imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo novi iPad – povoljan tablet odličan za svakoga


Čim je nova, šesta generacija iPada stigla u prodaju, kupili smo ga. Cijena je povoljna, napravljeno je svega nekoliko kompromisa, a podrška za Apple Pencil prevagnula je u korist kupnje. Jesmo li zažalili zbog svoje impulzivne odluke nakon nekoliko tjedana korištenja? Je li ovo Appleov uređaj s najboljim omjerom cijene i vrijednosti?

Apple je prije nekoliko tjedana lansirao nadograđenu verziju „običnog“ iPada. Na skromnom su Keynoteu promovirali edukativnu stranu svojih uređaja te predstavili spoj jeftinog iPada i skupog iPada Pro. Taj novorođeni uređaj naslijedio je cijenu svog prethodnika, a od iPada Pro preuzeo podršku za Apple Pencil. Sretna kombinacija, zar ne?

Moramo priznati da nikada nismo pali na neki uređaj kao što je to bilo s ovim iPadom. I Pat i ja ponosni smo vlasnici Appleovog novog tableta jer zna sve, a nevjerojatno je jeftin.

Osim nekoliko manjih kompromisa, ovom uređaju ništa ne nedostaje, a početna cijena od 2999 kn zaista je niska, pa opraštamo sve. Zahvaljujući Apple Pencilu, korisničko je iskustvo odlično, a tu su i A10 Fusion čip te snažan hardver koji lako pokreću sve funkcije iOS-a 11, uključujući i multitasking.

To je važno napomenuti jer je najnoviji iOS dostupan i za iPad mini, ali njegov hardver nije dovoljno dobar za sve nove značajke. Ipak, smanjite očekivanja, ovo nije Pro model i na neke kompromise trebate pristati. Zaboravite na osvježavanje zaslona od 120 Hz, laminirani zaslon, kameru iPhonea 7 sa stabilizatorom, Smart Connect i najnoviji procesor. Premda mu je cijena otprilike upola manja od Pro modela, sami morate odlučiti vrijedi li odreći se navedenih značajki u korist niže cijene.

Hardver

Kada otvorite kutiju, nećete vidjeti ništa neobično; međutim, jasno ćete vidjeti da novi iPad nema laminirani zaslon. To služi snažnijem povezivanju gornjeg staklenog sloja s LCD panelom. U praksi, njegov se nedostatak može vidjeti jer je zaslon malo tamniji te ima stakleniji izgled u odnosu na iPad Pro ili iPhone. To je jedno od nužnih zala niže cijene, ali postoji i svijetla strana – u slučaju potrebe za popravkom, proći ćete jeftinije.

Uključivanje uređaja ne zahtijeva nimalo vremena, zbilja je brzo. U 98% slučajeva, A10 Fusion čip i 2 GB RAM-a i više je nego dovoljno. Nismo ga mogli usporiti čak ni korištenjem aplikacija poput Affinity Photo, koje zahtijevaju velike računalne kapacitete. Novi iPad radi što treba, i to s elegancijom.

Dugo očekivana podrška za Apple Pencil

Prije nismo imali nikakvog iskustva s Apple Pencilom. Ali kada ga je Apple odlučio učiniti dostupnim za iPad modele niže kategorije, Pat je zaključio kako je vrijeme da si ga kupi. Ponajviše zato što Logitech digitalna olovka predstavljena na Keynotu zna samo pola funkcija, a još nije ni dostupna.

Nema sumnje da je Apple Pencil dovoljno dobar jer se nije mijenjao od samog lansiranja – znamo ga i volimo ga. Važnije je pitanje što novi iPad može s njim. Teško je uspoređivati dojmove s iPadom Pro, jer preciznost olovke uvelike ovisi o samoj aplikaciji. Zato je Apple Pencil mrvicu sporiji na novom iPadu.

To bi mogao biti problem u slučaju da jako brzo pišete ili volite črčkati, ali kada radite skice, crtate ili bojite, zbilja nema nikakve razlike. Uostalom, kao što smo već rekli, sve ovisi o aplikaciji. U Adobeovim aplikacijama poput Sketcha i Compa nema nikakve razlike jer program prati rutu olovke na iPadu Pro upravo onako kako su to zamislili inženjeri u Appleu.

