imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Vlastiti procesor? Ali kako?


Čini se da će Apple zamijeniti sasvim funkcionalne Intelove procesore u Macovima svojim vlastitim kreacijama. Ta promjena otvara mnoga pitanja. Možemo se osloniti na Appleovu povijest, ali isplati li se taj potez?

Prošlog smo tjedna pisali o Gurmanovoj izjavi da će Apple vjerojatno zamijeniti Intelove procesore u Macovima vlastitim čipovima. Evo samo kratkog isječka iz tog članka:

Ako je vjerovati Gurmanu, koji se do sada dokazao kao odlično informiran novinar, Apple je počeo s pripremom najveće promjene vezane uz Mac u zadnjih nekoliko godina, kodnog imena Kalamata. Naime, tvrtka će navodno zamijeniti Intelove procesore u Macovima vlastitim čipovima.

Ovo bi mogao biti prvi korak veće strateške promjene, koja je već dobila zeleno svjetlo čelnih ljudi tvrtke. Njezin osnovni cilj jest što više povezati hardver i softver.

Ako se složimo da Gurman obično ima pouzdane izvore, tu njegovu posljednju vijest možemo prihvatiti kao istinitu. Tako ćemo se preusmjeriti s pitanja „hoće li ili neće“ na pitanja „zašto i kako“. Dakle, pogledajmo kako bi se ovo moglo odigrati.

Pa, dvije povijesne činjenice mogu nam otkriti u kojem bi se smjeru budućnost mogla razvijati. Godine 1994., procesor iz Motorola 68000 serije zamijenjen je PowerPC-jem, koji je još 1991. stvorilo AIM udruženje.

Kako bi olakšali promjenu, Apple je u macOS dodao i emulator koji je omogućio rad svih programa temeljenih na ranijim paradigmama, premda su brojni elementi macOS-a već bili emulirani. Postupak je dovršen unutar dvije godine i od tada su svi mirno koristili PowerPC čipove kao da se ništa nije dogodilo. PowerPC samo je trebao biti dovoljno snažan da korištenje emulatora ne bi usporilo sustav.

Period mirovanja trajao je do 2006. godine, kada je nastupila nova promjena. PowerPC izgubio je sjaj, a Intel je postao popularan. Situacija se odvila jednako kao i 1994. – Rosetta emulator, tranzicijski period od jedne do dvije godine, nadogradnja čitave palete proizvoda, uvođenje sasvim novih čipova, nadogradnja softvera te početak novog mirnog razdoblja. (S iznimkom Meltdowna i Spectrea, ozbiljnih problema koji su obuhvatili sve postojeće Intelove procesore.)

Gurman smatra da bi 2020., 14 godina nakon predstavljanja Intelovih proizvoda, mogla nastupiti nova promjena. Kako će se to odviti? Ako uzmemo ranije opisane događaje kao osnovu, računica je jasna: Apple najavi čipove koje su sami dizajnirali, podijeli sve relevantne informacije o tim čipovima s razvojnim programerima, nadogradi čelični okvir svih proizvoda, stavi emulator u OS i svi smo zadovoljni promjenom. Oni imaju stručnjake, pa zašto ne bi išli ovim putem?

Zato što: 1) situacija se s vremenom zakomplicirala, zahtjevi su se promijenili i paleta proizvoda se povećala; 2) dizajniranje procesora nije jednostavan zadatak. A-serija Appleovih vlastitih procesora dizajniranih za iPhone i iPad postala je popularna. Nije samo vodeća među mobilnim procesorima, nego gotovo najbolja i u računalnoj kategoriji.

Pitanje je mogu li isto to postići u ovoj drugoj ligi. Mogu li dizajnirati čip koji će mirne duše staviti u MacBook Pro, iMac Pro ili redizajnirani Mac Pro? Isplati li se utrošiti ogromne resurse na istraživanje i razvoj te hordu stručnjaka kako bi se zadovoljile potrebe manje skupine korisnika? Osobito ako bi svu tu energiju mogli uložiti u razvoj mobilnih procesora.

Ukratko – naravno! Apple je dovoljno velik i ima dovoljno resursa da izvede ovaj pothvat. Čak i ako to ne mogu sada, do 2020. oformit će vojsku stručnjaka. Imaju dovoljno novaca za to. A ranije spomenuti stručnjaci ne moraju nužno ostati u sektoru Maca – njihovo se znanje može iskoristiti za daljnji rad na A-seriji. Tako ima više manevarske slobode i prostora, a tijekom dizajniranja ne trebaju paziti na energetsku učinkovitost kao u mobilnim telefonima – bolja arhitektura, puno jezgri i to je to.

Opširniji odgovor – nije to tako jednostavno. Bez obzira na resurse, taj njihov čip u početku neće moći podržavati Pro modele. To bi stvorilo nezgodnu situaciju jer bi dio proizvoda ostao na Intelovim procesorima. Ali možemo zamisliti hibridnu situaciju u kojoj bi top modeli istovremeno koristili Intelove čipove velikog kapaciteta te slabije Appleove čipove.

No, ne smijemo zaboraviti da je Gurman rekao kako će se macOS i iOS aplikacije vjerojatno na neki način sjediniti. Moguće je da su te dvije vijesti povezane. Moguće je i da će Apple dizajnirati računalne procesore kako bi ih uskladili s mobilnim procesorima – tako bi otvorili novi svijet ravnoteže hardvera i softvera unutar ekosustava.

Svi ovi čimbenici upućuju na to da bi ova promjena mogla biti drugačija. U ovom slučaju, Apple se ne može osloniti na ranija iskustva, nego moraju okrenuti novi list.

Nadamo se da će Tim Cook to odraditi kako treba, te da neće biti nikakvih problema…

Izvor: MacWorld

iPhone 7 3.999 kn

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!