imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

iPhone 8

Ovdje možete pronaći sve o iPhoneu 8

Kakvu vrstu iPad mini ažuriranja bi trebali očekivati?


iPad mini je bio omiljeni uređaj korisnika među Appleovim kupcima u 2012 godini, ali mislimo vrlo drugačije o njemu nakon pet godina. Prikupili smo par argumenata za i protiv zašto bi Apple trebao ili ne bi trebao ažurirati iPad mini seriju.

Teorija iPada mini

Možete li uopće stvoriti upotrebljiv tablet ispod 8”? Odgovor na to pitanje smo dobili 2012. godine: očito možete, čak i ako to Steve Jobs nije mislio isprva. iPad Mini sa svojim zaslonom veličine 7.9” predstavlja simpatično i kompaktno rješenje za one koji nisu željeli koristiti iPade normalne veličine, ili nisu imali novca kako bi ih kupili. Međutim, postojali su neki snažni argumenti za prvi iPad mini.

01_what_ipad_mini_update_can_we_expect

Iako iPad mini tada nije dobio najnoviji hardware – iPad 3 je tada već bio vani – voljeli smo iPad mini s njegovim iPad 2 hardwareom i zaslonom bez Retine. Uspoređivanje iPada 3 s trenutnim najnovijim iPadom je poput uspoređivanja Neba i Zemlje. Bio je težak, vrlo brzo se zagrijao, i rubovi na starom dizajnu bi vam se urezivali u ruke nakon nekog vremena, da i ne spominjemo kako ste ga u mnogim slučajevima morali držati s obje ruke ako ste uopće željeli držati tablet.

S druge strane, imali smo iPad mini koji je bio kompaktniji i u težini i u veličini; s lakoćom je mogao stati u manju torbu. Dobili smo predivno zaobljene rubove koji su bili izuzetno tanki; bio je vrlo tanak, i stvarno lagan i udoban za držanje u jednoj ruci. iPad mini je možda bio prvi iPad u mnogim kućanstvima, i mnogi ga i dalje mogu koristiti, inače rijetko pristupajući svojim računalima.

02_what_ipad_mini_update_can_we_expect

iPad mini 2, 3, 4

U jesen 2012. godine postalo je poprilično očito da će Apple sljedeće godine izaći s puno boljim iPadom mini koji će imati Retina zaslon. To se ostvarilo, sljedeće ažuriranje je imalo još ljepši iPad mini 2 s Retina zaslonom i A7 procesorom koji se tada nalazio i u iPad Airu. Ažurirani hardware i Retina zaslon koji je imao istu rezoluciju kao i njegov veliki brat. Gustoća piksela iPad minija 2 je bila još veća, jer je ista količina piksela trebala stati na manji zaslon.

Ipak, nismo bili posve zadovoljni jer je prva generacija Touch ID čitača otisaka predstavljena s iPhoneom 5s 2013. godine već bila dodana iPad Airu kasnije te jeseni, ali iPad mini 2 nije dobio tu značajku. Umjesto toga dobili smo dvije nove boje, Silver i Space Gray. Istina kako je Apple opet ažuriran, ali nije je postala bolno jasna; iPad mini 3 je dobio Touch ID u manje od godinu dana, ali nisu ažurirali hardware, i nije dobio niti A8 procesor.

03_what_ipad_mini_update_can_we_expect

iPad mini 3 je bio opravdano razočaranje za mnoge. Apple praktički nije učinio ništa osim što su dodali čitač otisaka prsta, i predstavili verziju u zlatnoj boji. Kasnije je 4.-ta generacija dobila puno bolji hardware, i još uvijek je dostupna u trgovinama. Prošlo je skoro 2 godine otkako je Apple učinio išta sa serijom; postalo je pomalo besmisleno odabirati manje tablete nakon što su predstavili najnoviji iPad ne tako davno. Iako osnovni iPad nije postao jeftiniji od minija u teoriji, Apple je uspio ukinuti minijevu 32GB verziju, tako da ga od tada ne možemo nazvati “jeftinim”.

