imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Tko je najviše profitirao od iOS-a 11? iPad!


Kada se priča o iPad Proima, često se dotakne tema da tablet ne može u potpunosti zamijeniti laptop ako nema operativni sustav s desktopom. Na ovogodišnjem WWDC-u, Apple je predstavio određene funkcije iOS-a 11 kojima je napravljen veliki korak u tom smjeru.

Apple je oduvijek reklamirao iPad Pro kao iznimno lagano i u potpunosti mobilno tablet računalo koje mnogim korisnicima maže čak i zamijeniti laptop. Relativno nedavno pokušali smo otkriti koliko istine ima u toj tvrdnji, te stoga temeljito testirali iPad Pro opremljen svim potrebnim dodacima. Tada je ovo bio naš zaključak:

Bilo bi idealno kada bi Apple nekako stvorio macOS koji bi mogao funkcionirati na tabletu, čak i ako bi radio paralelno s iOS-om. U tom bi slučaju iPad Pro uistinu mogao zamijeniti sve, jer je prenosiv i možete ga uzeti gdje god išli, ima odlične performanse dovoljne za svakodnevne korisnike, a usudili bismo se pretpostaviti da bi lako mogao stati uz bok MacBook Aira kada bi radio u macOS okruženju.

01_best_ios11_features_for_ipad

Tada smo članak zaključili prilično pesimističnim riječima: „Međutim, to trenutno nije tako i čini se da Apple nikada neće krenuti u tom smjeru.“ Sada se moramo ispričati Appleu, jer iOS 11 verzija za iPad sadrži gotovo sve inovacije koje su nam onda nedostajale, a za koje smo smatrali da Apple nikada neće ni pomisliti da bi mogao dodati iOS-u. Pa, pogledajmo zašto će ovaj novi OS biti odličan za vlasnike iPada.

Dock

Za početak, moramo spomenuti Dock, koji vam je vjerojatno poznat iz macOS-a. Malena traka s aplikacijama koje najčešće koristimo, a kojoj možemo pristupiti jednim pokretom prsta uvijek i što god da radimo. Ovako će prijelaz između aplikacija biti tečniji nego kada smo imali fiksnu traku samo na početnom ekranu.

02_best_ios11_features_for_ipad

Zahvaljujući Handoff mogućnostima, Dock će se dinamički mijenjati – kada se pojavi aplikacija koju već koristimo na nekom drugom uređaju, sustav će nas o tome obavijestiti, slično kao i na macOS-u. Štoviše, Dock je postao duša obavljanja više aktivnosti u isto vrijeme te Split View funkcije: ako odvučete neku aplikaciju iz Docka sa strane ekrana, odmah ćete moći pristupiti tim funkcijama, što je stvarno fora.

Multitasking

Kada smo već dotaknuli tu temu, možemo napisati i koju riječ o opcijama obavljanja više zadataka u isto vrijeme. Kao što smo već rekli, možete odvući bilo koju podržanu aplikaciju iz Docka samo jednim pokretom. Ovo funkcionira na dva načina. Ako jednostavno provučete aplikaciju preko sadržaja zaslona, dobit ćete lebdeći prozor koji možete pomicati u lijevu ili desnu stranu, kako god vam odgovara.

Međutim, ako povučete njezin vrh malo prema dolje, ili odvučete aplikaciju iz Docka ravno sa strane zaslona, ući ćete u već poznati Split View način rada. Sada imate podijeljen ekran, s aplikacijom na jednoj strani zaslona; sadržaj obje polovice prilagodit će se dostupnoj veličini. A i sami možete prilagođavati veličinu prozora aplikacije kako god želite.

03_best_ios11_features_for_ipad

Ovo rješenje s lebdećim prozorom vjerojatno će biti najbolje za kraće procese multitaskinga. Primjerice, na brzinu trebate nešto zbrojiti – samo odvučete Kalkulator gore, upišete znamenke i to je to. Ova druga opcija bolja je za situacije kada morate duže raditi te imati istovremeno otvoreno nekoliko aplikacija.

Ali to nikako nije sve. Ako odvučete Dock malo prema gore, ući ćete u potpuno novi Kontrolni centar. Neće vidjeti samo uobičajene sklopke, nego i prikaze aplikacija koje se trenutno koriste – što je opet slično kao i na macOS-u. Možete ih poredati kako želite, te i ovdje lako prelaziti iz jedne aplikacije u drugu.

