imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Teška utrka, bolji telefoni, sretni korisnici


Apple je započeo novi val s prvim iPhoneom i još uvijek su na vrhu toga. Od tada, svi pametni telefoni izgledaju poprilično isto i znaju iste stvari. Možda je vrijeme za promjenu smjera.

Mislim da možemo bez ikakvog pretjerivanja tvrditi da Apple i iPhone vode tržište pametnih telefona, kako u prihodima od prodaje, tako i tehnološki. Cupertino postavlja trendove za konkurenciju i rijetko kada slijede druge. I ovdje dolazi prva teza:

Nije dobro.

Možete gledati s osmjehom na licu kako se usjek, koji je bio meta tolike mržnje, pojavljuje na različitim uređajima, ali ni na jednome od njih nema tehnologije poput Face ID-a. Također je poprilično smiješno da nedavno predstavljeni Android P sadrži točnu kopiju kontrole gestama koja se nalazi na iPhoneu X. To vas može razveseliti ili rastužiti, ali ne mijenja činjenicu da to nije dobro ni za jednu stranu.

Apple je pokrenuo tsunami s iPhoneom koji je zapalio revoluciju pametnih telefona. U posljednjih 10 godina mogli su zadržati vodeću poziciju, čak i kada je konkurencija počela zatvarati jaz, a u različitim područjima su i uspjeli prestići Apple. Jeste li vidjeli što Googleov digitalni asistent zna? :O

U većini slučajeva, vrijedi sljedeće: Apple predstavi nešto i svi ostali proizvođači na svijetu kopiraju i implementiraju istu tehnologiju ili funkciju. Prije nego što pobjesnite, moramo naglasiti da nema ničeg slavnog u tome, to su jednostavne činjenice i postoje mnogi protuprimjeri.

Isto se dogodilo i s dodirnim zaslonom, Touch ID-em, digitalnim asistentom i usjekom, pa čak i s Animojijima. Sve te primjere su kopirali drugi članovi tržišta. A to ne pomaže inovaciji.

Na taj način, Apple bi se lako mogao smjestiti u igranje udobne, sigurne igre sa stabilnim i predvidljivim ažuriranjima bez prijetnje da će konkurencija napraviti nepredviđeni potez. Oni su na vrhu, svi ih slijede. Ako nastave polako, drugi će pratiti njihov spori tempo. To je sve.

Međutim, bilo bi iznimno dobro ako bi netko mogao popraviti ovu situaciju i lansirati nešto jedinstveno, nešto što nije kopija ili ažuriranje bilo koje Appleove tehnologije, koje će na kraju ispasti bolje od izvorne tehnologije. Potrebno je nešto stvarno novo, nešto što bi izazvalo paniku u Appleu i potaklo ih na borbu.

Za nas, korisnike.

Trenutna situacija je kao dugoročna veza. U početku je sve u redu, ružičasto i paperjasto. Ali kako vrijeme prolazi, uzbuđenje nije isto, ali i dalje možete pronaći radost u njemu. I rutina počinje zauzimati mjesto u funkcionalnoj simbiozi. Radi, možete se nositi s time, ali to nije glavni cilj.

Kada bi Apple imao osjećaj da će nas izgubiti, kladim se da bi sljedeća ‘još jedna stvar’ nastavila stizati…

Očito, ovo nije samo Appleova odgovornost, konkurencija bi također mogla napraviti nekoliko poteza. Appleov problem je to što prihvaćaju situaciju i osjećaju se zaista udobno i sigurno u njoj. Ovaj niz događaja doveo je do stanja gdje svi pametni telefoni izgledaju prilično isto i nema ničeg uzbudljivog u dizajnu i funkcijama. Kada ste posljednji put bili iznenađeni bilo kojim uređajem bilo kojeg proizvođača?

Činjenica da svi stoje u redu iza Applea je dovela do potpuno ujedinjenog izbora. U ovoj situaciji bih očekivao da će Apple promijeniti smjer, čak i ako je riječ o radikalnim promjenama, a ne da će nastaviti gurati ovu radnu i profitabilnu, ali posve dosadnu liniju. Siđite sa staze i otvorite nove linije!

Očito, i tada bi bilo onih koji bi slijedili za njima, ali mogli bi razbiti ovu globalnu ujedinjenost na nekoliko godina. Znam da ne mogu ponovno izmisliti “prvi iPhone’ svake godine, te da su Apple Watch, AirPods i drugi dodatci malo uzdrmali stvari, ali ovo igranje na sigurno ne vodi do ničeg dobrog.

Možda će zvučati čudno, ali drugi nedostatak gore spomenute situacije za nas, korisnike Applea je to da tvrtka ne krade. Barem ne dovoljno. Pažljivo pokušavaju izbjeći čak i ideju o uzimanju bilo čega od konkurencije. Ali mogli bi to učiniti, budući da je to bit ove igre.

Ako postoji nešto što drugi rade bolje, kao tehnološki gigant koji vodi tržište, trebali biste se prilagoditi tome i učiniti to još bolje. Sve u svemu, trenutna situacija koja se čini solidnom nije dobra. Ni za nas, korisnike. Možda se na površini sve čini sjajnim, jer Apple još uvijek kopiraju, ali ako malo bolje razmislite o tome, to nije nikakav razlog za sreću.

Mislim da i Apple i konkurencija imaju mnogo toga što bi trebali nadoknaditi nama, korisnicima i bilo bi odlično kada bi to učinili u bližoj budućnosti…

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!