imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Tim Cook: AR je ideja velika kao pametni telefon

Tim Cook: AR je ideja velika kao pametni telefon


Appleov CEO želi da svi znaju kako je njegov tim ozbiljno zainteresiran za ovu tehnologiju. Rade li već na AR uređaju?

AR (Augmented Reality) se sve više ovih dana spominje zajedno s Appleom, a Tim Cook je više puta govorio o stavu tvrtke: prepoznaju više mogućnosti u ovoj tehnologiji nego u VR tehnologiji. Kako vidimo iz primjera Pokemon GO aplikacije, više nije pitanje može li AR zainteresirati puno ljudi, čak i ako je riječ o jednostavnoj mobilnoj igri koja koristi kameru telefona.

Tim Cook: AR je ideja velika kao pametni telefon

Ne postoji značajna konkurencija na tržištu, pa ne znamo kakve bi dodatke tvrtka mogla napraviti za korištenje ovakve tehnologije. Vjerojatno najpoznatiji uređaj na tržištu je Microsoftov HoloLens, unatoč činjenici da ga tvrtka nije stvorila za generalnu upotrebu. Osim toga, u trgovinama nema ovakvih uređaja koje bismo mogli koristiti u svakodnevnom životu, a ne postoje ni cijenom prihvatljive AR naočale.

U intervjuu koji je dao Independentu, Tim Cook je naglasio razliku između AR-a i VR-a, kao što to inače čini. Smatra kako virtualna stvarnost izolira ljude i stvara zidove oko korisnika, dok AR ima zapravo suprotan učinak, te ne stvara barijere između ljudi, što je vrlo važno, smatra Cook.

Uzbuđen sam zbog AR tehnologije, jer za razliku od VR-a, koji zatvara svijet, AR omogućuje ljudima da budu prisutni u svijetu, ali uz trenutno poboljšanje onoga što vide. Većina ljudi ne želi biti zaključana od svijeta na dulje vrijeme, a danas mnogi  ne mogu koristiti VR tehnologiju jer im je zlo. AR tehnologiju možete koristiti bez da je vaša pažnja u potpunosti usmjerena na nju, još uvijek ste dio svijeta, dio razgovora. To ostavlja trag.

Tim Cook: AR je ideja velika kao pametni telefon

Nije teško pogoditi koji smjer u kojem se kreće Apple. Tim je usporedio ideju AR-a s pametnim telefonima u intervjuu. Ali, to ne znači kako se Apple priprema predstaviti AR naočale: moguće je kako je mislio samo na to kako je iPhone sjajna platforma za AR.

Smatram kako je riječ o ideji koja je velika kao ideja za pametni telefon. On je za sve, ne morate razmišljati o iPhoneu u smislu određene demografije, zemlje ili vertikalnog tržišta: namijenjen je za sve. Mislim da je AR tehnologija toliko velika, u toj mjeri. Uzbuđen sam zbog toga što bi se moglo napraviti, a popravilo bi mnoge živote. Osim toga, bilo bi i zabavno. Gledam na AR kao što gledam na silicij u iPhoneu, nije riječ o proizvodu kao takvom, nego o tehnologiji. Ali, postoje stvari koje morate otkriti prije nego što je ta tehnologija dobra za široku upotrebu. Mislim da ima puno potencijala da pomogne ljudima u svakodnevnom životu, zato me toliko veseli.

Tim Cook: AR je ideja velika kao pametni telefon

Tehnološki mediji imaju više ideja o tome na čemu bi Apple zapravo mogao raditi. Neki smatraju kako rade na naočalama, dok drugi smatraju kako bi iPhone mogao dobiti hardversku i softversku podršku koja bi pomogla stvoriti AR na uređaju. Neki pak smatraju kako su svi ovi Cookovi intervjui zapravo povezani s Appleovim projektom automobila. Svi jedva čekamo da se otkriju tajne koje Apple skriva: tajne nisu loša stvar, jer će barem imati što predstavljati na idućem eventu.

Izvor: Independent

iPad_akcija

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!