imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Predstavljen iOS 12 – Apple WWDC 2018

Pogledajte nove funkcije sljedećeg sustava!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Sve što trebate znate o Apple File Systemu (APFS)

Sve što trebate znate o Apple File Systemu (APFS)


Sustav datoteka je trenutno još u beta verziji, a promijenit će Appleov sustav u temeljima. Čekaju nas velike promjene na Apple Watchu, iPhoneu, iPadu i Macu, zahvaljujući ovoj novoj značajki koja je predstavljena 2016. godine. Prikupili smo sve važne informacije koje biste trebali znati o APFS-u u ovom članku.

Appleov sustav datoteka, APFS, sadrži neke važne nadogradnje, iako se nije previše spominjao na WWDC-u, gdje je najavljen u pozadini.Trenutni sustav, Hierarchical File System (HFS+) i njegov prethodnik HFS zajedno su stari oko trideset godina. Riječ je o dugom periodu, pogotovo kada je riječ o informatičkoj tehnologiji.

Zbog toga je vrlo bitno da Apple izdaje nešto novo, odnosno APFS. Najavili su ovaj sustav za početak 2017. godine, pa smo napravili ovaj članak u kojem smo htjeli na jednom mjestu napisati sve što je relevantno za njega.

Sve što trebate znate o Apple File Systemu (APFS)

Zašto Apple mijenja HFS+?

Sustav koji Apple trenutno koristi, HFS+ je predstavljen 1998., prije gotovo 20 godina. Tehnologija se značajno promijenila i razvila tijekom tih dvadeset godina. Nastavljali su popravljati sustav u tom periodu, kako bi odgovarao potrebama današnje tehnologije.

Ali, dobili smo iPhone, iPad, Apple Watch i Apple TV uz naše Macove. Također, broj uređaja koji se koriste porastao je u svijetu za nekoliko milijardi. Počinjemo koristiti SSD umjesto Hard Drivea, a prostor se mjeri u gigabajtima i terabajtima umjesto u kilobajtima i megabajtima. Ne koristimo diskete i CD-ove, nego preuzimamo s interneta, a svi backupovi su na cloud serverima, umjesto u našim ladicama.

Vrijeme je prošlo, informatička tehnologija se promijela, fleksibilniji je pristup. Sustav datoteka također se mora prilagoditi ovoj promjeni, a polako dolazi kraj mogućnostima HFS+ sustava. Još uvijek radi, ali cilj je poboljšati, pa nije upitno: promjena je potrebna. Apple je iz tog razloga stvorio APFS.

Sve što trebate znate o Apple File Systemu (APFS)

Hoće li APFS biti tako dobar za nas?

Iako je HFS+ radio na svim trenutnim Appleovim uređajima, morali su ga optimizirati za svaki uređaj pojedinačno, što je bilo potrebno za neke ključne funkcije kao što je enkripcija. To je također značilo kako su morali raditi s izvornim kodovima koji su bili malo drugačiji za svaki uređaj, a rezultat je bio poseban razvoj i održavanje za svaki proizvod pojedinačno. To nije praktično, jer zahtjeva ogromne ljudske resurse i novac.

Zato su razvili APFS kako bi radio na različitim platformama. To ne uključuje samo trenutne uređaje, nego i buduće koji još nisu ni predstavljeni. Zbog toga je APFS dugotrajno rješenje.

Najbolja stvar iz perspektive korisnika je što Apple ne troši toliko vremena na proces integracije, što znači kako mogu brže razvijati uređaje i softver.

Hoće li APFS biti brži?

Ovo se ne može jasno izjaviti jer je brzina relativna stvar. Cijeli sustav vjerojatno neće biti brži ako ga mjerite štopericom, ali APFS čini sve kako bi vam se činilo da operativni sustav “leti”. Cilj je stvoriti najmanji “lag”. Prema tome, sustav datoteka će prioritet dati važnim procesima, kao što su otvaranje aplikacija ili pisanju/čitanju datoteka. Na taj način će korisnici imati dojam da je sustav brži.

Sve što trebate znate o Apple File Systemu (APFS)

Hoće li APFS biti otvoren?

Trenutno nije, što ne znači da neće biti u budućnosti. Apple je kroz godine omogućio pristup svojim kodovima: sjetite se Mach Kernela, WebKita, LLVM-a (Low Level Virtual Machine) ili Swifta. Ne bismo se čudili da Apple omogući pristup APFS-u kada u tvrtci odluče da je prikladno.

Velika prednost broj 1: optimiziran rad za SSD

Apple tvrdi kako su stvorili APFS kako bi najbolje odgovarao SSD-u. To je potpuno logično, jer svaki Apple Watch, MacBook, iPhone, iPad, Apple TV, a čak i skuplji modeli Maca koriste SSD. U praksi to znači naizlged manje promjene, kao što su optimizacija pisanja podataka, podrška za TRIM komande. Ove značajke zapravo su vrlo bitne, jer su dobre za dugotrajnost i brzinu SSD-a.

