imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Vandals – tečna logična igra spektakularne grafike


Grafiti, policija, ulica i noć. To su najbolje riječi kojim se može opisati Vandals, najnovija igra Théa Le Du Fuentesa, nezavisnog pariškog razvojnog programera. Proveli smo nekoliko sati „u podzemlju“ i evo naših dojmova.

Cosmografik je umjetničko ime autora igre Vandals, Théa Le Du Fuentesa, čija je prethodna igra Type Rider preuzeta čak 2 milijuna puta. Stoga nije iznenađujuće da je njegov trenutni projekt podržan od strane europskog televizijskog kanala o kulturi, ARTE.

Vandals je u principu logička igra neočekivanog zapleta – usmjerena je na subkulturu grafita. Igra je vrlo jednostavna: ima više razina s različitim predmetima, građevinama, policajcima, psima i označenim znakovima. Vi ste vandal i zadatak vam je izbjegavati policiju na putu do mjesta gdje namjeravate ostaviti trag u obliku grafita pa pobjeći.

Različiti predmeti koje možete skupljati putem pomažu vam da izbjegnete policiju. Bacite bocu kako biste im odvratili pažnju i pobjegli kroz razrezanu žičanu ogradu ili se krećite podzemljem putem kanalizacije kako biste izbjegli pse.

Osim takvih iskustava, ovo nije avanturistička igra – trebate misliti, a ne oslanjati se na reflekse. Likovi se kreću naizmjence. Kada vi napravite jedan korak, napravi ga i policajac. Imate vremena razmisliti o svom sljedećem koraku, nitko vam neće ništa dok razmišljate.

Prema mom iskustvu, težina igre je optimalna. Teško je postići takvu ravnotežu: prelagani i preteški zadaci mogu biti jednako frustrirajući. Međutim, ova igra je u savršenoj harmoniji. Ni jednu razinu nisam prošao iz prve (osim uvodne), ali nije mi trebalo ni bezbroj pokušaja.

Ako smatrate da su vam razine prejednostavne, možete si otežati zadatak i pokušati osvojiti sve tri zvjezdice. Da biste to postigli, trebate paziti na broj prijeđenih koraka, prikupljati dodatne bodove te ostati u potpunosti nevidljivi. Na raspolaganju vam je 60 razina, pa ćete imati što raditi nekoliko sati.

Meni se ova igra osobito sviđa zbog grafike i glazbe. Atmosfera je zbilja noir, a neonske boje uputa savršeno pašu uz mat pozadinske boje. Glazba se mijenja iz grada u grad, a možete juriti ulicama Pariza, New Yorka, Berlina, Tokija i Sao Paula, pa vam okruženje nikada neće dosaditi.

Fora je i što tijekom igre možete dobiti širok uvid u ovu subkulturu. Na svakoj razini imate informacijsku točku, u kojoj možete saznati sve o povijesti grafita te otkriti zanimljive činjenice o tom žanru.

Osim iOS verzije, dostupna je i verzija za Mac. Igra je ugodna u oba sustava, jedina je razlika što je grafika ljepša na većem zaslonu. Također, Vandals je dostupna i za Android uređaje te PC.

Preuzmite Vandals iz iOS App Storea (iPhone, iPad, 34,99 kn)

Preuzmite Vandals iz Steama (Mac, 4,49 €)

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!