imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Testirano koliko se isplati zamijeniti bateriju


Nedavno je počela Appleova globalna kampanja zamjene baterija, pa su vrlo brzo počele kolati priče o starijim uređajima koji su nakon promjene baterije postali gotovo kao novi. Sada napokon možemo vidjeti kako nova baterija konkretno utječe na rad mobitela.

Vjerujemo da vas ne treba detaljno podsjećati na Appleov najnoviji skandal. Nekoliko korisnika otkrilo je da starenjem uređaja – točnije, njihove baterije – performanse počinju osjetno opadati. Naravno, vijest je odmah odjeknula, a internet je bio pun napisa o Appleu i njihovim zlim planovima o zastarijevanju uređaja.

Premda Apple nije najbolje komunicirao s javnosti u svezi ovog slučaja, iz njihove se izjave dalo zaključiti kako im cilj nije bio skratiti životni vijek uređaja ili unazaditi korisničko iskustvo. Dapače, odluku su donijeli iz sasvim drugih razloga:

  • Žele nam pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo.
  • To omogućuju dvije stvari: performanse i život baterije.
  • Izvedba litij-ionske baterije slabi u hladnim vremenskim uvjetima, kada je slabo napunjena te kako stari.
  • To može rezultirati naglim gašenjima.
  • Što, pak, vodi lošem korisničkom iskustvu.
  • Rješenje: performanse uređaja moraju se regulirati s obzirom na stanje baterije.
  • Čak i ako to znači da performanse moraju biti slabije kako bi se spriječila neočekivana gašenja.
  • Rezultat: sporiji iPhone koji se ne gasi svakih sat vremena.

Nakon što se situacija malo stišala, Apple je ponudio opciju zamjene baterije u svojim službenim trgovinama, kako bi korisnici mogli kupiti novu bateriju po upola nižoj cijeni. Također, s iOS-om 11.3 moći ćemo sami isključiti opciju usporavanja, a faze životnog ciklusa baterije bit će puno transparentnije.

Stoga je došlo vrijeme da provjerimo koliko su performanse bolje nakon zamjene baterije. Taj posao odradio je Bennett Sorbo – prije dvije godine kupio je iPhone 6s, koji je počeo slabije raditi i prije cijelog ovog skandala.

Napravio je mnogo testova na svom uređaju, sve ih zabilježio u videu, pa odnio mobitel na servis kako bi mu zamijenili bateriju. U SAD-u nema dovoljno zaliha zamjenskih baterija s obzirom na ogromnu potražnju, ali je situacija u Europi znatno bolja. Sorbo je morao čekati otprilike mjesec dana da dobije svoj uređaj s novom baterijom; međutim, u našim iSTYLE servisima čitav postupak zamjene traje otprilike sat vremena. Kada je Sorbo napokon dobio svoj uređaj, proveo je iste testove te usporedio rezultate. Upravo oni objektivno pokazuju o kolikoj se promjeni radi.

Jasno je vidljivo da se aplikacije brže otvaraju. Međutim, najveća promjena pokazana je u rezultatima Geekbench testa. Performanse starijeg, sporijeg mobitela s jednom jezgrom ostvarile su rezultat od 1437 bodova, a s dvije jezgre samo 2485 bodova. Nakon zamjene, performanse sa samo jednom aktivnom jezgrom postigle su 2520 bodova, a višejezgrene performanse gotovo dvostruko više, 4412 bodova.

Premda mnogi korisnici potvrđuju da su promjene očigledne, samo su Sorbovi testovi javno dostupni te su jedini izvor statističkih podataka i brojeva. Stoga možemo zaključiti sljedeće:

nije važno je li vaš uređaj „zreo“ za zamjenu baterije, nova baterija sigurno će unijeti osjetne promjene.

Izvor: 9to5mac

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!