imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube
Leef iBridge

Testirali smo: Leef iBridge


Već je otprije poznato kako iOS uređaji ne nude mogućnost proširenja unutarnje memorije za pohranu podataka uz pomoć SD kartica što može postati ozbiljan problem, pogotovo kada su u pitanju uređaji sa 16 GB memorije. Kao riješenje za te probleme na tržištu postoje USB memorije koje se mogu priključiti na iPhone ili iPad, a jedna od njih je Leef iBridge.

Leef iBridge omogućava proširenje memorije na jednostavan način. Ideja je da se dodatak priključi na iPhone ili iPad putem Lightning priključka na dnu uređaja kako bi dodatno proširili memoriju za pohranu podataka.

Problemi s memorijom

Najjeftiniji iPhone model koji je u ovom trenutku dostupan na tržištu je iPhone 5s sa 16 GB memorije. Ako prvi puta kupujemo sličan uređaj, jako često mislimo kako je 16 GB memorije dovoljno za naše potrebe. U određenoj mjeri to je istina, ali ubrzo shvatimo kako je 16 GB premalo za sve aplikacije, glazbu i fotografije koje želimo imati na našem uređaju.

Leef iBridge

Koje su naše opcije? Kod većine uređaja drugih proizvođača možemo jednostavno proširiti memoriju uređaja stavljanjem SD kartice u utor za memorijsku karticu, dok iPhone i iPad modeli nemaju tu mogućnost. Jedini način za nadogradnju memorije je zamjena uređaja za novi s više memorije. Druga mogućnost je brisanje aplikacija, glazbe i fotografija koji vam u tom trenutku nisu potrebne, ali to nije idealno riješenje jer na taj način ograničavamo odlično korisničko iskustvo. Jedno od riješenja je prebacivanje svih tih podataka na iCloud ili slične online servise za pohranu, ili se možete odlučiti za drugo riješenje a to je Leef iBridge USB memorija.

Riješenje za povećanje memorije

Leef iBridge je USB memorija koja na svojem drugom kraju sadrži Lightning priključak koji omogućava spajanje s iOS uređajima. Nakon što istu priključimo na iPhone ili iPad možemo odabrati da li ćemo koristiti podatke koji se nalaze na njoj, ili ćemo prebaciti podatke s iOS uređaja kako bismo oslobodili prostor na njima.

Na tržištu postoji nekoliko različitih tvrtki koje nude mogućnost proširenja memorije na sličan način, ali jako često se isti pokažu sporima i nepouzdanima. iBridge je u ovom trenutku najjednostavniji, najelegantiniji i najpouzdaniji uređaj za proširenje memorije.

iBridge krasi i jedinstveni dizajn. Njegov kraj koji sadrži Lightning priključak je savijen što omogućava da veći dio iBridgea bude elegantno sakriven iza prednje strane uređaja na koji je priključen. Zahvaljujući toj značajki, iPhone i iPad i dalje ugodno leže u ruci, čak i kada je iBridge priključen na njih.

Leef iBridge

Osim iBridgea, Leef je izradio i prateću aplikaciju koju krase jednostavan i moderan dizajn. Istina je kako na iBridge nije moguće instalirati aplikacije, ali sa slikama, glazbom, filmovima i dokumentima nema nikakvog problema.

Upotreba

iBridge je izuzetno prijenosan. Dovoljno je malen za nošenje u džepu, a zahvaljujući težini od 10 grama gotovo je neprimjetan prilikom korištenja. Njegov poklopac je dizajniran u obliku kuke što nam omogućava da ga zataknemo za remen, a na samom vrhu nalazi se otvor u slučaju da ga želimo staviti na privjesak za ključeve. Kućište je izrađeno iz izdržljive plastike i sadrži kromirane dijelove. Također, zahvaljujui svojem dizajnu iBridge se može koristiti čak i kada su iPhone ili iPad obučeni u zaštitne maskice.

Leef iBridge

Sam prijenos podataka s računala na iOS uređaje je vrlo jednostavno. Sve što je potrebno je otvoriti Finder na vašem Mac računalu (ili Explorer ako je u pitanju Windows operativni sustav) koje će iBridge prepoznati kao standardnu USB memoriju.

