00_Roaming_charges_dropped_cover

Ukinut roaming u EU-u, bez dodatnih naknada za pozive, poruke i podatkovni promet u inozemstvu

#Vijesti
2017. 06. 15.

Od danas možemo uspostavljati i primati pozive, slati poruke i koristiti podatkovne mreže u svim zemljama Europske unije bez dodatnih naknada. Ove mjere vrijede i za Island, Lihtenštajn te Norvešku. Na žalost, putnici u Švicarskoj, Srbiji i Ukrajini neće imati privilegiju uživanja u besplatnom roamingu. Napokon je došao taj dan. Možete zaboraviti na dodatne velike telefonske račune kada putujete u inozemstvo. Od danas možete uspostavljati i primati pozive, slati poruke i koristiti podatkovne mreže kao i kod kuće. To pravilo vrijedi za sve korisnike, bez obzira na to jeste li na pretplati ili koristite bonove. Ali trebati paziti na neke detalje.

  • Promjene se ne odnose na pozive u inozemstvo uspostavljene u vašoj državi – to su i dalje međunarodni pozivi.
  • Promjene vrijede samo za turiste i posjetitelje. Onima koji su duže vrijeme u inozemstvu pružatelj usluga može naplatiti dodatne naknade.
  • Neograničeni podatkovni promet ne vrijedi u inozemstvu. Pružatelj usluga može ograničiti podatkovni promet koji se može koristiti u EU-u.
  • Novi uvjeti vrijede od danas u svim zemljama Europske unije te državama EEA-a (Europskog gospodarskog prostora), poput Islanda, Lihtenštajna i Norveške. No u Švicarskoj, Srbiji i Ukrajini trebate računati na dodatke naknade.

01_Roaming_charges_dropped Istraživanja su pokazala da je potražnja korisnika za ovom promjenom bila velika, pogotovo za podatkovni promet. Najveći uspjeh postignut je u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Francuskoj i Hrvatskoj. Europska je komisija istaknula da su veoma ponosni što su uspjeli naći rješenje za smanjenje mobilnih troškova građana EU-a. Izvor: Europska komisija

Komentiraj