imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Tehnički detalji Face ID-a su nevjerojatni


Tajne iPhonea X će ostati skrivene sve dok se uređaj ne pojavi na policama, te zatim bude rastavljen na milijun dijelova. Ali možemo gotovo sigurno reći bez da smo prethodno pogledali uređaj da je omjer najviše tehnologije po kvadratnom milimetru najveći ikada u usjeku koji se nalazi na zaslonu iPhonea X.

Bilo je tako fantastično kada je Phil Schiller, Appleov VP marketinga, predstavio iPhone X i pričao o senzorima koji se nalaze iza njegovog zaslona. Ne zato što je Schiller tako fenomenalan predstavljač, već zato što je za popis senzora gotovo ponestalo mjesta na tom golemom zaslonu. Nevjerojatno je koliko su tehnologije uspjeli staviti u tako maleno mjesto. Pogledajmo koliko:

infracrvenu kameru, flood illuminator, senzor za blizinu, senzor ambijentalnog svijetla, zvučnik, mikrofon, 7MP kameru, i projektor točke.

Da, osam različitih senzora i drugih dijelova u traci veličine 0.5 cm x 3 cm. Iako je točno da ste neke od njih vidjeli i prije, ali pomislimo na stražnju kameru iPhonea 4 koja je bila 5MP kamera – sada je 7MP prednja kamera iPhonea X. To svemu daje posve drugačiji ton. Da i ne spominjemo infracrvenu kameru, flood illuminator i projektor točke koji su novi u iPhone uređajima, kao i na cijelom tržištu pametnih telefona.

U pametnim telefonima su novi, da. Ali prije nekoliko godina se negdje drugdje dogodilo nešto slično, što je vrlo lijep primjer brzine razvoja ovih tehnologija. 2009. godine, Microsoft je predstavio ovo:

Da, to je Kinect, koji je napravljen kako bi proširio i podigao iskustvo igranja na Xboxu i kao što možemo vidjeti, senzori iPhonea X su vrlo slični Kinectovim. Microsoft je kupio tehnologiju od PrimeSensea, male tvrtke iz Izraela. PrimeSense je napravio pionirske korake u 3D mapiranju. Njihov je izum bio stvoriti 3-dimenzionalnu kartu iz nevidljivog dotmap-a i njegovog pomicanja uz pomoć hrpe infra-točaka koje su projicirane na površinu.

U Kinectovom slučaju, radilo se o mapi dubine 320 x 240 s 2.048 razina osjetljivosti, koja se temeljila na otprilike 30,000 laserskih točaka koje je IR projektor projecirao na prizor u prošaranom uzorku. Nije nikakvo iznenađenje da je Kinect tada bio vrlo traženi proizvod, što je značilo desetke milijuna prodanih uređaja i nevjerojatan uspjeh za Microsoft; toliko da su rekli da je Kinect bio revolucionarno remek-djelo gaming industrije. Kao što sada znamo, nije bio revolucionarno remek-djelo, ali imao je ogroman utjecaj na robotiku.

Robot s Kinect glavom.

Kako je vrijeme prolazilo, tehnologija se počela širiti. Intelovo rješenje pod nazivom ReapSense je lansirano 2015. godine kao dio Windows Hello-a; 2016. godine, Lenovo je predstavilo Phab 2 Pro, prvi telefon koji je podržavao Google Tango. Daljnji razvoj Kinecta je također bio u tijeku. 2013. godine, Microsoft je predstavio drugu verziju, koja je bila još detaljnija od prve. Osim lica korisnika, Kinect je također mogao otkriti i njihove otkucaje srca. Ova nadogradnja je izumljena od strane Microsofta, a ne PrimeSensea jer

2013. godine, Apple je u potpunosti preuzeo PrimeSense.

Znajući ovo, nije nikakvo iznenađenje da Face ID radi tako dobro kada je osposobljen tehnologijom tvrtke koja je iz ničega stvorila Kinect za Microsoft prije 8 godina. TrueDepth kamera iPhonea X projicira više od 30,000 infra-točaka na lice korisnika. U slučaju da nema dovoljno svjetla, u pomoć joj stiže flood illuminator, tako da se 3D podatci snimaju uz pomoć infracrvene kamere, a primljeni podatci prolaze kroz dvojezgreni sekundarni procesor, koji se temelji na strojnom učenju.

Ovo nije stvar koju u tren oka sastavite u svojoj garaži. To poništava ideju da je Apple htio implementirati Touch ID u zaslon i kada u tome nisu uspjeli, izvukli su Face ID iz čarobnog šešira. Prema riječima Johna Grubera, autora Daring Fireball-a, budući da se činilo da tehnologija funkcionira, Apple je zaustavio razvoj integriranog Touch ID-a i usredotočio se na Face ID. I zasigurno mu možemo vjerovati zato što je on jedan on najbolje informiranih nezavisnih novinara oko Applea.

Ovo je bio krajnji cilj.

U zaključku; postoje dvije vidljive stvari. S jedne strane, tehnologija napreduje tako brzo. Ono što je bilo samo eksperimentalni demo 2009. sada je stisnuto s nekoliko drugih senzora u utor veličine 1.5 kvadratnih centimetara koji se nalazi iza zaslona iPhonea X. S druge strane, sviđalo se to vama ili ne, Apple je istaknuo Face ID kao sljedeći evolucijski korak biometrijskog prepoznavanja prije nekoliko godina, ostavljajući skener otiska prsta iza sebe.

Izvori: The Verge i Daring Fireball

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!