Možda jedina primjedba koju imamo je činjenica da iBridge sadrži USB 2.0 priključak, a ne super brzi USB 3.0 priključak koji je u ovom trenutku standard na svim novim računalima. No, s obzirom kako u većini slučajeva prebacujemo manje količine podataka razlika u brzini biti će gotovo neprimjetna.

Nakon što prvi put priključimo iBridge na iOS uređaj, na zaslonu će se pojaviti obavijest o dostupnosti iBridge aplikacije koju možemo preuzeti putem App Store trgovine. Nakon što otvorimo aplikaciju možemo vidjeti sav sadržaj koji je dostupan na iBridgeu.

Leef iBridge

iBridge App

iBridge aplikacija je besplatna za preuzimanje i omogućava nam tri glavne funkcije: prijenos podataka, pregled svog sadržaja koji se nalazi na iBridge USB memoriju i iBridge kameru.

Funkcija prijenosa podataka koristi se za prijenos podataka s iBridgea na iOS uređaj ili s iOS uređaja na iBridge. Ona nam omogućava jednostavan prijenos fotografija između aplikacije Photos i iBridge aplikacije, što je za većinu korisnika i najveći problem – fotografije pohranjene na uređaju.

Content Viewer je jednostavan način za pregled dokumenata, glazbe, videa i fotografija. Nakon što odaberemo tu funkciju, možemo odabrati vrstu podataka koje želimo pregledati.

iBridge kamera. Kao što ime sugerira, ova značajka omogućava snimanje fotografija direktno na iBridge USB memoriju kako bi sačuvali prostor na iOS uređaja. No, ona dolazi i s nekoliko nedostataka. Ona omogućava samo snimanje “jednostavnih” fotografija, značajke poput HDR, Panorama i Live Photos nažalost nisu dostupne i ako ih želimo koristiti potrebno je pokrenuti originalnu Camera aplikaciju.

Backup podataka

Osim gore navedenih značajki, iBridge se može koristiti i za izradu sigurnosne kopije vaših fotografija i kontakata, i to na vrlo jednostavan način. Samo pritisnite tipku Backup, odaberite podatke koje želite kopirati i pritisnite Backup Now kako biste započeli proces.

Vraćanje podataka je također jednostavno i ne treba se provesti na uređaju na kojemu je napravljen backup. U slučajud aželimo prebaciti podatje na novi uređaj samo otvorite aplikaciju i odaberite Restore.

Cijena i kompatibilnost

Leef iBridge nije najjeftiniji proizvod. Dostupan je pet različitih veličina: 16 GB, 32 GB, 64 GB, 128 GB i 256 GB. 16 GB model može se kupiti za 499 kn ako plaćate gotovinom, 64 GB model je 959 kn, dok je cijena za 256 GB model 3.299 kn.

iBridge je kompatibilan s iPhone 5 i novijim modela, kao i s iPadom 4. generacije ili novijim modelima. Drugim riječima, iOS uređaj mora imati Lightning priključak.

Zaključak

Odluka o kupovini ovog dodatka najviše ovisi o trenutnom kapacitetu vašeg iOS uređaja. U slučaju da ste vlasnik iPhonea ili iPada sa 64 GB ili više prostora, vrlo vjerojatno nećete trebati iBridge osim ako ne koristite uređaj za fotografiranje ili snimanje videozapisa koji vrlo brzo mogu napuniti memoriju vašeg uređaja. Osobno, najveću korist koju sam imao je prilikom korištenja GoPro kamere i aplikacije jer sam na brz i jednsotavan način mogao prebaciti sav sadržaj na iBridge i kasnije na računalo.

Leef iBridge mogu preporučiti svima koji imaju probleme sa slobodnim prostorom, i osim USB 2.0 priključka koji je u ovom trenu već pomalo zastarjela tehnologiju, sve ostale značajke rade brzo i pouzdano, i uređaj na kraju krajeva služi svojoj svrsi.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!