Upravljanje dokumentima

Objavljene su i funkcije one aplikacije koja je malo prerano ugledala svjetlost dana. Dobit ćemo mogućnost upravljanja dokumentima sličnu Finderu, premda je to malo pretjerana usporedba. Izbornik je s lijeve strane, a sadržaji mapa s desne.

04_best_ios11_features_for_ipad

Sadržaji s iCloud Drivea integrirani su u aplikaciju koja će biti osobito korisna za one koji sinkroniziraju sadržaj Desktopa svojeg macOS računala te mape Dokumenata. Također ćete moći pristupiti lokalnim mapama putem On My iPad taba u izborniku. Jedino je pitanje što će sve moći, te hoćemo li stvarno moći preuzimati bilo koju vrstu dokumenata s mreže. Nadajmo se da će to biti moguće. Osim toga, u aplikaciju Files moći ćemo integrirati sadržaj s bilo koje vrste usluge u oblaku, poput Dropboxa ili Boxa.

A samo da vas još malo razveselimo: moći ćete označavati. Da, znamo da to ne koriste sve, ali ako volite označavati svoje dokumente, ove će vam vijesti izmamiti veliki osmjeh na lice.

Drag & Drop

Ovaj čitav sustav upravljanja dokumentima ne bi imao smisla kada ne bismo mogli normalno raditi s našim dokumentima. Srećom, sada to možemo, jer iOS 11 ima podršku za funkciju Drag & Drop. Sada će biti puno lakše premještati dokumente (fotografije, tekstove, mape, doslovno sve) iz jedne aplikacije u drugu, lakše nego kada smo imali uobičajenu copy-paste kombinaciju.

05_best_ios11_features_for_ipad

A sve ovo još je pametnije zbog multi-touch pokreta. Ako duže držite pritisnut neki dokument, odmah ga možete povući i ispustiti, a ako to želite napraviti za više dokumenata u isto vrijeme, jednostavno pritisnite te druge dokumente drugim prstima. Tako ćete imati skupinu koju ćete kao takvu moći pomicati.

Imate e-mail krcat važnom dokumentacijom? Jednostavno uhvatite prilog i odvucite ga u odabranu mapu u Filesu, i to je to. Isto vrijedi i u drugom smjeru: ako pripremate prezentaciju u Keynoteu, nećete trebati pregledavati slike u odvojenom prozoru, nego ih jednostavno možete dovući iz albuma sa slikama, kao što biste inače napravili pomoću miša. To je još jedna vrlo važna značajka koja stvara osjećaj rada u desktop okruženju.

Ostale korisne stvari

Uz sve ovo, dobili smo i hrpu pametnih stvari u raznim veličinama. Jedna od njih je tipkovnica QuickType, s kojom više ne trebate prelaziti iz jednog pogleda tipkovnice u drugi. Moći ćete pristupiti svim brojkama, slovima i simbolima kada tipku s potrebnim simbolom povučete prema dolje. Sada ćemo moći puno brže pisati na iPadu.

06_best_ios11_features_for_ipad

Još jedna nova značajka je bolja integracija Apple Pencila. Jednostavno lupnite po zaključanom ekranu svojom olovkom i odmah ćete moći početi pisati. Sve što napišete pohranit će se u aplikaciju Notes. Moći ćete voditi bilješke na PDF-ima i screenshotovima jednostavnim dodirom olovke po dokumentu – odmah ćete moći početi pisati, crtati, ma što god poželite. Osim toga, ako rukom napišete ili nacrtate nešto u dokumentu iz Notesa kojeg ste otvorili, tekst oko crteža automatski će se pomaknuti i okružiti ga. Istu stvar možete raditi i u Mailu.

07_best_ios11_features_for_ipad

A kada smo već tu, spomenimo i Notes! Zahvaljujući ugrađenoj aplikaciji za skeniranje sada ćete lako moći digitalizirati sve papirnate dokumente. Samo trebate usmjeriti kameru prema stranici koju želite skenirati, a već sljedeće sekunde moći ćete proširiti skenirani sadržaj pomoću svog Apple Pencila.

Moramo priznati da je Apple uistinu dao sve od sebe kako bismo povjerovali da su novi iPad Proi toliko dobri, da bi čak mogli zamijeniti laptope. Većina problema uklonjena je iz softvera, a već dugo znamo da hardver ima sve nužne sposobnosti. Tako se to radi!

Nema sumnje da je iPad najviše profitirao od ove iOS 11 nadogradnje. Apple je bio u pravu kada su ovo napisali:

Ogroman korak za iPhone. Monumentalan skok za iPad.

Ovdje možete pročitati sve o novim iPad Proima!

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!