imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Tko se pokazao kao bolji prorok Appleovog WWDC-a?


Većina glasina je bila istinita o prošlom WWDC-u, a naši profesionalni Apple proroci, Mark Gurman i Ming-Chi Kuo su bili više-manje u pravu.

Ovdje, u iMagazinu, moramo biti svjesni popularnih Apple pisaca, za čija pogađanja možemo biti sigurni da su pouzdana, kako bismo vam pružili pouzdane vijesti iz dana u dan. Međutim, ponekad se može dogoditi da Appleovi proroci ne uspiju i da najbolji izvori pružaju lažne informacije ili vijesti za koje se kasnije ispostavi kako su samo djelomično valjane.

U osnovi, navikli smo se oslanjati na dvije osobe koje nisu samo tech novinari već pravi ‘insideri’ u industriji. 23-godišnji Mark Gurman započeo je kao tech bloger i došao je u središte pozornosti kao tinejdžer kada su se informacije koje je objavio pokazale točnima. Radio je za 9to5mac 6 godina, jednu od najpopularnijih stranica s Apple vijestima. Tijekom svog zaposlenja, objavio je prve fotografije konačnog oblika iPhonea 5, te je također otkrio iPad Air. Osvojio je skoro sve profesionalne nagrade, i sada radi za Bloomberg kao tech novinar.

01_who_is_the_better_apple_prophet

Ming-Chi Kuova profesionalna veza s Appleom mu pomaže u pružanju valjanih informacija. Njegov stvarni posao je analitičar, i radi za KGI Securities of Taiwan. Kuovi glavni izvori su dobavljači jer se većina komponenti za Appleove proizvode proizvodi i sastavlja u azijskoj regiji. Imao je prve informacije o 12.9” iPadu Pro, i pogodio je točno specifikacije iPhonea 6, poput 3D Toucha, 12MP stražnje kamere i nadograđenog, Touch ID-a druge generacije.

HomePod

Dolazak HomePoda je bio predvidljiv i mi smo više-manje znali kako će izgledati i koje značajke će imati. Ali nitko od njih nije mogao pogoditi ime. Ranije su ga spominjali kao Siri Home ili Siri zvučnik, ali ta imena su bila netočna. Gurman je napisao svoj prvi članak o Appleovom pametnom zvučniku prošlog rujna, u kojem je tvrdio kako je Apple toliko naprijed u razvoju, da njihovi programeri već testiraju zvučnik kod kuće.

02_who_is_the_better_apple_prophet

Ali prošlog ponedjeljka, Apple je rekao da će HomePod biti dostupan u trgovinama najranije krajem godine. Zemlje prve razine bit će Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države. Na početku svibnja, Kuo nije mogao odlučiti i reći da ili ne mogućnosti predstavljanja HomePoda, ali John Gruber iz Daring Fireballa je privukao pažnju na činjenicu kako je Gurman ranije rekao da HomePod neće imati zaslon, dok je Kuo nagađao kako će imati površinu osjetljivu na dodir, i ispostavilo se kako je Kuo bio u pravu.

Bio je u pravu i za A8 čip, jer je rekao kako će se procesor iz iPhonea 6 ili iPhonea 6s nalaziti u HomePodu i također je nagađao da će imati 7 visokotonaca. I bio je u pravu. Međutim, obojica su bili u pravu u vezi Appleovih ozbiljnih napora da poboljšaju kvalitetu zvuka. Prema početnim testovima, HomePoz zvuči nevjerojatno. Cilindrični oblik sličan Mac Proovom dizajnu nalik kanti za smeće pojavio se prvo na Sonny Dicksonu, ali on nije bio posve u pravu, zato što je Apple napravio zvučnik ravnijim.

03_who_is_the_better_apple_prophet

10.5” iPad Pro

Tijekom ovogodišnjeg WWDC-a Apple je predstavio nove iPad Proove. 10.5” model s tanjim rubom, i redovnu 12.9” verziju. Oba su dobila A10X procesor i 12-jezgreni GPU sa značajnih 512GB pohrane. Najbolja nova značajka iPada Pro je 120Hz zaslon. To jamči bolju i glatku površinu, i zahvaljujući ProMotionu, vrijeme odaziva Apple Pencila se smanjuje na 20 milisekundi.

Kuo je prvi članak o 10.5” iPadu Pro objavio 14. kolovoza 2016. godine na stranici Macrumors. Tada, imao je informaciju o 3 iPada Pro. 12.9” iPad Pro 2, 10.5” iPad Pro i jeftiniji 9.7” iPad Pro. Također se činio sigurnim u to da će ova serija biti nadograđena u siječnju 2018. godine, te da će dobiti OLED zaslon. (Ako iPhone 8 dobije taj OLED zaslon, to bi mogla biti istina.)

04_who_is_the_better_apple_prophet

Gurman je također imao svoj dio u igri nagađanja. Sada kao Bloombergovac, rekao je krajem kolovoza da će Apple osmisliti novi zaslon koji će učiniti crtanje s Apple Pencilom lakšim i glađim. To je bila istina i on je također potvrdio Kuove prethodne informacije.

Kaby Lake MacBook i MacBook Pro

Ovogodišnji MacBook i MacBook Proovi su bili glavna tema u prvoj polovici godine, uglavnom zato što je Intel lansirao svoju 7. generaciju Kaby Lake procesora. Svi su očekivali da će Apple nadograditi nedavno objavljene 15” Touch Bar laptope s Kaby Lake procesorima. Kuo je bio u pravu, izuzev toga što nema modela s 32GB RAM-om. Azijski tech guru je također promašio vrijeme, iako zauzvrat imamo brže SSD-ove i bolju grafičku izvedbu. Na naše veliko iznenađenje, i MacBook Airovi su nadograđeni s boljim procesorom.

05_who_is_the_better_apple_prophet

U slučaju RAM-ova, mrtva tišina. Super brz SSD nije razlog za stavljanje 32GB RAM-a u MacBook Proove, jer to ne bi bila tako velika nadogradnja. Ipak, prije ili kasnije i ove Kuove informacije će biti potvrđene. A što je s Gurmanom? On je daleko veći novinar, kako bi se bavio s ovom vrstom malih informacija, što poprilično dobro pokazuje koji profesionalac ima uvide u koja područja.

Mark Gurman je sa svojim nagađanjima više-manje u pravu o novim proizvodima. On zna stvari kada nitko drugi oko njega ne zna. Rekli su kako je već bio ‘Apple Genius’ u dobi od 18 godina, koji zna tajne najtajnije tvrtke na svijetu. Međutim, Kuo zna stvari o tehničkim detaljima, kao što su veličina iPada, HomePodovi visokotonci ili novi MacBookovi procesori i tako dalje.

Mislim da rade prilično jednako, mislite li i vi da su izjednačeni?

Ako ste propustili ovogodišnji WWDC, možete pronaći sve članke u WWDC mapi.

Beoplay_h9_i
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.