imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Više neće biti 3D Toucha?


U svom najnovijem izvješću, Ming-Chi Kuo potvrdio je prethodno proročanstvo da funkcija 3D Toucha neće biti uključena u manje skupi model iPhone upravo zbog smanjenja troškova. Možda će to uskoro vrijediti za sve iPhone…

Od početka ove godine postoje vrlo pouzdana predviđanja da nas u rujnu očekuje lansiranje tri modela iPhonea. Jedan od njih je i uređaj veličine 6,1 inča, s LCD zaslonom te osjetno manjom cijenom od iPhonea X. Taj bi model mogao imati mješavinu funkcija iPhonea 8 i iPhonea X. Kuo nam je već rekao da ne očekujemo funkciju 3D Toucha, a sada je tu izjavu detaljnije protumačio.

Premda vijestima, novi će uređaj imati „nadograđeni“ zaslon – to bi se moglo odnositi na neko tehnološko rješenje koje će omogućiti da LCD zaslon bude veličine 6,1 inča te bez okvira, što Apple još nije pokušao. Prema Kuovim navodima, taj novi zaslon mogao bi zahtijevati veće proizvodne troškove, što bi dovelo do povećanja cijene pojedinog panela s 23 na 26 dolara.

S obzirom na to da se iPhonei proizvode i prodaju u brojkama od nekoliko desetaka milijuna, ova razlika od tri dolara mogla bi značiti realan deficit i to u iznosu koji nije dopustiv. U prijevodu, moraju rezati troškove negdje drugdje. Korak po korak, Apple je došao do zaključka

da je jedino rješenje odustati od 3D Toucha na manje skupom uređaju.

Kada malo bolje promislimo, radi se o sasvim logičnoj odluci. Ako već moraju raditi kompromise, najbolje je da to naprave tako da što manje korisnika osjeti posljedice. A funkcija 3D Toucha od samog je početka podijelila korisnike u dvije grupe: one koji je redovito koriste i one koji nikada nisu vidjeli prednosti u njoj. Stoga bi bilo najmanje bolno odustati od te funkcije umjesto od nečega drugoga.

Osim informacija o odustajanju od 3D Toucha, Kuo tvrdi da će novi zaslon imati takozvanu tehnologiju Cover Glass Sensora (CGS). To bi moglo značiti da senzor dodira neće više biti dio zaslona, nego da će biti premješten na njegov stakleni zaštitni sloj. Funkcija tog sloja još uvijek nije poznata, ali ovako bi zaslon mogao biti mnogo svjetliji te trajniji.

Ako su se ljubitelji 3D Toucha oporavili od prvotnog šoka, neka se spreme za novi: prema Kuovom izvješću, moguće je da će Apple povući tu funkciju iz svih modela iPhonea od 2019. godine. Smatram da će sve ovisiti o reakcijama korisnika na povlačenje te funkcije iz ovogodišnjeg 6,1-inčnog modela. Međutim, CGS tehnologija mogla bi odigrati važnu ulogu za sve buduće uređaje.

Izvor: The Verge

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!