imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Napokon je stigla prva javna beta verzija iOS-a 12

Hoćete li i vi isprobati beta verziju?

Tim Cook: Želio sam raditi posao koji volim, ali to mi više nije jedini cilj…


Čelnik Applea posjetio je Sveučilište Oxford povodom svečanog otvaranja novog „prostora za inovacije“, nazvanog The Oxford Foundry. Tom je prigodom dao intervju u kojem je – uz uobičajene generalne izjave – otkrio i neke zanimljive stvari.

Možda ste baš vi jedna od onih osoba koje ne vole čitati intervjue s Timom Cookom, jer Appleov čelnik gotovo nikada ne izlazi iz zone apsolutne političke korektnosti te napamet naučenih banalnih odgovora. Zato su njegovi intervjui i javni govori uglavnom dosadni. Ne tvrdimo da je njegov razgovor s novinarom na Sveučilištu Oxford bio pun neočekivanih odgovora i senzacija, ali rekao je nekoliko stvari koje izlaze iz njegove uobičajene sfere elokventnih, ali bezličnih izjava.

Primjerice, mnogo je pričao o svojoj mladosti – o tome kako je tražio posao nakon fakulteta, koji su mu bili tadašnji ciljevi, te kako su se oni mijenjali kroz godine. Cook je 1982. godine diplomirao industrijsko inženjerstvo na Sveučilištu Auburn, jednom od najboljih sveučilišta države Alabame. Kao i svaka druga svježe diplomirana mlada osoba, počeo je tražiti posao u kojem će uživati raditi. Kasnije je shvatio da to nije dovoljno.

Shvatio sam da smisao života nije u tome da volimo svoj posao, nego da služimo čovječanstvu u širem smislu. A rezultat toga jest ljubav prema poslu. Shvatio sam da to ne mogu postići na mjestu gdje sam bio, pa sam kasnije prešao u drugu tvrtku. Tek kada sam se pridružio Appleu (op.ur.: 1998. godine), moje vrijednosti su se preklopile s mojim radom, i to mi je značilo sve na svijetu.

Tim Cook na prvoj godini studija s lijeve strane, te na drugoj godini s desne.

Cook je također pričao kako mu nije bilo lako donijeti odluku o pridruživanju Appleu. Razgovarao je s mnogima, radio popise s razlozima za i protiv, a sve to navodilo ga je da ostane gdje jest, u IBM-u. Međutim, intuicija mu je govorila suprotno, a svi znamo da se on uvijek oslanja na intuiciju. „Radilo se o jednoj od najvažnijih odluka mog života. Možda i najvažnijoj“, rekao je.

Između ostalog, sa studentima s Oxforda podijelio je i jednostavnu formulu za dizajniranje proizvoda:

Ako se sviđa vama, sigurno postoji gomila drugih ljudi kojima će se isto svidjeti. To je osnovna misao koja gura Apple naprijed.

Tim Cook na trećoj godini studija s lijeve strane, te na četvrtoj godini s desne.

Potom je Cook govorio o važnosti „bliskog odnosa s korisnicima“, te koliko je važno slušati ih i uvijek im biti na raspolaganju. To je jedan od glavnih razloga zašto Apple vodi Apple Store trgovine, te zašto se Cook svakodnevno ustaje – kao što sam kaže – „bezobrazno rano“: „Prvih sat vremena volim provesti čitajući e-mail poruke naših korisnika. Zanima me što mi žele reći. Želim znati kako se osjećaju.“

Pred kraj razgovora, na repertoar je došla i tema pogrešaka, pa se Cook tada vratio svom uzvišeno-prosvijetljenom načinu izražavanja. Ipak, možemo mu to oprostiti jer uistinu voli biti sentimentalan.

Ponekada ćete podbaciti u najosnovnijim stvarima. Ja nesumnjivo jesam. Morate vjerovati da će to proći. Pogledajte u ogledalo i gledajte kako ta osoba diše. To vas nije ubilo. Niste mrtvi. To nije najveća stvar na svijetu. Proći će. Ja to radim i više puta dnevno. Radite to neko vrijeme i više se nećete trebati podsjećati na to. Moći ćete se nositi s tim pogreškama… Zapravo, više ih nećete smatrati pogreškama, nego lekcijama. Onda više neće biti tako strašne.

U razgovoru koji možete pogledati na YouTubeu, dotakli su se i mnogih drugih tema. Cook je pričao o Steveu Jobsu, proširenoj stvarnosti, budućnosti i sličnim stvarima. Ako ste zainteresirani, uzmite si vremena i pogledajte ga.

Izvor: Macrumors

Apple Watch Series 1 akcija

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!