imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Predstavljen iOS 12 – Apple WWDC 2018

Pogledajte nove funkcije sljedećeg sustava!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

WWDC lista želja: kako bi iOS 11 trebao izgledati?


WWDC 2017 je za manje od dva mjeseca i tamo ćemo moći saznati više o najnovijim dodatcima Appleovom softwareu baš kao i svake godine do sada, a developeri mogu isprobati beta verzije svakog sustava. U ovom članku, pogledat ćemo par razvoja koje bismo željeli vidjeti u sljedećem iOSu.

Vjerojatno će biti lakše sastaviti popis iOS značajki koje bismo željeli vidjeti nego onaj za macOS, jer Apple ima mnogo značajki koje korisnici već godinama čekaju. Nadajmo se kako će Apple ispuniti naše nade i snove ove godine i da ćemo dobiti zaista odličan sustav. Što to točno znači? Pa, ova ažuriranja:

Tamni način rada

Ova funkcija se još uvijek ne može pronaći, iako smo čuli glasine kako će biti dodana iOSu koje kruže još od prošlogodišnjeg WWDC-a. Široki raspon korisnika se nada kako će ova značajka biti dodana OS-u. Srećom, čini se kako smo bliže tome da to postane stvarnost, jer se vijesti o developerima koji pronalaze znakove koji ukazuju na to unutar koda redovno pojavljuju. Apple Watch je nedavno dobio sličnu značajku, koja je također dio macOSa – zašto bi bila izostavljena iz iOSa?

1

Šanse su još veće ako je OLED zaslon zaista dio sljedećeg iPhonea, jer tamni izgled bi izgledao puno bolje na OLED panelu nego na trenutnom svijetlome. Idealno bismo trebali moći birati između dvije opcije i izmjenjivati se kako god nam srce poželi: ako želimo, mogli bismo mijenjati sheme boja kroz jednostavno klizanje. Ono što bi bilo još idealnije je kada bi developeri imali mogućnost da integriraju funkciju u svoje aplikacije, kako bismo mogli prilagoditi aplikacije treće strane u trenutnu shemu boja.

Prilagodljiv kontrolni centar

Još jedna funkcija koju se nadamo vidjeti već dugo vremena, i koja inače bude povezana s dodavanjem mobilnog podatkovnog prekidača. Zaista ne razumijemo kako ovo nije dodano kao značajka prije – Apple ne bi koštalo ništa kada bi napravili kontrolni centar prilagodljivim. Već bi ogromna pomoć bila kada bismo mogli ukloniti aplikacije i tipke koje ne koristimo i umjesto njih odabrati one koje koristimo s unaprijed postavljenog popisa. Molimo vas, Apple.

Reinventirani izgled

U pogledu dizajna, Apple je zaista bio bez nadahnuća. iPhone 7 je bio treća generacija mobitela koji su više manje izgledali isto, iako bi novi dizajn trebao biti predstavljen svake dvije godine.iPhone 8 će vjerojatno donijeti tu dugo očekivanu promjenu dizajna hardwarea, i bilo bi odlično kada bi ovo bilo popraćeno s redizajnom softwarea. Nije da imamo nekakvih problema s time kako iOS trenutno izgleda, ali pričamo o dizajnu koji je ovdje već 4 godine; i nije bilo mnogo promjena tijekom tog vremena.

Kako bi trebao izgledati? Nemamo pojma i nije naš posao da shvatimo. Apple bi trebao iznenaditi korisnike s nečime, i s time ne govorimo o 150 novih emotikona i iMessage naljepnica, jer to postaje staro jako brzo.

Siri

Appleova osobna asistentica je isto dio sustava već duže vrijeme, iako nije imala puno razvoja tijekom godina. Još uvijek je samo smiješna igračka u mnogim slučajevima, s kojom se igrate par minuta, i onda ju ni ne dotaknete sljedećih par mjeseci. Budimo iskreni, nikoga nije previše briga za rezultate kriketa.

Najveća promjena koju bi korisnici mogli primijetiti je ta da je broj dostupnih jezika ogromno proširen. Ipak, ne nadajte se previše. Diktiranje radi na par jezika, stoga bi bio veliki plus za sveukupno korisničko iskustvo kada bi u sustav bilo dodano preciznije prepoznavanje jezika. Samo zamislite koliko odlično bi bilo kada biste pitali Siri da sastavi popis za kupovinu za vas, i onda sve sastojke navede na vašem jeziku. Naredbe bi mogle ostati na engleskome dok ih ne uspiju nekako lokalizirati, ali zaista, zašto biste diktirali poruku vašoj baki na engleskome dok vozite? Pogotovo jer tehnologija potrebna za to već postoji.

2

Također bismo voljeli kada bi prepoznavanje glasa bilo dodano. Najdosadnija stvar je poruka koju dobijete nakon dane naredbe “you need to unlock your iPhone first.” (“prvo morate otključati svoj iPhone”). Tako smo mogli izvaditi mobitel na prvom mjestu, i ne bismo se morali boriti s osobnom asistenticom. Ipak, ako bi Siri mogla prepoznati naše glasove čak i kroz Hey Siri naredbu; kako bi znala da zaista govori vlasnik uređaja, mogli bismo se poštedjeti puno stresa. Da i ne spominjemo kako ova tehnologija isto postoji, iako ne u Appleu.

Ove funkcije bi postigle samo osobnu asistenticu koja nas ne živcira. Puno više funkcija bi također moglo biti dodano Siri koje bi stvorile puno naprednih iznenađenja za korisnike.

iTunes

Zahvaća cijeli sustav mobitela, iako je samo dio iOSa. iTunes za radnu površinu koji stvara vezu između telefona i računala, je ogromna zvijer. Vrijeme je da iTunes postane samo media player i online trgovina, te da se stvori nova providna i čista aplikacija za funkciju sinkroniziranja mobitela. Voljeli bismo upravljati našim popisom kontakata, upravljati datotekama na našim mobitelima, vidjeti preuzete ili kupljene aplikacije ili ih čak obrisati, ili stvoriti/vratiti se na određene sigurnosne kopije. Poželjno je da to sve bude moguće putem WiFi-a umjesto kabela.

3

AR

Proširena stvarnost (augmented reality – AR) je vruća tema ovih dana u Appleu, pa ćemo vjerojatno vidjeti nekakav razvoj povezan s time u iOSu 11. Nemojte misliti na stvari poput Bixbya na Samsungu S8, zato što nam prepoznavanje vinskih etiketa i dalje daje osjećaj da varaju korisnike. Međutim, bilo bi puno korisnije kada bi mobitel mogao postaviti navigaciju na cestu kroz kameru. Ako zaista postoji 3D kamera kao što je Ming-Chi Kuo rekao, mogućnosti postaju beskrajne, i pri tome ne mislimo na 3D selfies.

Funkcije crtanja karte za unutarnje prostore, mjerenje i modeliranje predmeta do najpreciznijih detalja bi bilo korisno ne samo za prosječnog korisnika, već i za slijepu osobu na primjer. Značilo bi ogromno poboljšanje u životnim standardima, pogotovo ako bi ga mogli koordinirati s Apple Watchom. Slijepe osobe bi mogle navigirati bez korištenja štapa, već uz pomoć različitih vibracija na ručnom zglobu.

4

Ovo su sve stvari koje bismo voljeli vidjeti u iOSu. Nadajmo se kako će naše molitve doseći Appleove uši.

iPad akcija 1999 kn

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!