Prema našem mišljenju, ako provodite sate crtajući na svom tabletu, onda novi iPad nije idealan izbor za vas. U tom je slučaju bolje da potražite nešto u ponudi iPada Pro, jer vas ti modeli neće razočarati. S druge strane, ako želite iPad s digitalnom olovkom kako biste mogli voditi bilješke ili izrađivati skice, onda će ovaj novi uređaj zadovoljiti sve vaše potrebe.

Moramo spomenuti i zvučnike. Znamo da nije pošteno uspoređivati novi iPad s uređajem koji je dvostruko skuplji, ali ako se ne možete nositi s pomalo zatvorenim zvukom, nemojte kupiti ovaj proizvod. Mi smo ga isprobali i može održati korak s prošlogodišnjim modelom, ali u usporedbi s iPadom Pro, koji ima stereo zvuk, razlika je velika. Nama zvuk nije najvažniji čimbenik, ali vi svakako poslušajte novi iPad prije kupnje.

Život bez računala

Evo pitanja koje se čini jednostavnim, ali zapravo je najvažnije. Sve navodi na zaključak da postojeći koncept računala nije dio Appleovih planova za budućnost. Hordon je jednom pokušao živjeti bez svog MacBooka – iskustvo nije bilo potpuni promašaj, ali prestravila ga je cijena Pro modela.

Ali sada imamo idealnog ispitanika – mene. Ja posjedujem i koristim gotovo sve dijelove Appleovog ekosustava, ali iPad je bio iznimka. Imao sam ga u rukama možda dva puta. Nije mi se svidio, cijena je pristojnim rječnikom rečeno bila odbojna, te nisam mogao shvatiti što mi on nudi, a da drugi uređaji nemaju.

U slučaju novog iPada, prvi vikend bio je čudan i nelagodan. Potrudio sam se pronaći bilo koji poslovni zadatak za koji bih ga mogao koristiti, umjesto isključivo za osobne potrebe. Radio sam na njemu svega 10 minuta. Shvatio sam koliko sam se naviknuo na upravljanje gestikulacijama s iPhonea X, te me nemalo iznenadilo koliko mi je bilo čudno koristiti tipku Home. Međutim, bio sam odlučan i nisam htio odustati, pa sam ostavio svoj MacBook Pro u uredu i otišao doma samo s iPadom.

Bila mi je dovoljna jedna večer da shvatim kako je najbolje da svoj glavni radni uređaj ne nosim doma. iPad nije okupirao sve moje slobodno vrijeme poput MacBooka Pro, koji je pun radnih zadataka. Bio je to i dalje uređaj za zabavu sa zdravom dozom posla. Igre su veće i bolje, nema pregrijavanja, baterija je izdržljiva i nema potrebe za punjenjem i do nekoliko dana.

Upravo je to velika prednost i zbilja osvježavajući osjećaj u odnosu na iPhone. Nisam instalirao sve svoje aplikacije pa su mi večeri bile mirnije, bez obzira na to što sam se navukao na Asphalt 8, ali to je druga priča. Sada nosim MacBook Pro kući samo ako zbilja zaostajem za poslovnim obvezama ili ako želim kodirati, za što mi je macOS neophodan.

Sve u svemu, s ponosom mogu reći da sam se na kraju probnog razdoblja pridružio rastućoj grupi onih koji vjeruju kako će sve manje ljudi trebati računala u domovima, te da je dobro konfiguriran tablet sasvim dovoljan za rad od kuće.

Presuda

Nakon što ste pročitali sve o našim iskustvima, nema potrebe za daljnjim objašnjenjima. Novi iPad odskače od svih Appleovih utabanih staza: ne radi se o tabletu vrhunske kvalitete, ali nedvojbeno ima izvrstan hardver, punu podršku te iznimno dobru cijenu. Mogli bismo ga nazvati iPad SE, ali čak ni iPhone SE nije bio toliko poseban. Ako vas ovaj uređaj ne nagovori da kupite tablet, ništa neće. Zbilja ga preporučujemo svima. Ako ga namjeravate koristiti za pisanje rukom ili crtanje, Apple Pencil je nezaobilazan dodatak. Čak i s time, cijena će biti manja od novog laptopa.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!