imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Uhvaćen je jedan od najgorih svjetskih spammera


Peter Levashov je i službeno ‘zaradio’ ovu titulu, prema rezultatima ankete, proglašen je jednim od deset najodvratnijih spammera. Cyber-kriminalac je sada uhvaćen od strane policije, a iCloud je imao veliku ulogu u tome.

Peter “Severa” Levashov je vodio svoju zombi mrežu pod nazivom Kelihos. Botnet je imao ulogu usluge iznajmljivanja za wannabe spammere koji su željeli iznajmiti njegov kapacitet i podijeliti svoje znanje o čarobnim prednostima afrodizijskog čaja od marokanske koprive s ostatkom svijeta. U međuvremenu, Levashov je povlačio konce u pozadini Kelihosa i postao iznimno bogat.

Mogao si je priuštiti čak i luksuzni odmor u Barceloni, iako je živio u Rusiji u vrijeme svog uhićenja. Odmor iz snova na kojem se Levashov trebao odmoriti od svog tog napornog posla koji obavlja prekinula je policija, koja ga je obavijestila da je njegovo poslovanje izuzetno sumnjivo. Za realizaciju ovog sastanka, bilo je potrebno puno istraživanja koje je trajalo godinama.

Očigledno je da su vlasti željele uhvatiti cyber-kriminalca duže vrijeme, ali bio je iznimno oprezan i posvetio je mnogo pažnje tome da ostane anoniman. Detektivi su imali težak zadatak, ali napokon; pojavio se trag. Pronašli su dva servera u Luxemburgu koja je Levashov upotrijebio kako bi se prijavio na svoj mail.ru račun.

Serveri su bili samo proxy, ali su pomogli vlastima da prijeđu na sljedeći korak. Pronašli su iCloud račun registriran u Levashovo ime, registriran s IP adrese koja je često bila povezana sa serverom u Luxemburgu. Sve što su trebali učiniti jest zatražiti od Applea više informacija o tome kada, gdje i s kojih IP adresa je koristio račun.

Apple je proslijedio informacije vlastima i uz njihovu pomoć, mogli su odrediti lokaciju kralja spammera. Morali su strpljivo čekati da Levashov otputuje iz Rusije u zemlju koja ima sporazum o izručenju s SAD-om. Čekanje je potrajalo gotovo godinu dana, sve dok “radoholičar” nije otišao u Španjolsku na opuštajući odmor.

Iako je njegov odmor prijevremeno završio, kladimo se da će imati i više nego dovoljno vremena za odmaranje iza rešetaka prema budućoj odluci suda.

Izvor: The Verge

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!