imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Zamijenite zadane ikone u macOS-u s prilagođenima


Ako vam se nikada nije sviđala baby plava boja mapa ili ste upravo pronašli odličan paket ikona koji biste željeli primijeniti, sada ćemo vam pokazati kako možete prilagoditi sustav prema svom ukusu.

Znali su govoriti da se Appleov sustav ne može prilagoditi. I to je bilo točno. Prisjetite se samo koliko je posla bilo potrebno da biste zamijenili pozadinu iPhonea u iOS-u. Danas nema opcija koje bi nam nedostajale u iOS-u – u redu, možda bi tamni način rada bio dobar-.

Prva stvar koju sam pokušao učiniti nakon prelaska na macOS bila je promjena zadanih ikona. Nemam problem s osnovnim setom ikona, međutim, pronašao sam mnoge druge opcije koje su prikladnije za mene. Zaista volim dosljedan izgled Appleovih proizvoda, stoga karneval ponekad pravokutnih, zaobljenih, realističnih ili minimalističnih ikona baš i nije za mene.

Imajte na umu da za mijenjanje ikona morate izmijeniti datoteke sustava. To nije preporučljivo za one koji su upravo otvorili kutiju svog prvog Mac računala. Na vama je da odlučite hoćete li stati ovdje ili nastaviti dalje.

Pogledajmo kako to radi. Srećom, postoji dobra aplikacija koju možete preuzeti besplatno i koja će obaviti sav prljavi posao umjesto vas. Aplikacija je nazvana LiteIcon, a predstavili su je isti razvojni programeri koji su zaslužni za AppCleaner. Preuzmite aplikaciju i instalirajte ju.

U ovom trenutku trebate odlučiti hoćete li se zaustaviti ovdje ili ćete nastaviti dalje i kopati dublje u izmjenjivanju zadanih ikona, a ne samo aplikacija treće strane. Prije nego što počnete, morate onemogućiti – privremeno – SIP – System Integrity Protection -.

 1. Ponovno pokrenite vaše računalo.
 2. Pritisnite CMD + R dok se računalo ponovno pokreće
 3. Pustite tipke kada se pokrene Recovery način rada
 4. Otvorite terminal odabirom Utilities > Terminal
 5. Unesite sljedeću naredbu: csrutil disable; reboot

Ako ste sve učinili ispravno, računalo bi se trebalo ponovno pokrenuti, a vama će biti omogućeno izmijenjivanje datoteka sustava.

Pokrenite aplikaciju, a ostalo će biti jednostavno kao ABC. Povucite i ispustite željene ikone – čini se da su svi klasični formati ikona (png, ico, icns) podržani – i kliknite na Apply Changes u donjem desnom kutu, ponovno pokrenite računalo i to je to. Trebali biste obratiti pozornost na kvalitetu slika, a Otpad također treba različite ikone u slučaju kada je prazan i kada je pun.

Ako želite stvoriti dinamičnu ikonu kao što je ikona Kalendara koja uvijek pokazuje trenutni datum, morat ćete poduzeti daljnje korake. Prije svega, trebate odabrati ikone koje imaju dvije različite verzije: punu i praznu. U tom slučaju, svakako upotrijebite datoteke s .icns nastavkom. Kako bi ih promijenili:

 • Preimenujte praznu ikonu u App-empty.icns, a punu u App.icns
 • Otvorite mapu Applications i potražite ikonu Kalendara
 • Kliknite na njega desnim klikom i odaberite Show Package Contents
 • Idite na Contents > Resources podmapu
 • Potražite predmete pod istim imenom i stvorite njihovu sigurnosnu kopiju – za svaki slučaj –
 • Zamijenite ih s novim ikonama
 • Otvorite Calendar.docktileplugin mapu i idite na Contents > Resources
 • Ovdje bi trebali zamijeniti samo App-Empty.icns
 • Unesite “killall Dock” naredbu u Terminal, koja će ponovno pokrenuti Dock s novim setom ikona

Ako ste promijenili sve ikone koje ste željeli, trebali biste se vratiti i omogućiti SIP koji ste onemogućili na početku ovog procesa. Upotrijebite istu metodu koja je navedena gore i unesite naredbu:csrutil enable; reboot

Nakon ponovnog pokretanja, siguran i nov sustav će vam poželjeti dobrodošlicu. Također, imajte na umu da bi nakon ažuriranja nekoliko aplikacija moglo dobiti svoje izvorne ikone nazad, tako da ćete možda morati ponoviti proces.

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!