imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Unclutter: aplikacija za povećanje produktivnosti


Danas vam želimo predstaviti malenu i jednostavnu aplikaciju za Mac koja može biti veoma korisna te vam na intuitivan način pomoći dok radite. Želite održavati svoju radnu površinu čistom? Onda je ovo aplikacija za vas.

Zamišljamo da prosječan dan osobe koja svoj posao obavlja primarno putem računala izgleda ovako: radi se na uobičajenim programima, stalno stižu nove ideje, zadaci ili narudžbe, svako malo dobivaju se i šalju podaci, a kopiranje i lijepljenje svojevrsni su alfa i omega čitavog radnog dana. Aplikacija Unclutter može učiniti ove procedure mnogo ugodnijima pa da svoje zadatke obavljate tečno i bez poteškoća.

Ova aplikacija u principu utjelovljuje tri osnovne funkcije.

Uvijek pri ruci

Prije no što prijeđemo na te funkcije, moramo spomenuti jednu važnu značajku. Ove nam funkcije ne bi bile pretjerano korisne da se nalaze u posebnoj aplikaciji na Docku – to nam ne bi olakšalo život. Međutim, Unclutter se integrira u glavni izbornik putem kojega možete pristupiti njegovom sučelju (koje prekriva otprilike trećinu ekrana) scrollanjem prema dolje. S obzirom na to da izborniku možete pristupiti gdje god bili, Unclutter vam je uvijek pri ruci. To je jedna od najvećih prednosti ove aplikacije.

Clipboard History

Možda vam je ova situacija poznata: imate otvorena dva dokumenta i stalno se prebacujete iz jednoga u drugi kopirajući i lijepeći dijelove teksta. Pritom mislimo na slučaj kada cijeli proces traje tako dugo da vam se ruka počne grčiti. Zar ne bi bilo puno lakše prvo kopirati sve potrebne dijelove iz jednog dokumenta, a potom se prebaciti u drugi dokument te ih tamo sve zalijepiti?

Unclutterova funkcija Clipboard History stvorena je upravo za to. Pamti svaku sliku, poveznicu ili tekst koji ste kopirali u međuspremnik od trenutka kada ste otvorili program. Ako vam je potrebno nešto što ste ranije kopirali u međuspremnik, dovoljno je tu stvar kopirati s popisa pa će se opet pojaviti u međuspremniku, spremna za lijepljenje.

To nije sve. Možete mijenjati tekst koji ste kopirali, pa ako ste slučajno kopirali više no što ste željeli, to se može lako urediti. Ako neki segment često lijepite, možete ga spremiti u Favorite pa će vam uvijek biti pri ruci. Također, ako neku stvar želite maknuti s popisa, možete je lako obrisati, kao što možete očistiti čitav Clipboard History.

Files

Ako ne volite imati hrpu datoteka na svojoj radnoj površini, možda imate vlastiti datotečni sustav koji vam pomaže da sve mape i dokumente posložite kako vam odgovara. Međutim, kada radite na projektima, često stvarate nasumične datoteke koje vam trebaju samo u datom trenutku. Trebate li stvoriti posebnu mapu za takve datoteke? Ako da, gdje je staviti? Ima li smisla mučiti se radi samo jedne datoteke? Ne – takve datoteke na kraju završe na radnoj površini, polako je zatrpavajući.

U takvim situacijama Unclutterova funkcija Files postaje korisna, a funkcionira tako da stvara mapu kojoj možete pristupiti uvijek i gdje god bili: sve datoteke koje nemaju svoju kategoriju možete spremati ondje. Omogućuje vam pretraživanje unutar datoteka, te prilagođavanje izgleda kao i u svim drugim mapama. A vaša radna površina bit će čista i pregledna.

Notes

Premda imamo zadane aplikacije Notes i Reminders, a i App Store nudi mnoge slične aplikacije, ponekad vam je potrebno jednostavnije i neposrednije sučelje na kojemu možete brzo i lako zapisati ideju, broj telefona ili ime, te nastaviti s radom.

Treća funkcija Uncluttera, nazvana Notes, radi upravo to. Kako biste pristupili njezinom sučelju, dovoljno je da pritisnete znak „+“ te počnete pisati. Bilješku naknadno možete obrisati ili urediti, možete pretraživati među bilješkama, i sl. Ova funkcija zbilja je jednostavna, ali baš je zato i odlična.

Aplikaciju Unclutter možete preuzeti na App Storeu za 89,99 HRK. Ako vam se sviđa što ste upravo pročitali, morate je isprobati: besplatnu probnu verziju možete preuzeti ovdje.

iPhone XR

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!