imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Wozniak: Apple je prevelika tvrtka za sljedeće revolucionarno ostvarenje


Suosnivač Applea, Steve Wozniak, smatra da bi izbacivanje sljedeće revolucionarne stvari bio prevelik rizik za Apple, kao i za druge vodeće tehnološke tvrtke. Zato, ističe, ne bismo trebali očekivati buduća inovativna otkrića od velikih tehnoloških tvrtki. Također govori o tome što nedostaje razvojnim ekipama tih tvrtki.

Wozniak je oduvijek bio jedna od onih „što na umu, to na drumu“ vrsta ljudi. Premda se povukao iz očiju javnosti te već dugo nije na nekoj od vodećih pozicija u Appleu, tvrtka ga i dalje navodi kao zaposlenika na svojim internetskim stranicama. On je poput počasnog radnika. Također, pametno je poslušati što ima reći jer ovaj gospodin ima godine i godine iskustva.

01_wozniak_apple_too_big_for_having_the_next_big_thing

Woz smatra da velike tvrtke, uključujući i Apple, neće poduzimati riskantne korake kada su u pitanju inovacije – a ta je kritika nedavno upućena samoj tvrtki – jer su već stvorile određen profil vlastite ponude, pa bi neuspješan proizvod ili tehnologija mogli dovesti do financijskih problema. Suosnivač Applea dodao je i da je Tesla trenutačno na najboljem putu realiziranja tehnologija budućnosti (točnije, proširene stvarnosti i umjetne inteligencije).

Mislim da se Tesla trenutno kreće u najboljem smjeru. Uložili su jako puno truda u vrlo riskantne stvari. Ja ću se kladiti na njih.

Ne možemo poreći istinu: već godina nismo vidjeli nekakvu revolucionarnu inovaciju od Applea, Microsofta pa ni Googlea. Walt Mossberg opisao je trenutnu situaciju kao neobičan smiraj. On vjeruje da će računala uskoro nestati, ali ipak možemo očekivati da će nam budućnost donijeti nove i uzbudljive stvari. Kada će tvrtke početi raditi nešto zaista korisno s proširenom stvarnošću i umjetnom inteligencijom? Nestrpljenje je opravdano, no – trebaju li ljudi uistinu te tehnologije? Čini se da Apple ni sam ne zna što da točno misli o tome.

02_wozniak_apple_too_big_for_having_the_next_big_thing

To je donekle razumljivo – Apple već ima ogromne prihode od prodaje iPhonea, koje koristi na stotine milijuna korisnika. Sigurno je teško smisliti nešto novo i u kontekstu funkcionalnosti, i u kontekstu dizajna, a da je namijenjeno što većem broju korisnika, da se temelji na jedinstvenoj tehnologiji te da ispunjava sva očekivanja. Zato možete gledati na iPhone kao na zastarjeli proizvod, premda svako malo dobije manju nadogradnju. Sljedeću veliku i revolucionarnu stvar ipak ćemo morati još malo čekati.

Pogledajte tvrtke poput Googlea, Facebooka, Applea i Microsofta, tvrtke koje su promijenile svijet – uključujući i Teslu. Uglavnom su ih pokrenuli mladi ljudi. Nisu izniknuli iz starih poslova.

Stephen Wozniak

Iako ne vjerujemo Wozniaku u potpunosti, u pravu je kada kaže da je moć u rukama mladih ljudi, kao što je i on sam bio inovator prije mnogo godina. Nisu postojali ulagači, samo mladi inženjeri koji su htjeli napraviti nešto veliko. Moguće je da Appleu treba svježa krv i da trebaju zapošljavati mlade ljude; a možda jednostavno ne žele riskirati. Odgovor na to pitanje saznat ćemo unutar sljedeće dvije do tri godine, ako ne već i do kraja ove. Dolazi vrijeme koje će odrediti budućnost informacijske tehnologije, ali i samog Applea.

Izvor: 9to5mac

iPhone_X
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.