imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Napokon je stigla prva javna beta verzija iOS-a 12

Hoćete li i vi isprobati beta verziju?

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Već imamo prvu žrtvu iPhonea 8


Posebna karakteristika procesora A11 Bionic, duše iPhonea 8 i Phonea X, jest da je Apple sam dizajnirao svaki njegov dio, za razliku od prethodnih procesora za koje je GPU proizvodila tvrtka iz UK-a, Imagination Technologies. Ta je tvrtka bila toliko sveprisutna na tržištu da ju je bilo gotovo nemoguće izbjeći; međutim, nakon što je Apple izašao iz tog partnerstva, nastupila je katastrofa.

Ne za Apple, naravno. A11 Bionic trenutno je doslovno najsnažniji procesor na svijetu, što je krajnji dokaz kako je odluka da se sve proizvede unutar Cupertina bila odlična. Međutim, ista ta odluka dokrajčila je Imagine Technologies: uprava je bila prisiljena donijeti odluku o prodaji tvrtke još u lipnju, jer je polovica svih prihoda dolazila od partnerstva s Appleom. U konačnici, tvrtka sa sjedištem u Silicijskoj dolini, ali financirana od strane Kine, Yitai Capital, kupila je Imagine Technologies za 743,2 milijuna dolara.

Prema mišljenju Imagine Technologiesa, gotovo je nemoguće da je Apple uspio provesti nužno istraživanje te razviti sve komponente u tako kratkom razdoblju, a da se pritom nisu na neki način ogriješili o njihova autorska prava. Jedna od ih upitnih tehnologija jest Tile Based Deferred Rendering, koja se može povezati s GPU-om Imagine Technologiesa, PowerVR-om. Radi se o procesu segmentacije slika, kojim se grafička komputacija može učinkovito rasporediti među komponentama, što znači da fragmentirana područja slike mogu koristiti različite izvore u isto vrijeme.

Za sada se čini da se Apple nije našao usred još jedne parnice zbog patenta. Već neko vrijeme nismo čuli ništa o mogućoj tužbi Imagine Technologiesa, pa postoji mogućnost da su dvije strane postigle dogovor daleko od očiju javnosti, ili pak da Apple nije nanio nikakav prekršaj. U svakom slučaju, Appleova je odluka ozbiljno uzdrmala tržište mobilnih procesora, premda se čini da bi Imagine Technologies sa svojim novim vlasnikom mogao zadržati svoju poziciju, čak i nakon cijele situacije s iPhoneom 8 i iPhoneom X.

Izvor: The Verge

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!