodovanja bilo u svezi Googleovog Pixela 2, čak i nakon nekoliko tjedana korištenja, čini se da su zbilja uspjeli nešto smisliti.

Zastajanje slike upravljačkih tipki na Google Pixelu 2.

Za kraj, sjetimo se da se Apple mogao obratiti samo konkurenciji kada su poželjeli staviti OLED panele u svoje uređaje. To nije bila dobra pozicija za tvrtku ni u kontekstu poslovne strategije, ni u pogledu cijena. Kao što znamo, na kraju jesu odlučili napraviti taj korak, ali pod uvjetom da sami dizajniraju ekran koji će Samsung onda proizvoditi.

Svi navedeni razlozi možda će biti dovoljno opravdanje za Appleovu odluku da tako dugo čeka s implementacijom nove tehnologije. Samo se sjetite one njihove: „ne želimo biti prvi, nego najbolji“. Ipak, sigurni smo da će nastaviti ovim putem: neki izvori tvrde da će svi iPhonei iduće godine imati OLED zaslone. To će, pak, utjecati na mnoštvo drugih stvari, osobito na to kako će se mijenjati iOS.

Pravi Dark Mode, Always On Lock Screen wallpaperi, itd. – ova tehnologija omogućuje mnoštvo toga. Preostaje samo pitanje koliko toga Apple može ostvariti.

Izvor: Techradar

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!