imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Tim Cook o AR tehnologiji

Tim Cook o AR tehnologiji


Tim Cook smatra kako AR (augmented reality) tehnologija može biti velika stvar. Prošli tjedan odradio je ekskluzivni intervju za BuzzFeed News, u kojem je objasnio zašto.

Apple je tipično vrlo škrt s informacijama u vezi svojih planova koji su vezani uz AR i VR tehnologije. Dok su neki od njihovih najvećih konkurenata, primjerice Google i Microsoft, već predstavili svoje planove za razvoj AR i VR tehnologije, Apple je uglavnom bio jako zatvoren. Cook je u svojem intervjuu objasnio poziciju Applea malo bolje. Izjavio je kako je tvrtka najviše zainteresirana za AR tehnologiju jer smatra kako ta tehnologija može pojačati i poboljšati iskustva korisnika.

Tim Cook o AR tehnologiji

Ovo nije prvi put da Cook izjavljuje kako bi Apple mogao preferirati AR tehnologiju. Već je prošlog ljeta izjavio kako smatra da ova tehnologija ima ogroman potencijal. Najbolji primjer toga bio je nagli i eksplozivan uspjeh Pokemon Go aplikacije.

Cookove izjave popratile su nekoliko poteza kojima je Apple pojačao svoj stav u smjeru AR tehnologije. U 2013. godini kupili su PrimeSense, tvrtku koja je dizajnirala senzore pokreta koji su korišteni za Microsoft Kinect uređaj. Dvije godine kasnije, kupili su njemačku AR tvrtku Metaio i tvrtku Faceshift. Ove godine pridružili su im se Yuri Petrov, VR znanstvenik iz Facebookovog Oculus tima i Zeyu Li iz Magic Leapa, između ostalih.

Tim Cook o AR tehnologiji

U međuvremenu je Apple počeo polako dodavati komponente koji bi mogli stvoriti uvjete za AR ekosustav. Na iPhone 7 Plus uređaju dodali su moćni procesor, Wide Color zaslon i sustav s dvije kamere koji može prikupljati stereoskopske podatke. Na Apple Watchu, tvrtka je dodala brzinomjer i GPS. Nove AirPods slušalice imaju W1 wireless čip, dva brzinomjera, dva optička senzora i antenu. iTunes služi kao masivni sustav distribucije sadržaja.

Sve što nedostaje ovim elementima je široka strategija koja ih sve povezuje. Tim Cook je svojim izjavama najavio kako Apple vidi više mogućnosti u pojačavanju pravih iskustava AR tehnologijom, nego u stvaranju izmišljenih iskustava VR tehnologijom.

VR ima neke zanimljive strane, ali nije toliko široko upotrebljiv kao AR. Za AR tehnologiju će biti potrebno neko vrijeme da se usavrši, ali smatram kako ima puno potencijala. Mogli bismo imati vrlo produktivan razgovor da u ovom trenutku koristimo AR. Zato smatram kako je bolje da koristimo tehnologiju kako bismo nadogradili naš razgovor, a ne ga spriječili. – Tim Cook, Apple CEO

Izvor: BuzzFeed

Beoplay_h9_i
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.