00_tim_cook_interview_apple_is_the_best_not_first_cover

Tim Cook intervju: ne želimo biti prvi, već najbolji

#Vijesti
2017. 06. 16.

Bloomberg je nekako imao priliku razgovarati s Appleovim direktorom, Timom Cookom. Cooku nije bilo lako: pitali su ga misli li da će se HomePod dobro prodavati s takvom ludom cijenom, te su pitali o njegovom nasljedstvu i politici.

Iako će cijeli intervju biti dostupan tek u nedjelju, Bloomberg je već podijelio neke dijelove razgovora. Temeljeno na onome što smo vidjeli u tim dijelovima, čini se kako su uspjeli navesti direktora Applea da razgovara o stvarima o kojima inače ne govori tijekom intervjua.

01_tim_cook_interview_apple_is_the_best_not_first

Jedna od tema o kojoj su detaljno razgovarali bio je HomePod koji je predstavljen na ovogodišnjem WWDC-u. Pitanje je bilo posve opravdano u vezi s ovim vrlo skupim smarthome uređajem kojim upravlja Siri, i koji u teoriji ima lijepe zvukove: tko će na Zemlji kupiti ovaj proizvod za ovu cijenu (349 dolara u SAD-u)? Cookov odgovor bio je prilično izravan:

Ako se sjećate kada je iPod predstavljen, mnogi su rekli, “Zašto bi netko platio 399 dolara za MP3 player?”. A kada je iPhone najavljen, bilo je, “Hoće li itko platiti” – koliko god je iPhone koštao tada – “za iPhone?”. iPad je prošao kroz istu stvar. Imamo prilično dobre rezultate u davanju ljudima nečega što možda nisu ni znali da žele.

Kada sam odrastao, zvuk je bio broj jedan na popisu stvari koje ste morali imati. Slušali ste stereo. Zvuk je i dalje vrlo važan u svim dobnim skupinama, ne samo za djecu. Ciljamo na nešto što će oduševiti ljude. Zapanjit će ih. ‘Protresti’ će kuću.

02_tim_cook_interview_apple_is_the_best_not_first

Naravno, spomenuta je i tema AR (proširene stvarnosti). Na to, Tim Cook je rekao kako je vrlo uzbuđen zbog budućih mogućnosti opremanja ove tehnologije, iako je priznao kako ima svoje očite prepreke u trenutnom obliku. Ipak, misli kako su sva ta ograničenja građevni blokovi za “nevjerojatnu stazu”, i kada ljudi vide za što je AR sposoban, bit će jednako uzbuđeni kao što je i Apple bio.

Vjerojatno najzanimljiviji trenutak intervjua bio je kada su Cooka pitali koliko misli o svojoj ostavštini, o tome što će ostaviti iza sebe. Očito je kako nije lak posao biti direktor nakon nekoga poput Stevea Jobsa. Tim Cook jednostavno je rekao kako uopće ne razmišlja o tome, već se samo nada kako će ga se pamtiti kao “dobrog i pristojnog” čovjeka. Želi da Jobsov DNK ostane u srcu Applea, bez obzira na broj direktora koji budu postavljeni na čelo tvrtke u narednih 100 godina.

Apple kao cjelina će se prilagoditi i mijenjati s vremenom, ali ovaj “Ustav” stvoren kroz Jobsova uvjerenja i akcije bi trebao biti zapisan u kamenu.

03_tim_cook_interview_apple_is_the_best_not_first

Otkako je Donald Trump postao aktualni Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, politika je bila neizbježan dio svih intervjua Tima Cooka. Pretpostavljamo kako je svima ostalima dosadila ova tema kao i nama, a čini se kako je i samom Timu Cooku dosadila. Htjeli bismo istaknuti samo ovu rečenicu o toj temi: “Amerika je važnija od proklete politike.”

Na kraju, Bloomberg je pitao i pitanje od milijun dolara: koji bi odgovor Tim Cook dao kritičnim glasovima koji tvrde kako Apple više nije inovativan? Cookov odgovor je bio uobičajeni Apple odgovor koji uvijek čujemo:

Ne želimo biti prvi, već najbolji.

Mislimo da govorimo u ime svih obožavatelja Applea kada kažemo da se nadamo da će to biti baš tako…

Izvor: Macrumors

Ako ne znate što je HomePod i propustili ste WWDC, možete pronaći sve važne informacije o Appleovom najnovijem proizvodu u članku napisanom o njemu.

Komentiraj