Druga strana medalje

Uvijek postoje dvije strane medalje; barem tako kažu. Tržište tableta je uočilo drastičan pad u proteklih pet godina zbog mnogo različitih razloga. Jedan od tih razloga bi mogla biti doista dosadna iPad ažuriranja, nitko ne očekuje nešto ogromno najavljeno za njih, i nismo uopće dobili nekakve revolucionarne značajke. Izlazak 12.9” iPad Proa je bio dobar potez iz Applea, ali mnogima takav uređaj nije potreban, da i ne spominjemo kako nema mnogo ljudi koji si mogu priuštiti tablet od 800+ dolara (7,549 HRK).

04_what_ipad_mini_update_can_we_expect

Zbog toga je bilo logično za Apple da promijeni stvari na paleti proizvoda ovog proljeća. To je značilo da je iPad Air 2 serija postala ukinuti proizvod, a njegovo mjesto će zauzeti novi iPad. Misteriozno izgleda isto kao i njegov prethodnik, i nije se mnogo toga promijenilo: postao je malo deblji, vijek trajanja baterije je postao jači i A8X procesor je zamijenjen A9 procesorom. Razlika u cijeni ova dva uređaja je oko 223 kune, pa ako ne razmišljate o kupovini iPad Proa, onda bi najlogičniji izbor bio novi iPad umjesto iPad minija 4.

Ne znamo koliko je veliki uspjeh koji Apple očekuje vidjeti ovdje (iako pretpostavljamo da nije tako velik), ali mnogi su rekli kako bi Apple želio predstaviti novu veličinu na paleti proizvoda. Glasine su imale mnoge verzije na umu: stručnjak za Apple analitičarske tvrtke KGI Ming-Chi Kuo bio je prvi koji je govorio o tome kako tvrtka planira predstaviti 10.5” iPad Pro ove godine, što bi se moglo dogoditi na WWDC-u u lipnju. Ovo bi imalo smisla samo ako bi nekako mogli ugurati veći zaslon u 9.7” kućište trenutnog modela, što bi smanjilo veličinu ili potpuno ostavilo rubove s uređaja. Bi li stvarno planirali ukrasti iPhoneov trenutak s ovime? Nekako sumnjamo u to.

05_what_ipad_mini_update_can_we_expect

Pitanje iPad minija

Pogledajmo gdje je točno iPad mini u pogledu iOS uređaja. Trenutno možete birati između tri veličine zaslona iPhonea i iPada. Telefon ulazne razine je iPhone SE sa svojim 4” zaslonom, kojeg slijedi iPhone 7 sa 4.7”, a najveći telefon u seriji je iPhone 7 Plus koji je narastao na 5.5”. Ovaj posljednji je vrlo blizu veličini iPad minija, ali iPad ulazne razine i manji iPad Pro su oba na istoj udaljenosti od iPad minija. To znači da se mini nalazi točno u sredini.

06_what_ipad_mini_update_can_we_expect

Kad uzmete obiteljski iPad mini u ruke, možda ćete samo igrati igre ili ponekad čak čitati knjige na njemu, što bi mogao biti slučaj zato što ne volite čitati na iPadu. Također bi ga mogli koristiti da pristupite kratkim .pdf datotekama, ili surfate Internetom, ili čak kako bi čitali komentare. To su sve važni aspekti načina na koji upotrebljavate svoj iPad, jer možda se nađete kako nikada ne provjeravate društvene medije na njemu, stvar koju redovito radite na iPhoneu. To znači kako je iPad namijenjen za potrošnju vrlo različitog sadržaja od onoga za koji je namijenjen iPhone. Ovo je sve jasno.

Ipak, gdje se nalazi crta kada je iPad premalen za sadržaj, ali iPhone je prevelik? To ovisi o svačijim osobnom preferencijama, ali nešto zaista nije uredu s iPadom mini. Nalazi se u prilično teškoj situaciji na teritoriju ničije zemlje. Da i ne spominjemo ako možete dobiti bolji tablet za povoljniju cijenu, zašto ne biste odabrali taj? Moglo bi se dogoditi da će Apple uskoro ukinuti seriju, ali možemo shvatiti skoro zdravo za gotovo kako neće biti iPad mini ažuriranja; barem ne uskoro.

Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.