Sve što trebate znate o Apple File Systemu (APFS)

Velika prednost broj 2: Klonovi

Ovaj proces je potpun nov i bit će dostupan samo na APFS-u. Svrha kloniranja je mogućnost upravljanja datotekama na sigurniji način, orijentiran na perfromanse. Ako krenete uređivati datoteku, sustav će napraviti kopiju te datoteke (koja je referenca originalne datoteke). Sve promjene mijenjat će samo kloniranu datoteku sve dok ne spremite promjenjenu datoteku. Original će biti potpuno siguran, modificirat će se samo kada spremite promjene. Klonovi će se obrisati nakon što spremite i zatvorite datoteku, pa vam je više prostora potrebno samo u trenutku mijenjanja datoteke.

Zašto je ovo dobro? Ako vam se aplikacija ugasi dok mijenjate datoteku iz bilo kojeg razloga, originalna datoteka neće biti promjenjena, te se ne morate bojati gubitka podataka.

Sve što trebate znate o Apple File Systemu (APFS)

Velika prednost broj 3: Snapshots

Ova funkcija će ubrzati backup. Trenutno stvaranje backupa traje relativno dugo, jer sustav mora proći kroz sve, kako bi vidio sve promjene od prošlog backupa. Snapshot funkcija pomaže sustavu na slijedeći način: sustav datoteka periodično stvara sliku sustava. Time Machine backup će u teoriji raditi puno brže zahvaljujući ovoj funkciji. Ne trebate se brinuti o prostoru, jer niti jedna datoteka neće biti udvostručena sve dok barem jedna promjena nije napravljena.

Nakon ove funkcije, nema više izlika: morate raditi backup.

Velika prednost broj 4: APFS Container

macOS korisnici koji vole koristiti particije bit će vrlo sretni kada čuju kako će APFS i na njih misliti. Osnovni problem particija je što ne možete “posuđivati” prostor od druge particije kada ostanete bez prostora na jednoj. Novi sustav datoteka će eliminirati ovaj problem tako što će upravljanje prostorom biti fleksibilnije. APFS će tretirati prostor kao vrstu kontejnera (zato se i zove tako) iz kojeg svaka particija može uzeti prostora koliko joj treba. Zbog toga, možete dinamično upravljati veličinom vaših particija, a ne morate razmišljati o veličini particija kada ih stvarate.

Sve što trebate znate o Apple File Systemu (APFS)

Velika prednost broj 5: Atomic Safe-Save

Funkcija Atomic Safe-Save predstavljena je na APFS-u. Ona nam donosi neke sjajne stvari, osim mogućnosti brže promjene imena datoteka. Tretirat će promjene sustava u binarnom sustavu. Na ovaj način se u teoriji možemo riješiti datoteka koje su između dva statusa koje su u mnogim slučajevima bile beskorisne. To znači kako sustav koristi kopiranje/pisanje, odnosno stvara novu kopiju i briše staru verziju kada je verificirao spremanje nove, znači kada se uvjerio kako je nova verzija iskoristiva.

Velika prednost broj 6: Enkripcija

Adekvatna enkripcija i zaštita podataka uvijek je bila prioritet Appleu, a tako je i na APFS-u. Prije je bila moguća samo enkripcija diska na desktopu, dok je na iOS-u bila moguća enkripcija datoteka. Razlog tome je bila različita implementacija HFS+ sustava. APFS će biti konzistentniji: jednostruka ili višestruka enrkripcija bit će dostupna na razini datoteka, čak i na razini metapodataka. Možete također odabrati različite metode enkripcije, AES-CBC ili AES-XTS.

Sve što trebate znate o Apple File Systemu (APFS)

Što trenutno radi?

Osim činjenice da je riječ o APFS u prvoj generaciji, također je u beta fazi. Zbog toga, još ne radi sve kako bi trebalo. Nema kompresije koja bi trebala doći vrlo uskoro. Osim toga, slijedeće stvari trenutno nedostaju:

  • Time Machine
  • FileVault
  • Fusion Drive
  • podrška za startup diskove

Vrijedi li isprobati ga sada?

Ne preporučamo korištenje ovog sustava za svakodnevnu upotrebu, s obzirom da je još uvijek u beta fazi. Najbolji način za isprobavanje je na iOS-u, jer je ovaj sustav prisutan od 10.3 beta verzije operativnog sustava, a iOS je kontrolirano okruženje. Gore navedene funkcije još uvijek nisu savršeno integrirane, pa ne računajte na nevjerojatno iskustvo i ekstremne promjene. Barem za sada.

Sve što trebate znate o Apple File Systemu (APFS)

Lijepo je vidjeti popis novih funkcija, pa ne možemo dočekati isprobavanje ovog novog sustava kada bude u potpunosti spreman. Razmislite samo o rijetkom fenomenu koji ćemo doživjeti: ako se sustav mijenja svakih 30 godina, u svojem životu ćete vjerojatno doživjeti jednu ili dvije promjene (ili tri), a vjerojatno ćete doživjeti samo ovu promjenu u trenutku kada će vam biti stalo do toga. Živimo u sjajnom vremenu!

Izvor: iMore

iPad akcija 1999 kn

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!