imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Tvorac Swifta odlazi u tvrtku Tesla

Tvorac jezika Swift odlazi u tvrtku Tesla


Još jedna vrlo važna osoba napušta Apple. Iako, Chris Lattner napušta tvrtku svojevoljno, za razliku od Sala Soghoiana. Xcode tim će raditi s tvrtkom Tesla u budućnosti.

Chris Lattner, izumitelj Swifta i vođa Xcode tima, objavio je jučer kako napušta Apple. Za sve one koji nisu upoznati sa Swiftom, riječ je o programerskom jeziku koji je predstavljen na WWDC-u 2014. godine, koji je kasnije dobio otvoreni izvorni kod, te je postao razvojni jezik za iOS i macOS. Saželi smo važnost programa slijedećim riječima:

Smatramo kako su dvije objave (Swift i Metal) bile najbitnije na WWDC-u, jer su developeri dobili sjajan podsjetnik kako nitko nije zaboravio na njih, te kako imaju novi put koji mogu slijediti. U Appleu znaju kako trebaju biti dobri prema developerima, jer je jedna od najvećih prednosti iOS-a pred konkurencijom broj kvalitetnih aplikacija. Riječ je o situaciji koja je dobra za sve strane, jer developeri dobiju mnoštvo novih alata s kojima mogu bolje i udobnije raditi novi softver, a korisnici mogu uživati u sjajnim 3D aplikacijama.

Tvorac Swifta odlazi u tvrtku Tesla

Čovjek koji je stvorio sve ovo što smo naveli, napušta tvrtku krajem mjeseca. Lattner je Appleov veteran koji je došao u tvrtku 2005. godine, što znači da je proveo više od deset godina u njoj. Ted Kremenek, koji je trenutno viši menadžer odjela Languages and Runtimes, preuzet će njegov posao.

Drago mi je što mogu objaviti kako će Ted Kremenek preuzeti moj posao kao “Vođa projekta” za Swift, te kao voditelj na administracijskoj i vodećoj poziciji na Swift.org. Prepoznat je njegov nevjerojatan trud koji je uložio u projekt, a reflektira moju odluku da napustim Apple kako bih tražio nove izazove. Odluku nisam donio jednostavno, te želim da znate kako još uvijek vjerujem u Swift. Planiram ostati aktivan član Swift Core tima, kao i doprinositi swift-evolution mailing listi.

Postoji nešto pozitivno u ovoj vjesti: Lattner neće u potpunosti napustiti svoj rad. Najavio je i Swift 4, ali će biti izdan pod Kremenekovim imenom, vjerojatno na WWDC-u u lipnju. Do tada, možemo čekati izlazak Swifta 3.1, koji bi trebao izaći ovog proljeća, što je Apple potvrdio u prosincu.

Tvorac Swifta odlazi u tvrtku Tesla
Craig Federighi predstavlja novi programerski jezik

Lattner nije govorio o drugim poslovima u svojem postu, ali njegov budući poslodavac je. Tesla je dočekao svojeg novog kolegu u izjavi punoj ponosa.

Htjeli bismo poželiti dobrodošlicu Chrisu Lattneru, koji će se pridružiti Tesli kao potpredsjednik softvera za autopilot. Njegova stručnost u inženjerstvu je dobro poznata. Dolazi u Teslu nakon 11 godina u Appleu gdje je radio na Swiftu, programerskom jeziku za izradu aplikacija na Appleovim platrofmama, koji je ujedno i jedan od najbrže rastućih programerskih jezika.

Ovo je ogroman gubitak za Apple, posebno zato što bi jedan od njihovih najvećih rivala mogao privući još važnih zaposlenika. Ovo nije prvi put da se to dogodilo, jer je bivši direktor odjela Reliability Engineering također otišao. Situacija je postala toliko ekstremna da ju slobodno možemo nazvati regrutacijskim ratom. Čini se kako Tesla pobjeđuje u ovom trenutku. Prema Elonu Musku, Tesla zapošljava pet puta više inženjera koji su radili u Appleu, nego što Apple zapošljava bivše zaposlenike Tesle.

Tvorac Swifta odlazi u tvrtku Tesla
Elon Musk, CEO tvrtke Tesla

Bez obzira na istinitost te tvrdnje, poručili bismo Appleu:

Dobro obratite pozornost na Teslu i sve što pripremaju za vas.

Izvori: 9to5mac i Cult of Mac

iPad_akcija
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.