imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

[UŽIVO] Appleov događaj – Najave s „izleta“


Otkako je Apple poslao one pozivnice za „izlet“ nekolicini odabranih novinara, sve je pun glasina i nagađanja o cijelom događaju te značenju iza njegovog neobičnog imena. Sada je došao trenutak istine, a mi ćemo uživo objavljivati što se događa. Pridružite nam se!

Besmisleno je nagađati u zadnji čas, ali prema vrlo optimističnim izvorima, možemo očekivati sve od jeftinijih iPada s podrškom za Apple Pencil, preko nasljednika MacBook Aira do druge generacije Apple Pencila. Jedno je sigurno – Appleova internetska trgovina već je zatvorena, pa nema sumnje da će neki proizvod biti lansiran. Jedino nam preostaje saznati koji.

Budite s nama i pratite ovaj članak koji ćemo stalno nadopunjavati novim vijestima. Bit će zabavno!

16:58: Neka zabava počne! Apple okuplja publiku glazbom iz reklame “Što je računalo”.

17:00: Prikazuje se snimka sa svima nam znanom djevojčicom iz reklame, a čuju se mudre rečenice, poput “Vi stvarate ono čega se nitko drugi nije sjetio”. Znači, stvari teku kao i inače.

Tim Cook je izašao na pozornicu sa svojim uobičajeno “uzbuđenim” izrazom lica.

17:04: U pozadini se vidi Chicago nacrtan Apple Pencilom.

17:05: Izbor lokacije događaja nije slučajan – u ovoj državnoj školi oko 370.000 učenika uči kodirati ruku pod ruku s Appleom.

17:06: Ovakve škole muku muče s budžetom – u minusu su 1.1 milijardu dolara, a Apple toliko proizvede u deset dana.

17:08: Cook sada govori o aplikaciji Swift Playground, koja podučava kodiranju, a kojoj djeca imaju pristup pute Apple Store Educationa.

17:10: Na pozornici je Appleova zaposlenica Cathleen Richardson, te govori o svom poslu, kojim pokušavaju pomoći učiteljima.

17:13: Sada se na pozornicu popeo Greg Joswiak, voditelj Appleovog odjela za marketing, a iza njega se vidi veliki znak za iPad. Vjerujem da je to prvi znak onoga što možemo očekivati.

17:15: Joswiak govori o statističkim podacima, te ističe kako u App Storeu ima 200.000 aplikacija koje pomažu u učenju. Hura!

Evo onog videa s početka:

17:18: Jedan korisnik na Twitteru primijetio je kako ovo prvi put da se Apple očigledno odmaknuo od Jobsovih minimalističkih prezentacija – trenutno se vrti prezentacija puna jarkih boja.

17:19: STIŽE NOVI iPAD!!!

17:21: Imat će podršku za Apple Pencil, i ovo će biti “iPad najpristupačnije cijene do sada”, veličine 9,7 inča.

17:23: Za ovu priliku stigla je i nadogradnja Apple Pencila s podrškom za iWork.

17:24: S njom dolazi i novi dodatak, tzv. “pametno anotiranje”, a omogućit će učiteljima da ispravljaju radove svojih učenika.

17:26: Učitelji mogu izrađivati “knjige” za svoje predmete pomoću “Digital Booksa” (prošli naziv bio je iBooks Author, ali ta je opcija bila dostupna samo za Mac – međutim, od sada je dostupna i za iPad).

17:27: U tijeku je prezentacija Boulevard AR-a. Još uvijek nismo sigurni o čemu se točno radi, ali zvuči fora. Pretpostavljamo da je namijenjen učiteljima.

17:30: Službeni video novog iPada:

17:32: iPad za više korisnika, ali ne u tipičnom školskom stilu. Jedan iPad mogu dijeliti svi u razredu.

17:33: Besplatni prostor za pohranu na iCloudu za učenike povećan je na 200 GB. Valjda se studenti isto računaju pod učenike…

17:35: Opa. Ako smo dobro shvatili, s ovim se iPadom mogu koristiti i digitalne olovke drugih proizvođača. Predstavili su Logitech Crayon olovku od 49 dolara. Tko bi rekao…

17:37: Aplikacija Classrom – stiže u lipnju, te u beta verziji za Mac. Spominju upravljačku aplikaciju za učitelje, kojom bi valjda mogli nadzirati rad djece na uređajima.

17:38: Mislim da ćemo razumjeti kako ovi alati rade samo ako se prikažu i video demonstracije. Nije lako pohvatati sve iz teksta. Vidjet ćemo hoće li biti iskoristivi kod nas u Hrvatskoj…

17:41: U lipnju će biti predstavljen ClassKit API za razvojne programere. Taman kada svi budu na ljetnim praznicima. Bravo.

17:42: Gledajte, napravili su i stranicu. Kladim se da će “Apple Teacher” biti izraz godine u SAD-u.

17:48: Nakon nekoliko informacija koje ne vrijedi ponavljati, ustanovljeno je da je Swift najbrže rastući programski jezik.

17:49: Skrenuli smo s teme, ali sada znamo da 77% učiteljskog kadra čine žene.

17:50: Svi mogu kodirati. Učitelji mogu kodirati. – To je novi moto.

17:51: Svi mogu kreirati. U redu, očigledno je da će današnji događaj obilježiti duboke rečenice.

17:56: U dvorani je 300 učitelja i Apple ih sve hvali.

17:59: Tim Cook se vratio na pozornicu sa sljedećim riječima:

Ovo je važan dan za Apple. Nadamo se da je važan i za učitelje i učenike diljem svijeta.

18:00: Zvuči kao završna riječ. Gdje je onaj “još jedan” proizvod?

18:02: Daje sažetak svega što je rečeno. Umjesto “još jednog” proizvoda, imamo video i završnu misao:

Smatramo da je čast biti u mogućnosti podržavati učitelje.

18:05: Novinari će uskoro dobiti priliku upoznati novi iPad. Pretpostavljam da to znači da će ga testirati te da ćemo uskoro moći čitati članke o tome.

18:08: Prezentacija je zaključena pljeskom. Pratite nas za više informacija.

18:10: Evo završnog videa!

18:10: To je sve za sad. Pozdravimo se s prijenosom uživo i bacamo na pisanje članka u kojem ćemo sažeti sve što se dogodilo, a koji će biti objavljen večeras.

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!