imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

WinRaR je ispravio pogrešku staru 19 godina


Otkrivena je prilično ozbiljna pogreška u vezi aplikacije koja ima više od 500 milijuna korisnika. Nakon 19 godina ranjivosti, sada su ispravili problem. Bolje spriječiti nego liječiti.

Pronašli su ogromnu ranjivost u najpopularnijoj aplikaciji za komprimiranje, WinRaR-u. U odnosu na to, problem s FaceTimeom je bio samo mana. Donosimo priču o tome zašto se ne preporučuje podrška za zastarjele formate datoteka.

Mislimo da WinRaR ne trebamo predstavljati nikome, čak i ako smo korisnici Maca. To je poput VLC-a za komprimiranje aplikacija. Ova aplikacija podržava sve formate datoteka i može ih sve komprimirati. Također, 500 milijuna korisnika ne može pogriješiti.

Međutim, kako se ispostavilo, podrška za sve vrste formata nije uvijek prednost. Postoji vrsta datoteke “ACE” koja je kompatibilna sa samo jednom aplikacijom, WinACE, koja nije ažurirana više od desetljeća, točnije od 2007. godine. Možete primijetiti da možda nije najpoželjniji format. Ali WinRaR je nastavio pružati podršku, jer podržava sve.

Ali istraživači su otkrili slabost. Kada je ACE datoteka stvorena i preimenovana u RAR, to je predstavljalo ozbiljnu prijetnju. Kada je WinRaR otvorio tu datoteku, u njoj je mogla biti uključena bilo koja vrsta virusa, koja bi se automatski preselila u mapu Startup. To znači da je nakon ponovnog pokretanja aplikacija odmah i neopaženo počela raditi.

Ova sigurnosna mana je 19 godina bila u sustavu i čim su se programeri WinRaR-a suočili s problemom, ažurirali su aplikaciju i riješili ovaj problem. Bolje spriječiti nego liječiti, jer ne možete znati tko bi mogao iskoristiti ovu priliku. Stoga ako koristite WinRaR, vrijeme je za ažuriranje!

Izvor: The Verge

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!