imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Učinimo Touch Bar ponovno korisnim!


Touch Bar se smatra manje korisnom novom značajkom. Nema sumnje da u svom izvornom obliku ne pomaže previše u profesionalnoj upotrebi, ali ako zanemarite Appleove upute, možete ga pretvoriti u mali dodatni zaslon koji je prilično koristan.

2016 MacBook Pro serija nije bila čisti uspjeh. Dizajn je dobar, budući da je apsolutno prekrasan, a jedina stvar koja nedostaje je osvijetljeni Apple logo. Međutim, manjak priključaka, odvažna cijena srednje jake konfiguracije i poprilično beskoristan Touch Bar su rasplakali mnoge korisnike.

Manjak priključaka je još uvijek stvaran problem, USB-C era nije stigla tako brzo kao što se Apple nadao. Međutim, u današnje vrijeme postoji mnoštvo alternativnih rješenja s kojima možemo proširiti broj priključaka, tako da smo na to navikli. Također smo se navikli na nove cijene, a hardver je s vremenom postao jači, zahvaljujući ažuriranjima.

Ali jedna stvar se nije promijenila: funkcionalnost Touch Bara. Obećali su ovo: “Sada! Programeri mogu pustiti mašti na volju i stvarati iznimne stvari.” – pa, to se uopće nije dogodilo. Iako to sada podržavaju mnoge aplikacije, samo nekolicina njih zaista dodaje nešto korisničkom iskustvu. Uglavnom u slučaju profesionalne uporabe.

Ima poprilično mnogo – ne samo pro – korisnika koji koriste ikonu Touch Bara umjesto CMD (⌘) + C prečaca za kopiranje. Iza toga stoje prilično jednostavni razlozi. S jedne strane, tu je mišićna memorija koja se razvila tijekom godina. Definitivno ste pritiskali različite kombinacije tipaka toliko puta da ih sada već znate napamet. Zašto bi ste onda odabrali drugačije metode? S druge strane, većina korisnika gleda u zaslon prilikom tipkanja, a ne u svoje ruke. Nitko neće redovito provjeravati Touch Bar za nove ikone.

To je pravi problem s dinamično promjenjivom funkcijskom trakom: nije stalna. Prečace je lako naučiti zato što su oni uvijek na istom mjestu. Stalno mijenjajuće tipke na Touch Baru mogu zaista pokvariti vaš ciklus.

Stalno mijenjanje zahtjeva stalnu pažnju i stalno gledanje gore-dolje što dovodi do stalne frustracije.

Rezultat svega ovoga je taj da je većina korisnika prestala koristiti ovu novu značajku, te im nedostaju dobre stare funkcijske tipke. Očito, ima i onih koji obožavaju Touch Bar, ali moje riječi su temeljene na općim tendencijama i povratnim informacijama. Lijepo i polako, Touch Bar je postao crna ovca.

Iako uvijek postoji “ALI”!

Ako biste se mogli suočiti s Appleovim osnovnim uputama i zaustaviti dinamičnost OLED trake, mogli biste poboljšati korisničko iskustvo. Mogli bismo reći da bi Touch Bar konačno mogao postati nešto korisno.

Rješenje

Litvanski razvojni programer i bloger, Vasily Zubarev je na svom blogu pisao o rješenju koja možete lako isprobati ako želite učiniti vašu funkcijsku traku boljom. Pogledajmo!

Prije svega, trebat će vam aplikacija BetterTouchTool koju možete besplatno preuzeti s programerove web-stranice s 45 dana probnog perioda ili možete odabrati dvogodišnju licencu po cijeni od 6.5 dolara, ili se pak možete odlučiti na doživotnu licencu za 20 dolara.Vrijedi pružiti priliku probnom periodu prije no što se obvežete na dulje vrijeme. U nastavku ćemo vam pokazati Zubarev koncept i pokazati vam korake u procesu instalacije.

Glavno načelo razvojnog programera bila je postojanost. Na Touch Baru bi se trebale pojavljivati samo one stvari koje ćete koristiti i ti elementi bi trebali ostati na jednome mjestu. Ipak, zahtjevi korisnika su različiti, stoga sa Zubarevom metodom možete jednostavno prilagoditi traku i stvoriti svoje vlastito rješenje. Ovaj puta, ostat ću pri odabiru programera i proći kroz skup s lijeva na desno.

