imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Napokon je stigla prva javna beta verzija iOS-a 12

Hoćete li i vi isprobati beta verziju?

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Već možete isprobati prve AR aplikacije


Nakon što je Apple predstavio iOS 11 na WWDC-u, programeri aplikacija odmah su se bacili na posao kako bi ugradili najnovije funkcije u svoje kreacije. Sada kada je sustav dostupan širokoj publici, pogledali smo što su sve napravili s proširenom stvarnošću tijekom prethodna tri mjeseca.

Za početak, moramo istaknuti da nisu svi iPhoni s podrškom za nadogradnju na iOS 11 sposobni za korištenje tehnologije proširene stvarnosti. Ako se želite igrati s njezinim funkcijama, u svojem uređaju morate imati barem A9 procesor lansiran 2015. godine, što znači da samo iPhone SE, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPad 2017, iPad Pro (sve generacije i veličine) te, naravno, svježe objavljeni iPhone 8, 8 Plus te X imaju podršku za proširenu stvarnosti.

Ako imate jedan od tih uređaja, otvorite App Store i pogledajte koje sve aplikacije već imaju ugrađenu proširenu stvarnost u svoje kodove. U ostatku članka donosimo vam tri igre i tri aplikacije koje možete koristiti kako biste isprobali proširenu stvarnost.

Igre

Splitter Critters (24,99 HRK)

Ova preslatka arkadna igra, koja je osvojila Appleovu nagradu za svoju grafiku, može se u potpunosti prebaciti u miješanu stvarnost. Samo trebate ravnu površinu i razina koju igrate odmah će se pojaviti u bijeloj kutiji. Čeka vas jedinstveno iskustvo igranja.

Egg, Inc. (besplatna)

Igra sa smiješnim pilićima kojom su svi opsjednuti također je pokušala ostati u trendu. Opcije su donekle ograničene, ali spektakl h je gledati. Kada kliknete na profil svoje farme, možete šetati po njoj na svom stolu, a ako želite, možete riješiti i kojeg drona.

Splitter Critters s lijeve strane, Egg. Inc. s desne.

Warhammer 40.000: Freeblade (besplatna)

Tko ne voli upravljati ogromnim ratnim robotima? Warhammer koristi tu dječju žudnju u svoju korist, a sada i u korist proširene stvarnosti. Ako vam dosadi ubijati neprijatelja (to ne funkcionira s proširenom stvarnosti), možete proučiti svojeg Imperial Knighta u punom sjaju. Kada ga dozovete u život na ravnoj površini, možete mu narediti da stane u šest različitih poza; ako, pak, želite demonstraciju, možete dozvati gigantskog zmaja u život te vidjeti koje se sve mogućnosti kriju u ovoj igri. Možete i fotografirati svoju omiljenu scenu i podijeliti je.

Aplikacije

Night Sky 5 (besplatna s in-app kupnjama)

Ova se aplikacija vjerojatno može pronaći na velikom broju uređaja, ako ni zbog čega drugoga, onda zato što je nekoć izabrana za besplatnu aplikaciju tjedna. Omogućuje vam da gledate ljepote noćnog neba, a uz pomoć nove premium funkcije „Grand Orrery (možete je dobiti besplatno na mjesec dana ako ste novi korisnik), možete kao čarolijom prizvati cijeli solarni sustav u svojoj dnevnoj sobi. Na tom spektaklu trebate zahvaliti proširenoj stvarnosti.

Fitness AR (24,99 HRK)

Kao što i samo ime govori, ova je aplikacije kreirana za potrebe proširene stvarnosti. Vjerojatno će vam trebati račun na Stravi kako bi sve funkcioniralo jer se aplikacija sinkronizira preko njega. Kada ga izradite, možete isplanirati svoju rutu vožnje bicikla ili trčanja na 3D prikazu terene.

PLNAR (besplatna)

Ako ste mislili da nešto nedostaje ovom popisu, ne morate više brinuti: naravno, mjerenje je ipak najočigledniji način da se iskoristi proširena stvarnost. PLNAR je savršena za takve stvari – prije no što krenete postavljati pločice, pomoću ove aplikacije možete izračunati koliko vam materijala treba i sl. Nije ekstremno uzbudljiva, ali može biti korisna.

Izvor: Macrumors

I vi ste našli neku zanimljivu AR aplikaciju? Podijelite je s nama u komentarima pa da svi mogu uživati u novoj Appleovoj značajki.

BTS 2018

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!