imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Valencell tužio Apple za povredu patenta

Tvrtka Valencell optužila Apple za krađu tehnologije


Tvrtka Valencell, proizvođač biometrijske tehnologije, podnijela je jučer tužbu protiv Applea u kojoj optužuje tvrtku iz Cupertina za povredu patenta, nepošteno ponašanje na tržištu i raskid ugovora, a sve je povezano sa suradnjom između te dvije tvrtke prije nego što je Apple počeo s prodajom Apple Watcha.

U tužbi je navedeno kako je Apple pokazao zanimanje za tehnologiju za biometrijsko očitavanje početkom 2013. godine, otprilike u isto vrijeme kada je tehnološki div započeo s razvojem Apple Watcha. Ubrzo nakon što je Apple pokazao zanimanje, tvrtka je zapovijedila svojim “agentima” da sakupe dodatne informacije s Valencellove internet stranice koja korisnicima omogućava preuzimanje tehničke dokumentacije vezane uz “PerformTek-Powered” biometrijsku tehnologiju, uz uvjet da ostave svoje podatke putem online prijave.

Valencell navodno ima dokaze o tome kako je s nekoliko IP adresa koje su dodijeljene Appleu, više osoba nekoliko puto pristupilo većem broju tehničke dokumentacije, ali su te osobe ostavile lažne podatke kako bi sakrili svoj identitet. Također, Valencell je navodno pozitivno identificirao sedam pojedinaca koji su imali ulogu u razvoju senzora za praćenje otkucaja srca koji se nalazi u Apple Watchu.

Valencellov prototip

U srpnju 2013. godine, Apple je održao sastanak sa zaposlenicima Valencella, uključujući i suosnivača i predsjednika Dr. Stevena LeBoeufa, kako bi razgovarali o integraciji PerformTek-Powered senzora u određenu liniju proizvoda. Valencell je inače poznat po svojoj PerformTek tehnologiji senzora, i dok sama tvrtka ne proizvodi robu široke potrošnje, njihovu tehnologiju lincencirali su mnogi tehnološki divovi, uključujući Sony, LG, Jabra, iRiver, Scosche i Atlas Wearables. Appleove namjere za njihovu tehnologiju postale su očite nakon što je Valencell demonstrirao prototip uređaja sa senzorima za praćenje otkucaja srca.

Nakon tog sastanka, Valencell je Appleu dostavio tehničke uzorke za testiranje i analizu, a tijekom 2014. godine podijelili su i dodatne podatke o uređjima koji se nose na zglobu ruke. U rujnu 2014. godine Apple je svijetu predstavio Apple Watch, a kao jednu od najvažnijih značajki naveo je mogućnost praćenja otkucaja srca.

U to vrijeme, Apple je reklamirao svoje biometrijsko riješenje kao in-house dizajn koji se zasniva na uobičajenoj metodi opažanja poznatoj kao fotopletismografija (PPG), koja bljeska infracrvenu i/ili zelenu svijetlost kako bi pratio protok krvi. Valencellova tehnologija također koristi PPG, ali ono što je najvažnije, tvrtka je patentirala nova dostignuća u tehnologiji koja su povećala točnost podataka i pouzdanost.

Nadalje, u tužbi se navodno navodi kako je Apple vrlo vjerojatno odlučio kako je ekonomski povoljnije riskirati kršenje Valencellovih patenata nego platiti licenciranje tehnologije. Valencell je također podnio sličnu tužbu protiv Fitbita, vodećeg branda kada su u pitanju pametne narukvice i satovi.

Izvor: MacRumors

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!