imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Tržišni udio macOS i iOS u porastu


Prema najnovijim podatcima tvrtke NetMarketShare koja analizira tržište, iOS i macOS su porasli širom svijeta u ožujku u odnosu na prethodni mjesec. Brojevi izgledaju lijepo, ali još uvijek postoji udaljenost koju treba nadoknaditi.

Rezultati koje je tvrtka za analizu tržišta NetMarketShare dobila su posebno zanimljivi zato što nisu bazirani na stopi prodaje kao većina analiza ovog tipa, već na upotrebi u stvarnom vremenu. Također, koristili su podatke iz cijelog svijeta, umjesto podataka prikupljenih samo u SAD-u. Upotrebu u stvarnom vremenu je, naravno, teško nadgledati, ali klijenti tvrtke poslužuju više od 40 tisuća web-stranica, stoga mogu prikupiti prilično točne statistike iz podataka posjetitelja.

01_macos_ios_market_share_grows

U pogledu operativnih sustava za stolna računala, macOS udjeli su još uvijek vrlo niski, oni trenutno imaju 6.27%. Čak i ako ovo znači nekakav rast od 6.19% u veljači, i dalje nije dovoljno kako bi slomilo Microsoftov monopol nad operativnim sustavima za stolna računala. Windows OS trenutno stoji na 91.59%, iako je po brojkama lako vidljivo da Windows 10 nije bio cjelokupni uspjeh među korisnicima. Oko 50% korisnika bi ostalo na Windows 7. Najbolji rezultati koje je macOS ostvario bili su 9.2% u travnju prošle godine; ovi brojevi su znatno manji.

U usporedbi s ovim iOS stoji na istaknutijem mjestu na tržištu: nema se čega sramiti sa svojih 33.39% izmjerenih u ožujku. Pogotovo ne s činjenicom da je ovaj broj stajao na 29.55% u veljači. Naravno, Android i ovaj puta vodi tržište, sa 62.94% korisnika koji koriste telefon na kojemu je instalirana neka vrsta Android OS. Najkorišteniji Android OS sa 23.14% je izdanje 6.0 pod nazivom Marshmallow. Windows Phone stoji vrlo nisko u usporedbi, sa 1.33%, i poprilično nepoznat Java ME sustav koji stoji na 0.99%.

02_macos_ios_market_share_grows (1)

Iako je poprilično veliki uspjeh dominirati jednom trećinom tržišta, linija je još uvijek vrlo visoko postavljena. iOS je postavio najviši rekord u srpnju 2012 kada je postigao poprilično nevjerojatnih 65.94% tržišnog udjela. Tada, uređaj na vrhu kategorije bio je iPhone 4s, koji je radio na iOS 5, iako su već najavili iOS 6 na WWDCu. Nove značajke obuhvaćale su takve ključne funkcije da teško možemo zamisliti iOS bez njih ovih dana: samo pomislite na iCloud, centar za obavijesti i “over-the-air” nadogradnju softvera.

Izvor: Apple World Today

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!