imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Vaša povijest pretraživanja postat će privatna kada nadogradite svoj Mac


Tko ne bi želio zadržati svoju povijest pretraživanja Googlea ili se riješio svih onih napornih reklama i automatskih videa na Facebooku? Apple nudi rješenje za taj problem na Safariju koji vrlo brzo dolazi.

Između ostalih brojnih stvari, Apple je na WWDC-u govorio i o novim značajkama koje možemo očekivati u macOS-u High Sierra te o tome na koji su način unaprijedili Safari. Nemojte se smatrati paranoičnima ako želite zadržati svoju povijest pretraživanja privatnom te skrivenom od pogleda internetske okoline. Je li vam se dogodilo da ste pretraživali aute ili tražili poklon za neku dragu osobu, pa vam je Facebook odjednom postao krcat reklamama za povezanim uz teme tih pretraživanja?

01_private_search_history_in_new_safari

Na tome možete zahvaliti kolačićima: oni vas uvijek prate te nadgledaju vaše aktivnosti, u koje onda uvid imaju društvene mreže pa na temelju njih odabiru koje vam reklame stavljati pod nos. Da, na ovaj način možete biti povezani s prodavateljem ili internetskim dućanom koji vas najviše zanimaju. To, dakle, može biti korisno, ali u većini slučajeva jednostavno je naporno.

Drugi primjer: ako često čitate iMagazin, sigurno ste naišli na reklame za proizvode iz iSTYLE-a. Ako ste upisali u Google „fidget spinner“ nakon što ste pročitali naš članak o tome, a niste imali pojma o čemu se radi, nemojte se iznenaditi ako vas odjednom okruže reklame o tim igračkama. To što internet radi zna povremeno biti korisno, ali češće je iritantno. Intelligent Tracking Prevention sada nudi rješenje za to, a moći ćete ga koristiti u novom Safariju.

02_private_search_history_in_new_safari

U principu, Intelligent Tracking Prevention zameće tragove vašeg pretraživanja i čini ga manje transparentnim. Apple tvrdi da trenutno najpopularnije stranice koriste stotinjak takvih kolačića s drugih stranica, te tako „optimiziraju“ vaše iskustvo pregledavanja. Drugim riječima, zatrpavaju vas gomilom reklama. Apple želi stati tome na kraj.

Ta nova metoda funkcionirat će tako da će preglednik moći pratiti i odvajati kolačiće vezane uz vaša pretraživanja uz pomoć lokaliziranog strojnog učenja, a također će moći zabraniti drugim stranicama pristup tim kolačićima i tako sačuvati privatnost vaših podataka. Pregledniku je dodana i Auto-Play funkcija, kojom ćete moći blokirati automatsko pokretanje videa. Apple:Facebook, 1:0. Naravno, Facebook nije jedini koji vrvi tim neopisivo iritantnim videima koji se odjednom počnu vrtjeti u pozadini, dok mi gubimo živce pokušavajući shvatiti odakle dolaze zvukovi. Ipak, Facebook jest predvodnik tog – po našem mišljenju – kažnjivog trenda.

03_private_search_history_in_new_safari

Moći ćete uređivati popis blokiranih stranica koliko god želite. Štoviše, moći ćete lako specificirati može li određena stranica pristupiti vašoj trenutnoj lokaciji, želite li blokirati pojavljivanje reklama na njoj, a moći ćete uštimati i postavke za Auto-Play. Sve te nove opcije bit će dostupne u macOS-u High Sierra. Samo trebate provesti ažuriranje, a zauzvrat ćete dobiti Ad Blocker koji uvijek uči i nadograđuje se – a vaše iskustvo pretraživanja mnogo će se poboljšati.

Zanimljivo je i da je Google nedavno najavio da će uvesti sličan filter za reklame u Chromeu. To zapravo znači da će se blokirati sve one reklame koje nije prodao sam Google.

04_private_search_history_in_new_safari

Ako želite saznati više o novim značajkama i svemu što je Apple predstavio na WWDC-u, prošećite se našim člancima!

Izvor: TechCrunch

Beoplay_h9_i
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.