imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Vaš iPhone prikuplja sve manje i manje informacija o vama


Saznali smo nekoliko zaista zanimljivih činjenica iz detaljnog istraživanja o podatcima koje prikupljaju uređaji iOS i Android korisnika. Međutim, rezultati i nisu bili toliko iznenađujući.

Legenda kaže da oni koji kupe iPhone mogu sigurno pohraniti sve svoje podatke i mogu biti sigurni da Apple ne nadzire lokacije i aktivnosti, ne provjerava sve fotografije i ne prodaje osobne podatke. Očito, ne možete biti 100% sigurni da niti jedan razgovor nije pod nadzorom ili pohranjen, kao što Apple tvrdi.

Ali jedna stvar je sigurna, Appleov mobilni operativni sustav pokazao se sigurnijim od Googleovog Android sustava. Što bi to moglo bolje potvrditi od istraživanja koje uspoređuje ova dva sustava? Istraživanje je vodio profesor sa Sveučilišta Vanderbilt, Douglas Schmidt, te je ono pokazalo da oni uređaji koji koriste Chrome čuvaju 10 puta više podataka nego iPhone i Safari.

Rezultati su zapanjujući i prilično nevjerojatni, a brojke su zastrašujuće. Prema istraživanju, Android uređaji su Googleu poslali podatke 340 puta u 24 sata, što je 14 puta u satu. 35% paketa podataka sastoji se od stvarne lokacije korisnika. I kao što je Google nedavno priznao, prijavljeni su čak i ako je korisnik to prethodno zabranio.

Gledajući cijelu sliku, korisnici iPhonea mogu biti zadovoljni. Android uređaji šalju 50 puta više informacija Googleu nego iPhone uređaji, čak i kada je telefon u stanju mirovanja. Glavni razlog je to da Google obožava koristiti pozadinske procese za prikupljanje više informacija, dok na Apple uređajima čak i ako koristite Googleov preglednik, zaključavanje vašeg telefona ili tableta će zaustaviti sve neželjene procese, tako da Google neće moći pristupiti paketima podataka.

Očito, ni iOS nije savršen i neranjiv, ali je dobro znati da Appleovi telefoni ne rade kao mete kada su izvan službe. Sve u svemu, dobro je znati da su vaši osjetljivi podatci sigurni i da im tvrtka koja nema ništa s njima ne može pristupiti.

Izvor: AppleInsider

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!