ESC – Ne moramo objašnjavati zašto je ova tipka uvijek potrebna. Zaista ne mogu razumjeti zašto nestaje s vremena na vrijeme. Doista je frustrirajuće kada pomicanje Touch Bara zaostane i ne možete doći do ove osnovne funkcijske tipke.

Zadano – Za svaki slučaj, Zubarev je pored ESC stavio tipku koja može vratiti izvorne tipke Touch Bara onako kako ih je Apple stvorio. To može biti veoma korisno u onim slučajevima kada Touch Bar ima stvarnu funkciju, kao prilikom upotrebe Final Cut Pro-a.

Finder – Finder je odličan, volimo Finder. Jedini je problem što ne radi predvidljivo. Može se dogoditi da želite učitati fotografiju na preglednik, a klikom na Finder, možete se lako pronaći u nasumičnoj datoteci koja je već otvorena. To može biti stvarno naporno.

Pomoću Apple Scripta, Zubarev je na Touch Bar smjestio ikonu Findera, koja otvara novi, lijepi i sjajan prozor s mapom Home u njemu, stavljajući ga preko svih trenutno otvorenih prozora.

Često korištene aplikacije – Budući da se kreator uglavnom bavi programiranjem, često koristi SublimeText i Notes. Stoga je obje aplikacije stavio na Touch Bar. Očito, vi ne morate učiniti isto, možete ih zamijeniti ili ih potpuno izostaviti.

Sad Svira – Još uvijek se sjećam prve konceptne umjetnosti kada je Touch Bar bio samo glasina. Ona je prikazivala upravo ovu funkciju, glazbu koja trenutno svira, kao minijaturni use-case. Međutim, ona nije bila uključena u konačni proizvod.

BetterTouchTool koristi skriptu koja rješava problem. Omogućuje vam i prikazivanje iTunesa i drugih aplikacija treće strane, a možete prikazati i pjesmu koja trenutno svira, te izvođača i naslov. Pritiskom na tipku, možete se prebaciti na sljedeću pjesmu.

Podsjetnici – Danas je prilično teško preživjeti bez popisa stvari koje morate obaviti, unosa u kalendar i podsjetnika. Stoga je uvijek dobro baciti oko na njih. Pomoću druge skripte možete zatražiti sljedeći unos u Podsjetnike i prikazati ga na Touch Baru. Zaista korisno!

Pauza za kavu -Zubarev smatra kako je prvo i najvažnije pravilo uredskog života nikada ne ostavljati uređaj bez nadzora. Čak i kada idete na WC ili si pravite kavu. Implementirao je tipku “pauza za kavu” koji odmah zaključava vaš uređaj i isključuje zaslon. To je prilično korisno.

Volumen – Čini se da ga klizači zaista živciraju. S obzirom na to da je klizač za glasnoću zamijenio tipkama, dvostruko tanjima od izvornih.

Instalacija

Srećom, BetterTouchTool vam omogućuje uvoz stvari i svih gore navedenih opcija – kao i mnogih drugih – i dopušta vam da prilagodite alatnu traku onako kako želite. Zubarev je javno podijelio svoj aranžman na GitHubu, a pridružilo se i mnoštvo oduševljenih korisnika, tako da je sada dostupan ogroman izbor.

Kao nulti korak, isključite “Show macOS Control Strip” opciju i ne zaboravite preuzeti potrebna proširenja Apple Scripta ako želite dodati nekoliko dodatnih funkcija. Sve što trebate učiniti je pritisnuti Manage Presets u BetterTouchToolu, odabrati Import i otvoriti odabrane postavke.

Osnove su jednostavne a ostalo je na vama. Vrijedi potrošiti malo vremena u potrazi za postavkama koje vam najbolje odgovaraju. A čestitke i pohvale idu Zubarevu, jer nam je pokazao da Touch Bar nije tako beskoristan.

Za druge detalje i Apple Script posjetite blog razvojnog programera.

Izvor: vas3K

iPhone 7 3.999 kn

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!