imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Tim Cook i dalje protiv spajanja Maca i iPada


Univerzalne, neovisne aplikacije i vlastiti procesori – ova su nam dva naslova dala nadu da su u Appleu možda promijenili mišljenje o povezivanju Macova i tableta. Pa, čini se da nisu.

Prema Gurmanu, najveći hit iOS-a 12 mogle bi biti univerzalne aplikacije. To bi značilo da bi razvojni programeri mogli stvarati aplikacije koje bi funkcionirale i na uređajima s ekranom na dodir i na onima koji kombiniraju miš/trackpad i tipkovnicu. Taj je razvoj navodno bio vezan uz projekt Marzipan, a vijest je trebala biti predstavljena na ovogodišnjem WWDC-u, pod uvjetom da ne bi došlo do nekih poteškoća.

Istovremeno, Gurman je podijelio i vijesti da Apple razmišlja o dizajniranju vlastitih procesora za Macove. Ako su te glasine točne, to bi značilo da će svi iOS i macOS uređaji raditi na Appleovim procesorima, čime bi se otvorile mnoge daljnje mogućnosti. Jedna od njih je i snažnije povezivanje tih dviju platformi.

Ako te dvije glasine/vijesti sagledamo u kontekstu trendova drugih proizvođača, zamisao da će Macovi i iPadi prije ili kasnije biti spojeni u jedan hibridni uređaj zvuči sasvim uvjerljivo. Čak i bez obzira na to što su iz Applea već mnogo puta jasno rekli da ta opcija nikada neće zaživjeti. Steve Jobs jednako je tako govorio za digitalnu olovku, pa pogledajte gdje smo sada…

Evo što je Tim Cook rekao 2015. godine:

Čvrsto vjerujemo da korisnici ne traže uređaj nastao povezivanjem Maca i iPada. Bojimo se da bi to na kraju dovelo do toga da ni jedno iskustvo ne bi odgovaralo očekivanjima korisnika. Stoga želimo napraviti najbolji tablet na svijetu i najbolji Mac na svijetu. A njihovim spajanjem ne bismo postigli ni jedan od tih ciljeva. Počeli bismo raditi kompromise na drugi način.

Dakle, mogućnost spajanja ova dva uređaja postojala je punu sekundu, ali onda je Tim Cook sve pokvario. Na nedavnom događaju u Chicagu, čelnik Applea ponovno se dotaknuo te teme. Očito je zbilja mislio ono što je rekao prije tri godine:

„Ne vjerujemo u odustajanje od jednog radi drugog. Jedan od razloga zašto su oba ta uređaja nevjerojatna jest to što smo ih pogurali da budu takvi. A ako ih pokušate spojiti… počinjete raditi ustupke i kompromise.

Možda bi tvrtka u konačnici bila učinkovitija, ali to nije poanta“, dodao je. „Ono što je važno jest davati ljudima stvari koje mogu koristiti kako bi promijenili svijet ili izrazili svoju strast ili kreativnost. Zato mislim da korisnici ne žele to spajanje kojima su neki toliko zaluđeni.“

Drugim riječima, ako ste zagovornik ideje spajanja, moramo vas razočarati. Premda svi dokazi sugeriraju da će se to dogoditi, čini se da Apple još uvijek nije spreman krenuti u tom smjeru. Po mom skromnom mišljenju, tako je i bolje.

Uz sve ove tužne informacije, otkrili smo i neke osobne stvari o Timu Cooku. Primjerice, njegovo prvo računalo bio je Apple Iic iz 1984. godine, koji je kupio na zadnjoj godini studija kako bi mogao napraviti program za nadzor inventara za jedan posao. Također, Mac koristi doma i u uredu, a iPad za putovanja. I oboje ih obožava.

Hm-hm…

Izvor: MacRumors

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!