imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Predstavljen iOS 12 – Apple WWDC 2018

Pogledajte nove funkcije sljedećeg sustava!

Vraćanje različitih dokumenata iz Time Machine backupa


Imamo novi brzi savjet za početnike u korištenju Maca. A i pomoći će vam da brže i lakše počnete raditi na svom novom računalu.

Poznajem mnogo korisnika Maca (čak i onih koji ga imaju godinama), koji ne znaju za ovu opciju i tako sami sebi otežavaju postupak vraćanja podataka iz backupa. Vjerujem da bi mnogima od vas bial korisna informacija da nije nužno da vraćate sve dokumente iz svog Time Machine backupa. To se može odraditi i parcijalno, odabiranjem samo željenih mapa i dokumenata.

Osobno nikada nisam vratio čitav sadržaj računala iz sigurnosnog backupa. Kada mijenjam računalo ili pak nadograđujem sustav većim iOS ažuriranjem, volim si uzeti vremena i sve pripremiti, očistiti ormare te se ručno riješiti svih suvišnih datoteka. Siguran sam da nisam jedini koji tako radi. Na kraju i sačuvam većinu podataka.

Najčešća greška koju ljudi rade prilikom izrade backupa jest da povežu hard drive ili USB drive te svaki dokument ručno kopiraju. U većini slučajeva dogodi se da se trenutak nakon resetiranja čitavog sustava sjetite da ste nešto – obično nešto važno – zaboravili kopirati. Najgora varijanta je kada je taj ključni dokument zauvijek izbrisan, a malo bolja kada možete vratiti čitav sustav iz Time Machine backupa.

Ako imate sigurnosni backup, i malo dijete može odabrati i vratiti samo neke datoteke i mape. Postoji nekoliko opcija kako to izvesti, ali ja ću vam objasniti onu najjednostavniju.

  • Povežite svoj hard drive na kojem se nalazi vaš Time Machine backup.
  • Otvorite mapu Backups.backupdb.
  • Uđite u mapu s nazivom vašeg računala, gdje biste trebali pronaći nekoliko backupa starijih verzija.
  • U većini slučajeva trebat će vam najnovija mapa, pa otvorite onu naziva „Latest“.
  • Ovdje ćete pronaći čitavu strukturu svojih podataka, u jednakom redoslijedu kao što su bili na vašem računalu.
  • Odite do željene mape ili dokumenta, te ih odvucite na novo mjesto.
  • Unesite svoju administrativnu lozinku i to je to.

Lako, zar ne? Ova metoda ima nekoliko prednosti. Ne samo da vam štedi vrijeme i smanjuje rizike tipične za ručno kopiranje, nego ćete na kraju završiti s datotekom koja sadrži podatke čitavog vašeg sustava. A to vam može biti korisno u budućnosti.

Ako vam se svidio ovaj savjet, ovdje ih možete pronaći još.

iPhone RED

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!