imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Tony Fadell gotovo je izgubio prototip prvog iPhonea

Tony Fadell gotovo je izgubio prototip prvog iPhonea


“Kum iPoda” pričao je o poslu koji je trebao napraviti prije izlaska prvog iPhonea, okolnostima njegovog razvoja, o tome kakav je bio Steve Jobs, te o prototipu koji je gotovo izgubio.

Dobili smo kartu za grad Nostalgija zbog desete godišnjice iPhonea: možemo napisati toliko priča o ovome pametnom telefonu, koji je promijenio našu percepciju malih uređaja. Pisali smo o tome kolko je stresa bilo iza kulisa predstavljanja uređaja. Pisali smo i o tome kako se Phil Schiller sjeća tog događaja.

Ovaj puta glavni lik je Tony Fadell, Appleov direktor koji je dobio nadimak “Kum iPoda”. On je podijelio svoja sjećanja o prvom iPhone uređaju u intervjuu koji je odradio za BBC. Također je pričao o situaciji u kojoj je mislio da je ostavio prototip iPhonea u zračnoj luci. Da se to doista dogodilo, Fadell bi vjerojatno sada radio u McDonaldsu, jer je Steve Jobs jasno rekao da, ako netko oda informacije vezane uz iPhone, odmah će biti otpušten. Poznavajući Jobsa, vjerojatno bi otkaz bio najmanji problem osobi koja bi odala informacije o uređaju.

Tony Fadell gotovo je izgubio prototip prvog iPhonea

Fadell je putovao zrakoplovom, a imao je prototip sa sobom. Bio je u zračnoj luci kada je shvatio da ne može pronaći uređaj. Cijeli tim je okupljen kako bi se pronašlo nešto o čemu Fadell nije smio reći niti riječ. Pronašli su uređaj nakon dva sata traženja.

Steve mi je izričito rekao kako je riječ o velikoj tajni. Rekao je kako će otpustiti svakoga tko kaže bilo što o uređaju. Znojio sam se kao nikada u životu. Prolazio sam svaku mogućnost u glavi. Onda sam shvatio kako je uređaj ispao iz mog džepa i zapeo između sjedala.

Fadell je pričao i o prototipu s rotirajućim rješenjem kao na iPodu.

Pretvarali smo uređaj u rotirajući telefon iz 60-ih. Zaključili smo kako ne stvar ne funkcionira, jer ga je preteško koristiti.

Tony Fadell gotovo je izgubio prototip prvog iPhonea

U to vrijeme, Apple je testirao mogućnosti touch zaslona na Macu. Ovo je bilo računalo koje je potaknulo ideju iPhonea, kada ga je Steve Jobs pokazao Fadellu.

Radili su na tome u tajnosti. Računalo je bilo veličine stola za stolni tenis. Steve mi ga je pokazao i rekao: “Želim to uzeti i staviti na iPod.”

Trebale su nam tisuće ljudi da radimo na tome, kako bi bilo spremno za predstavljanje. Zatim smo imali samo šest mjeseci za pripremu prve pošiljke. Očito smo uspjeli, ali nije bilo lako.

Tony Fadell gotovo je izgubio prototip prvog iPhonea

Fadell je govorio o raspravama u vezi olovke za zaslon. Fadell je bio uvjeren kako je to dobra ideja, Jobs je bio protiv. Fadell je odlučio reći svom timu u tajnosti da se pobrinu da iPhone može raditi s olovkom. Jobs nije trebao znati ništa o tome.

Učinili smo to bez njegovog dopuštenja, bilo je to iza kulisa. Skinuo bi mi glavu da je znao.

Kako uspomene mogu biti lijepa stvar!

Izvor: 9to5mac

iPad_akcija
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.