imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Napokon je stigla prva javna beta verzija iOS-a 12

Hoćete li i vi isprobati beta verziju?

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Veza hardvera i softvera dodatno razvijena u iPhoneu X


Najveća nadogradnja unutar tri nova iPhonea predstavljena prije manje od tjedan dana jest procesor A11 Bionic, koji pokazuje značajne razlike u odnosu na prethode iPhone generacije, ali i druge modele na tržištu. Jedan od razloga za to jest činjenica da je Apple sam izradio sve čipove za svoje uređaje, uključujući i GPU.

Ovog su proljeća odjeknule vijesti da je Apple u potpunosti raskinuo dogovor koji je imao s Imagine Technologiesom u svezi grafičkog čipa za iPhone, te tako bacio tu tvrtku u nezgodnu situaciju. Posljedično, Imagine Technologies podigao je niz tužbi protiv Applea, tvrdeći kako je nemoguće da tvrtka iz Cupertina sama proizvede GPU-e koji na neki način neće narušiti njihova autorska prava zaštićena nizom patenata.

Dio Keynotea bio je posvećen značajnom napretku ostvarenom u razvoju šestojezgrenog procesora A11 Bionic. Njegove dvije slabije jezgre 25% su snažnije u odnosu na prethodni procesor A10 Fusion, dok su druge četiri, moćnije jezgre, čak 75% snažnije od prethodnika. Dva dana kasnije, Appleov viši potpredsjednik svjetskog marketinga, Phil Schiller, te viši potpredsjednik Hardware Technologiesa, Johny Srouji, dali su intervju za Mashable, u kojem nisu razgovarali o brojkama, nego o psihologiji u pozadini razvoja procesora.

Nisu to samo Lego kockice poslagane jedna na drugu. Ekipa je dizajnirala [komponente A11 Bionica] da funkcioniraju kao cjelina“, rekao je Schiller.

Tvrtka je oduvijek težila tome da hardver i softver budu kreirani kao cjelina, u što je većoj mjeri moguće. Tako te dvije komponente mogu najučinkovitije surađivati unutar iPhonea. Apple je i dalje neporažen na tom području. Schiller je rekao kako je i to što su sami napravili GPU jedan korak unaprijed. Osim unaprjeđenja korisničkog iskustva, Appleov cilj također je nabaviti sve komponente što je brže moguće, po što nižoj cijeni.

Naravno, bez obzira na to koliko Schillera ne zanimaju brojke, preliminarni benchmark testovi pokazuju da je došlo do stvarnog razvoja procesora. Mogućnosti skrivene u A11 Bionicu gotovo su blasfemično slične mogućnostima MacBooka Pro. Na kraju, ne zaboravimo na neuralni motor, pomoću kojega je mehanizam strojnog učenja ugrađen ravno u procesor. To je važno jer znači da sve procese vezane uz Face ID obavlja taj dio, a ne GPU, čime se i značajno štedi na energiji.

Izvor: Apple Insider

Ako ste propustili predstavljanje novih modela, ili ako biste željeli pročitati članke o iPhoneu X te iPhoneu 8 i 8 Plus, pretražite malo naše najnovije vijesti.

iPhone 8 akcija

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!