imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Napokon je stigla prva javna beta verzija iOS-a 12

Hoćete li i vi isprobati beta verziju?

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Tim Cook dobio brutalno smanjenje plaće

Tim Cook dobio brutalno smanjenje plaće


Čini se kako CEO Applea nije zaslužio značajnu plaću koju je dobio u 2016. godini. Ne možete očekivati da će se nešto dobro dogoditi ako ne upravljate dobro tvrtkom. Također smo saznali koliko novaca zarađuju najviši direktori tvrtki.

Čak se i od direktora najvećih tvrtki očekuje da naprave određeni minimum. Tim Cook to nije uspio, pa će snositi neke posljedice. Priču je donio Wall Street Journal, jer su uočili podatke koje je Apple predao United States Security and Exchange Commissionu.

Prema tim podacima, razlog za pad plaće je što je Apple uspio napraviti samo 215,6 milijardi dolara prometa, umjesto očekivanih 223,6 milijardi dolara, što je 3.7% manje od očekivanog. Ono što je dodatan problem je što se smanjio i profit, iako je pad bio samo 0.5%. To je iznos od 300 milijuna dolara, jer je profit bio 60 milijardi dolara, umjesto 60.3, koliko je bilo očekivano.

Tim Cook dobio brutalno smanjenje plaće

Čini se kako pokušavaju zaraditi dodatna sredstva smanjenjem plaća direktora tvrtke. Zbog toga će svi direktori dobiti 89,5% svoje plaće kao motivaciju. CEO je najgore prošao, jer će dobiti 15% manje nego što je zaradio prošle godine: umjesto 10.28 milijuna, dobit će 8.75 milijuna dolara. Nema potrebe da se brinete hoće li Tim Cook biti gladan, jer je prošlo pet godina od kada je imenovan kao CEO tvrtke, a zbog toga ima pravo na bonuse koje je prikupio kroz godine. Ovaj mali znak pažnje iznosi 137 milijuna dolara.

Ali, Cook ne može spavati mirno. Nedavno smo spomenuli kako je 2016. prva godina u kojoj je pala prodaja iPhonea. MacBook Pro računala nisu tako dobro prihvaćena kao što se tvrtka nadala. Osim toga, Apple Compensation Committee može smanjivati plaće ako u odboru nisu zadovoljni s poslovanjem tvrtke ili bilo kojeg direktora. Odbor je objavio kako za sada ne planiraju poduzeti takve korake.

Tim Cook dobio brutalno smanjenje plaće

Ključni izraz je za sada. Timu Cooku bi dobro došlo da se malo trgne, jer će morati stegnuti remen ako se brojevi ne počnu popravljati. To znači kako neće moći dobiti 100% bonusa na kraju godine.

Još neke zanimljive informacije koje možemo saznati iz tog dokumenta je koliko zarađuju druge poznate ličnosti u Appleu. Iako bismo mogli smatrati kako Cook najviše zarađuje, sama plaća mu je manja od nekih drugih, ako ne računamo bonus od 100 milijuna dolara. Luca Maestri, glavni financijski direktor zarađuje preko 22,8 milijuna godišnje.

Tim Cook dobio brutalno smanjenje plaće

Najveću plaću ima Angela Ahrendts, viša potpredsjednica prodaje i online trgovine, s plaćom od 22,9 milijuna dolara. Ne čudi kako je ona najviše plaćena direktorica u SAD-u. Prate ih Eddy Cue (viši potpredsjednik internetskog softvera i usluga), Dan Riccio (viši potpredsjednik hardverskog inženjeringa) i Bruce Sewell (viši potpredsjednik savjetništva i tajništva). Svi zarađuju isti iznos, 22,808,544 dolara godišnje. Nije ni čudo kako Tim Cook nije mogao dosegnuti na vrh liste najplaćenijih direktotra. Nažalost, nismo pronašli podatke o plaći Jonyja Ivea.

Izvori: 9to5mac i Macrumors

iPad akcija 1999 kn

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!