imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Veliki vodič kroz tipkovnicu Maca za korisnike Windowsa


Koristili ste Windows od samoga početka i sada ste ušli u svijet Maca? Ili se jednostavno osjećate izgubljeno gledajući u minimalističku tipkovnicu vašeg Apple uređaja? Ne znate gdje se nalaze različiti simboli i stalno izlazite iz aplikacija umjesto da unesete znak @? Onda je ovaj članak definitivno za vas.

Počnimo s umirujućom izjavom: niste sami. Windows je i dalje operativni sustav broj 1 u svijetu, većina nas je koristila Windows neko vrijeme. Naučili smo ga koristiti u školi, na poslu ili kod prijatelja – bilo gdje, zapravo. Potpuno je normalno da prelazak s jednog sustava na drugi neće biti jednostavan i lak.

Najteži dio nije upoznavanje sustava, već navikavanje na tipkovnicu i memoriziranje raznih prečaca. Željeli bismo vam pomoći s time.

Raspored tipkovnice

Ako ste kupili uređaj čija tipkovnica odgovara vašem jeziku, nećete imati nikakvih problema. To je isti QWERTY raspored bez numeričke tipkovnice. Postoje samo dvije razlike.

Prva razlika je u funkcijskim tipkama na vrhu. Na Mac računalima prikazan je točan piktogram različitih funkcija, umjesto uobičajenog F1, F2, F3… A tako radi i u praksi. Tipke rade ono što slike prikazuju. To radi i obrnuto, F1-F12 mogu biti pozvane pritiskom na fn – neće biti u upotrebi većinu vremena – ako se ne možete prilagoditi promjeni, tipke se u System Preferences-u mogu vratiti na postavke kao u Windows verziji.

Druga je nedostatak svetog trojstva koje se sastoji od CTRL, Alt i Windows tipki. Na Macovoj tipkovnici, Command ili CMD (⌘) se nalazi na oba kraja tipke Space – umjesto Alt-a – moglo bi biti isto kao i Windows tipka, ali nije. U praksi, ona funkcionira više kao CTRL. To je jaka baza. Postoji velika vjerojatnost da CTRL + nešto na Windowsu može biti zamijenjeno s CMD (⌘) + nešto na Macu. Ne uvijek, ali u većini slučajeva je moguće.

Sljedeća je Option (⌥), koja radi poput Alt-a, zatim Control i na kraju imamo fn. Potrebno je malo vremena, ali vrlo brzo se možete naviknuti na to.

Posebni znakovi

Nećemo lagati. Potrebno je više vremena da se priviknete na posebne tipke i znakove. Apple voli minimalistički stil, a to je vidljivo i na tipkovnici; tipke nemaju nikakve oznake osim primarnih znakova. Pa, iznad brojeva… Na internetu možete pronaći mnoštvo korisnih slika koje će vam pomoći da pronađete svoj put kroz šumu posebnih znakova na tipkovnici vašeg Mac računala, ovisno o jeziku koji koristite.

Ostale korisne kombinacije

CTRL + ALT + DEL – kombinacija koja rješava sve probleme Windows uređaja. Ako se nešto zamrzne, ne može biti zatvoreno ili ubija cijeli PC, ovo bi mogao biti odgovor. Pa, na Macu nema kombinacije za Task Manager. Ako imate problem s nekom od aplikacija, možete upotrijebiti CMD (⌘) + OPT (⌥) + ESC kombinaciju kako bi pozvali prozor koji će vam omogućiti prisilni izlazak i zatvaranje aplikacija koje ne reagiraju.

Prebacivanje između aplikacija ne može biti lakše. Vaše najveće otkriće bi moglo biti to da nema potrebe za korištenjem miša – ali samo u nekoliko posebnih slučajeva. Sve što trebate učiniti jest prijeći prstom po TrackPadu da biste prešli na drugu aplikaciju. Što bi moglo biti intuitivnije od toga? Međutim, ako se i dalje držite CTRL + TAB kombinacije iz Windowsa, CMD (⌘) + Tab radi istu stvar.

Ne postoji bolji način na koji možete pokazati koliko ste neiskusni u IT svijetu od snimke zaslona koju ste stvorili pomoću mobilnog telefona/kamere. Zaboravite na to! Ako želite slikati sadržaj vašeg zaslona, postoje bolje i razrađenije mogućnosti koje će vam pomoći.

  • CMD (⌘) + Shift (⇧) + 3 = snimka cijelog zaslona
  • CMD (⌘) + Shift (⇧) + 4 = snimak zaslona bez ruku – samo odaberite željeni sadržaj pomoću alata za odabir
  • CMD (⌘) + Shift (⇧) + 3 i Space = snimak prozora koji odabirete pomoću pokazivača

Izvor: iMore

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!