imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Budućnost je ovdje!

Apple je predstavio iPhone X

Kako je Apple promijenio Silicijsku Dolinu

How Apple changed Silicon Valley


Tehnološki gigant ima sjedište u Cupertinu od kada je tvrtka osnovana, a okruženje je prošlo mnogo promjena kroz desetljeća. Zavežite pojaseve, započnimo putovanje kroz vrijeme.

Kada su Steve Jobs i Steve Wozniak osnovali Apple 1976. godine, vjerojatno nisu imali pojma koliko će ogroman utjecaj imati na svoju okolinu. Mnoštvo vidljivih promjena dogodilo se ne samo u Cupertinu, nego u cijeloj Silicijskoj Dolini u zadnjih 41 godinu.

Kako je Apple promijenio Silicijsku Dolinu
Apple Campus One – Infinite Loop

Apple nije prva tvrtka koja je revolucionalizirala ovo područje. U tadašnje vrijeme, sjedište tvrtke HP, u kojem je Steve Jobs radio ljetne studentske poslove, stajalo je na mjestu gdje se trenutno gradi Apple Campus 2. Od tada je Jobsova tvrtka prerasla HP, a 2011. godine kupili su ovaj ogroman posjed od njih.

Ovo je prvi put da je Steve pričao o “svemirskom brodu” koji su planirali izgraditi za 12000 zaposlenika. Dizajn Apple Campusa 2 još je veći od toga, a prema posljednjim vijestima trebalo bi u njega stati 142000 zaposlenika u isto vrijeme.

Kako je Apple promijenio Silicijsku Dolinu
Cupertino 1961. godina

Jedan od najranijih zaposlenika, Chirs Espinosa, podijelio je fotografiju snimljenu u Cupertinu 1961. godine. Na njoj možete vidjeti staro, napušteno područje na gornjoj fotografiji, dok na donjoj možete vidjeti najnoviji pregled s Apple Mapsa. Da ove dvije fotografije nisu snimljene pod istim kutem, ne bismo znali da pokazuju isto mjesto.

Santa Clara prepuna je startup tehnoloških tvrtki, kao i cijela Silicijska Dolina, te je svjedočila Appleovom ogromnom rastu. Iz jednostavne garaže postali su najveća tvrtka na svijetu, koriste ogromnu količinu energije i zapošljavaju tisuće ljudi koji su došli u Cupertino iz cijelog SAD-a.

Kako je Apple promijenio Silicijsku Dolinu
Cupertino 2017. godina

Grad je naseljen, a mnoštvo novih naselja je privuklo trgovine. Populacija, promet, korištenje energije… Sve je poraslo eksplozivno u kratkom razdoblju.

Zbog toga je vrlo važno štititi okoliš, na što Apple obraća mnogo pažnje, a pomažu stvarati više zelenih površina bez razmišljanja o količini novca koju troše za ovaj cilj. Steve je uvijek volio prirodu, njegove riječi uvijek su sugerirale pažnju i osviještenost, što možemo reći i za Appleovu filozofiju vezanu uz ovu temu.

Kako je Apple promijenio Silicijsku Dolinu

Tim Cook izjavio je na javnom eventu kako je DNK Stevea Jobsa još uvijek dio tvrtke, a njegov način razmišljanja je prisutan u Appleu. Zaštita okoliša im je posebno važna, te je ključno da rade odgovorno u inženjerskim i proizvodnim procesima.

Trenutno sjedište Infinite Loop sastoji se od 80% betona i 20% zelenih površina. Ovo je potpuna suprotnost novom sjedištu, koje bi trebalo biti 80% zelenih površina i 20% betona. Naglašavali su činjenicu da sade lokalno drveće u parku, te kako je ovakvo okruženje dobro za zaposlene. Dodali su nekoliko tisuća solarnih ćelija, a na taj će način novo sjedište raditi u potpunosti na obnovljive izvore energije.

Apple također utječe na konkurenciju sa svojom brigom za okoliš. Google radi mnogo više po tom pitanju nego prije, te su uspjeli ostvariti znatne promjene za sada. Amazon trenutno nije previše ekološki osviješten, ali tvrtka Jeffa Bezosa vjerojatno se priprema za promjene, jer ne žele ostati na zadnjem mjestu kao do sada.

Izvor: Cult of Mac

Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.