imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Predstavljen iOS 12 – Apple WWDC 2018

Pogledajte nove funkcije sljedećeg sustava!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

WWDC lista želja: evo što možemo očekivati od macOS ove godine


Dijeli nas manje od dva mjeseca do WWDC 2017 gdje ćemo moći saznati više o najnovijim dodatcima u Appleovom softveru kao i svake godine do sada, i gdje će developeri imati priliku isprobati beta verzije svakog sustava. U ovom članku, pogledat ćemo koji razvoj bismo željeli vidjeti u sljedećem macOS.

Čini se kako nas je Apple u potpunosti ostavio bez proljetnog događaja, iPad je nedavno ažuriran i sada su nam obećali iMac ažuriranje u jeseni, s drastičnijim faceliftom, nadajmo se. Jedina stvar koja nam je preostala jest čekati WWDC koji dolazi početkom lipnja, gdje ćemo možda moći saznati više informacija o iOSu, tvOSu, watchOSu, i temi današnjeg članka, macOSu.

Još više Siri za Mac

Siri za Mac je napokon predstavljena prošle godine, i ima par prilično dobrih funkcija, većinom onih koje su godinama bile dostupne na Appleovim mobilnim uređajima. U isto vrijeme, Apple je izdao SDK za iOS i zahvaljujući tome, developeri su mogli koristiti Sirine sposobnosti u svojim aplikacijama. Sljedeći korak bi moglo biti izdavanje SDK za mac, kako bi ovo područje bilo otvoreno za one koji žele programirati za Macintosh.

Važno je napomenuti da su suparničke tvrtke počele izdavati namjenski hardware koji radi sa softverom osobnog asistenta prošle godine, kao na primjer Amazon Alexa koja je predstavljena u par kućanstava. Puno puta se razgovaralo o Appleovom mogućem rješenju za to, takozvani “Siri zvučnik”. Prvo, bili bi više nego sretni kada bi macOS imao “Hey Siri” funkciju, pa bi Apple tako mogao načiniti još jedan korak prema odvojenom uređaju. Tko zna, možda pronađemo nešto uzbudljivo u macOS kodu ove godine.

01_wwdc_wishlist

Nažalost, Siri je malo onesposobljena na macOSu bez ove funkcije, jer kako bi ih koristili, morate kliknuti na namjenski gumb, dok bi osobni pomoćnici poput Siri u potpunosti trebali raditi putem glasovne kontrole, koliko god to strašno zvučalo. Još jedna slaba točka koju Siri ima je to da ne radi bez internetske veze, stoga ako ste željeli pojačati ili stišati zvuk AirPodsa, vjerojatno to nećete moći učiniti. Još uvijek nam se znaju dogoditi situacije u kojima se zateknemo bez internetskog pristupa, pa bi bilo odlično vidjeti rješenje za ovo. Jedna stvar je sigurna: Siri će vjerojatno biti središnja tema na ovogodišnjem WWDC-u.

Organizirani iTunes, Apple Music i TV aplikacija za Mac

iTunes aplikacija za desktop je u velikom neredu već duže vrijeme. Korisnici koji po prvi puta koriste Mac i koji su tek počeli otkrivati svijet macOSa vjerojatno ni ne znaju koju bi glavnu funkciju ovaj program uopće trebao imati. To je skoro mučno iskustvo, pokušaj navigiranja programom: čak ni starijim korisnicima nije jasno koji gumb ima koju funkciju. Iako se ova situacija malo poboljšala sa zadnjim ažuriranjima, nije ni blizu savršenstvu koje biste očekivali.

Sada kada iTunes Store počinje gubiti svoju glavnu funkciju te Apple Music preuzima s glazbenim i video sadržajem, pitanje je: ne bismo li trebali preispitati mac programe uključene s uslugama iz korijena. Kao novi Mac korisnik, možda se pitate što aplikacije i sigurnosne kopije na vašem telefonu imaju s glazbom, filmom, knjigama, i pravo je čudo kako je to sve logično povezano s Beats radiom.

02_wwdc_wishlist

Bilo bi dobro imati posebnu aplikaciju za sve ove funkcije, jer je lako moguće da nikada ne slušate Apple Music na vašem računalu – zašto bi se brinuli o tome onda? Ako ne slušate Beats 1 eadio, zašto bi ga dodavali već postojećoj zbrci? Povrh toga, još uvijek nema TV aplikacije za Mac, a mnogi nemaju Apple TV ili veliki TV koji mogu koristiti, a ipak bi voljeli gledati omiljene serije na 13-15” zaslonu umjesto na iPhoneu.

HomeKit podrška

Tijekom posljednjeg Q4 fiskalnog izvješća, Tim Cook je pričao o tome kako je dobro imati pametni dom. Bilo bi vrijeme da Apple predstavi HomeKit za Mac. Iako je vrlo pogodno kontrolirati kućanske uređaje od kuće, u uredskoj situaciji, možda bi bilo pogodnije za kontroliranje roleta, svjetla ili čak čajnika s vašeg notebooka umjesto s telefona, posebice kada možete slati poruke i nazvati nekoga baš kao i s vašeg telefona.

03_wwdc_wishlist

Ako dobijemo “Hey Siri” podršku ove godine, bilo bi samo logično adaptirati HomeKit za desktop. To bi ne samo učinilo naš ekosustav dosljednim i logičnim, već bi također moglo uključiti korisnike koji inače nisu dio ovog ekosustava. Mogla bi nastati vrlo napeta situacija kada netko ne bi mogao ništa kontrolirati u potpuno automatiziranom uredu samo zato što ne posjeduju iPhone ili iPad, ali imaju MacBook.
APFS što prije

Baš kao što je i bilo za očekivati, Appleov novi sustav datoteka je prvo uveden za iPhone, i donio je još veće promjene sustavu od očekivanih. OS je postao brži, na papiru, nije da je prije bio spor. Morali ste vrlo dobro obratiti pažnju kako bi primijetili bilo kakve promjene, i to većinom zahvaljujući radu s animacijama. Očiglednija promjena koja se dogodila je velika količina oslobođenog prostora s iOS 10.3 na telefonima korisnika, zahvaljujući modernijem sustavu datoteka koji je dizajniran da radi bolje na flash memorijskim čipovima.

04_wwdc_wishlist

Ovo bismo voljeli vidjeti na Macu čim prije, jer obično pohranjujemo puno više podataka na laptopima, pa bismo mogli primijetiti drastične promjene u pogledu količine pohranjenih podataka. Appleu je puno teže s računalima, te mora uzeti u obzir takva stajališta poput Time Machinea od FileVault enkripcije. Te usluge još nisu podržane u beta verziji, pa se nadamo da ćemo moći instalirati posljednju verziju macOS s Apple File Systemom i svim posebnim značajkama najkasnije do jeseni.

WWDC se odvija od 5. do 9. lipnja.

Mac_10%_EDU

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!