imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Za što je Mac mini zapravo dobar u 2018. | MEGATEST


Zaista, koliko potencijala bi se moglo kriti u osnovnom modelu Maca mini nakon četiri godine ignoriranja?

Kada je Apple ažurirao svoju ponudu MacBook Pro računala sredinom ljeta, odlučili smo napisati članak i testirati njihove performanse u mnogim različitim aspektima. Provjerili smo 3D performanse, izvoz fotografija, igranje igara, CPU i GPU benchmark testove, te čak i upotrebu Logic Pro X-a. A zatim smo pomislili zašto to ne bi učinili opet, samo s drugim uređajem.

I ovaj put nam je pomogao Viktor Kádár, poznatiji kao K1l1m6n. Ako niste upoznati s njegovim radovima, ovdje je kratak sažetak njegovog rada na konceptima MacBooka Pro, iPada i Maca mini, a također možete posjetiti njegove profile na Instagramu i Behanceu.

3D Fotografije

Baš kao i prošli put, koristili smo Keyshot Pro 7. Ovaj program za renderiranje je široko rasprostranjen u svijetu dizajnera, budući da kada ga koristite performanse grafičke kartice nisu važne, jer on koristi sirovu snagu procesora. Kako bi dobili najtočnije rezultate, prikazali smo isti ručni sat kao i prije. Rezolucija, izlazni format i uzorak su također bili isti.

Na grafikonima možete jasno vidjeti da 4-jezgrena osnovna izvedba Maca mini nije ni blizu Appleovim nedavno ažuriranim MacBook Pro računalima. Ovogodišnji osnovni 15-inčni model bi s lakoćom mogao pobijediti Mac mini. Izvedba Mac minija nalazi se negdje ispod razine 15-inčnog modela MacBooka Pro iz 2016. Ali, bio je brži od 13-inčnog modela iz 2016, što je prilično veliko postignuće za i3 čip.

Brzina sata je veća i dok 13-inčni i 15-inčni modeli MacBooka Pro iz 2016. i 2017. imaju dual-core procesore (model iz 2018. nema), novi Mac mini ima quad-core procesor i njegova izvedba to jasno pokazuje, uglavnom kada se radi o vremenskim rezultatima.

3D Animacije

To je ponovno posao Keyshota i CPU-a. Ali to je nešto složeniji izračun koji računalo mora učiniti. Mac miniju smo dali 331 okvir, Full HD animaciju da ju prikaže na stopi od 4 uzorka/okviru. Rezultati su bili iznenađujuće odgovarajući. Mac mini je bio samo nekoliko posto iza MacBooka Pro iz 2016. Ovi rezultati govore sami za sebe, Mac mini je donio ono što je obećano.

Grafičke performanse

Ono što je još zanimljivije je izvedba GPU-a. Za testiranje smo ponovno upotrijebili Diablo. Iako igrači preferiraju najviši mogući fps, moramo naglasiti da ova računala nisu namijenjena igranju igrica. Testirali smo ga za zabavu, budući da rezultati mogu prikazati zaista velike razlike.

Kada smo pokrenuli igru, nije bilo nikakve razlike između dva MacBook Pro računala. Maksimalan fps je bio 86 na 1650×1050 rezoluciji. Prosjek na srednjim postavkama je oko 40 fps u slučaju 15-inčnog modela i negdje iznad 30 fps na drugom. Mac mini je mogao dosegnuti 40 fps, na Full HD rezoluciji oko 28, a najviše što je uspio dosegnuti je 59 fps. Razlika je u tome što je Mac mini ove performanse mogao zadržati duže vrijeme. Radio je tiše, ali stalno je ispuštao vrući zrak.

Očito, u slučaju stolnog računala poput ovog, postoji više prostora za ventilaciju. Ali rekli bismo da je čak i na ovom hardveru koji ima niže performanse od vrhunskih notebooka, ugodno igrati igre koje imaju manji fps. Za maksimalan test GPU-a, ponovno smo upotrijebili Unigine Heaven, koji je istaknuo slabosti ove konfiguracije. Ostvario je rezultat od 521 boda, 15-inčni MacBook Pro iz 2018. je to mogao udvostručiti, a 13-inčni MacBook Pro iz 2016 znao je 20% više.

Izvoz iz Lightroom-a

Mac mini zapravo nije radna stanica, barem to nije 4-jezgrena verzija koju smo mi testirali. Međutim, on je stolno računalo i njegova upotreba može biti razumna za mnoge različite zadatke. Jedan od njih je i uređivanje fotografije. Stoga smo isprobali Lightroom izvoz. Opet smo radili s 500 fotografija visoke rezolucije. Osim performansi procesora, u ovom zadatku važna je i brzina SSD-a, koja je također veoma važan faktor. A Mac mini je ostvario prilično dobre rezultate u tome, koji su sljedeći:

Nije bilo tolike razlike između računala. Mac mini je završio za 8:35 minuta, što je bolje od oba rezultata MacBook Pro računala iz 2016. Ako uzmete u obzir i to da je ovogodišnji skuplji 15-inčni MacBook Pro isto ostvario za 6:17 minuta, to je prilično lijep rezultat. Iako Mac mini dolazi bez dodatnih uređaja, on je i dalje prijenosni Mac po nešto povoljnijoj cijeni. A ako već imate sve dodatke koji su vam potrebni, u foto-studiju, Mac mini bi mogao biti puno razumniji izbor od notebooka.

Preopterećenje Logic Pro X-a

Prijeđimo na glazbu s Logic Pro X-om. Evo ukratko o čemu je ovaj test bio. Ovaj put smo ponovno reproducirali istu pjesmu iznova i iznova, sve dok nismo preopteretili procesor. Ovogodišnji MacBook Pro ima odlične rezultate u ovom testu. Osnovni 15-inčni model može ponovno reproducirati 165 pjesama u isto vrijeme, a to je negdje oko rezultata starog 12-jezgrenog Maca Pro.

Mac mini nije mogao doći do vrha, ali je i3 procesor ponovno obavio svoj posao. Njegovi rezultati su se našli negdje između 13-inčnih i 15-inčnih modela iz 2016, i time je održao korak sa svojim velikim bratom, barem u pogledu performansi. Problemi su započeli na 74 pjesme, a Mac mini bio je gotov na 80. pjesmi. To je bilo prilično predvidljivo.

Presuda

Brojevi govore sami za sebe. Očito, ovo nije najsnažniji Mac na tržištu i ne može doći čak ni blizu performansama ovogodišnjeg 15-inčnog MacBooka Pro koji košta gotovo tri puta više. Međutim, nakon 4 godine šutnje, ovo ažuriranje je dodalo puno toga konfiguraciji. Zaista brzi SSD u računalu je imao veoma dobar učinak na njegovu izvedu.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!