imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Zaboravili ste lozinku na iPhoneu? Donosimo rješenja!


Ako nekoliko puta unesete pogrešnu lozinku, vaš će se iPhone automatski zaključati na određeno razdoblje. U slučaju da se previše trudite, Apple može obrisati sav sadržaj s vašeg uređaja. Pogledajmo kako možete spriječiti potpuni gubitak podataka te što učiniti ako ste si zabranili pristup mobitelu.

Apple je čuven po svojim sigurnosnim rješenjima te enkripcijama koje štite njihove uređaje. Čak se i FBI mučio s nedozvoljenim ulaskom u iPhone. Premda nije nemoguće provaliti u iPhone, još uvijek nema potvrđenih uspješnih pokušaja; doduše, očigledno je da takvo što neće poći za rukom prosječnom korisniku. Ali što onda napraviti ako zaboravimo svoju lozinku?

Zaboravljena lozinka

Vjerojatnost da ćete zaboraviti svoju lozinku na iPhoneu gotovo je nepostojeća ako ga svakodnevno koristite. Čak i uređaji s Touch ID-om u nekim će vas situacijama tražiti lozinku. Ali u slučaju iPhonea koji ste spremili u ladicu te zaboravili na njega, moglo bi biti problema. Nakon šest netočno unesenih lozinki za redom, iPhone će se automatski zaključati na određeno razdoblje te vam zabraniti pristup čitavom sadržaju. Jedino će vam dopustiti hitne pozive. Prvi se put zaključava na jednu minutu, pa na pet minuta, pa 15 minuta i tako dalje.

Naravno, ako znate točnu lozinku, strpite se jednu minutu i unesite je. Ali ako ste je potpuno zaboravili, preostaju vam dvije opcije: možete vratiti uređaj u prijašnje stanje putem sigurnosnog backupa na iCloudu ili iTunesu. Backup na iCloudu dostupan je samo ako ste barem jednom povezali svoj iPhone na računalo.

Povratak sa sigurnosnog backupa na iCloudu

Srećom, vaš je iPhone jako pametan pa automatski stvara sigurnosni backup na iCloudu kada ima slobodnog vremena, pa su vam ondje svi podaci na sigurnom. Ako vam je ova opcija onemogućena na mobitelu, vrijeme je da je uključite. Dovoljno je da otvorite Settings i pritisnete na svoje ime. Odite na iCloud > iCloud Backup te uključite tu opciju. Na ovaj način, kada vam je iPhone ili iPad zaključan i povezan na izvor energije, automatski će stvarati backup u pozadini.

Ovdje možete i ručno stvarati backupe, primjerice, prije velikih nadogradnji. Ako ste vodili računa o tome, imate jedan koji vam omogućuje da povratite svoj iPhone. Evo kako to možete napraviti:

  1. Odite na iCloud.com.
  2. Prijavite se svojim Apple ID-om te pritisnite Find my iPhone.
  3. Kada pronađete svoj uređaj, pritisnite Erase iPhone.

Ovom ćete metodom vratiti uređaj na tvorničke postavke te obrisati sve podatke. Tako možete povratiti sav sadržaj sa svog iCloud sigurnosnog backupa. Ako imate još koji uređaj s iOS-om 11 za koji imate isti Apple ID, moći ćete povratiti uređaj u problemima pritiskom na samo jednu tipku.

Povratak sa sigurnosnog backupa na iTunesu

Ovo je manje uobičajena metoda. Prvo trebate postaviti uređaj u Recovery način rada, i to na sljedeći način:

U slučaju iPhonea 6s i starijih modela te iPada: Isključite uređaj, povežite ga sa svojim računalom (bilo Macom, bilo PC-jem), istovremeno pritisnite tipku Sleep/Wake i tipku Home te ih držite dok se ne pojavi ekran Recovery načina rada.

U slučaju iPhonea 7 i 7 Plus: Isključite uređaj, povežite ga sa svojim računalom (bilo Macom, bilo PC-jem), istovremeno pritisnite tipku Sleep/Wake i tipku za smanjivanje glasnoće te ih držite dok se ne pojavi ekran Recovery načina rada.

U slučaju iPhonea 8, 8 Plus i X: Isključite uređaj, povežite ga sa svojim računalom (bilo Macom, bilo PC-jem), pritisnite tipku za pojačavanje glasnoće, pa za smanjivanje glasnoće te držite tipku Sleep/Wake dok se ne pojavi ekran Recovery načina rada.

Nakon toga, iTunes će vam ponuditi dvije opcije: da nadogradite uređaj ili da ga vratite na tvorničke postavke. Odaberite drugu opciju i tako ćete ponovno aktivirati svoj iPhone ili iPad te vratiti podatke iz posljednjeg iTunes backupa.

iPhone XR

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!