imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Sve što očekujemo od novog iPada Pro


Iznimno tanke okvire, podršku za vanjski zaslon, A12X procesor i još mnogo toga…

S približavanjem božićnog doba i završetka ove godine, drugi ovojesenski Keynote gotovo je neminovan. Očekujemo lansiranje nadograđenog Maca i iPada Pro. Već smo pisali zašto Appleova računala zaslužuju nadogradnju, pa ćemo se sada posvetiti iPadu Pro te našim željama i očekivanjima od novog izdanja Appleovog tableta.

Kao što znate, prošli je vikend bio pun vijesti o iPadu Pro, a u jeku toga, mi smo dobili poruku korisnika K1l1m6n:

Hej, frende! Renderi s MacRumorsa grozno izgledaju. Ja sam napravio nešto baš za vas!

Stoga smo kombinirali sve Rambove, Kuove i Gurmanove informacije, te vam predstavljamo naše viđenje novog iPada Pro.

Prema Kuou, Apple radi na dva nova iPad Pro modela. Gotovo nema sumnje da će dimenzije ostati iste kao iz 2017., pa očekujemo da se format neće mijenjati. Međutim, što ako dizajn krene stopama iPhonea X, pa novi uređaji nemaju okvir? To bi značilo i dokidanje tipke Home, osobito zato što iOS 12 omogućuje upravljanje gestama i na iPadima.

Ipak, mi očekujemo da će se okviri samo iznimno smanjiti (otprilike na 6 mm). Usjek bi mogao otpasti jer bi na gornjem okviru bilo dovoljno prostora za umetanje svih senzora i kamere Face ID-a. Inače, što se tiče Face ID-a, važno je naglasiti da bi Apple trebao poraditi na toj tehnologiji. Morala bi moći raditi u više smjerova, dakle i onda kada se iPad upotrebljava u položenom načinu rada.

S obzirom na to da svi očekuju iPad debljine papira, gotovo je sigurno da neće biti staklene stražnje strane. Međutim, računamo na trake antene po uzoru na iPhone 7, s klasičnim zaobljenim rubovima. Kamera bi mogla biti poput one na iPhoneu XS ili iPhoneu XR, a Smart Connector bi mogao biti premješten na stražnju stranu.

Točne dimenzije uređaja mogle bi biti 178,52 x 247,64 x 5,86 mm u slučaju manjeg modela, što je 0,2 mm tanje od postojećeg 10,5-inčnog iPada Pro. Veći, 12,9-inčni model mogao bi biti veličine 215 x 280,66 mm, a oba bi uređaja mogla imati okvire debljine 6 mm.

Najviše se koplja lomi oko pitanja konektora. Mnogi izvori navode da bi ovo mogao biti prvi iOS uređaj s USB-C podrškom. Prema Rambu, taj bi konektor omogućio podršku za 4K HDR tako što bi se uređaj mogao povezati na vanjski zaslon. Iako ta ideja odgovara Appleovim aktualnim vizijama, ja bih se kladio na bežično rješenje.

Također, moguće je uklanjanje 3,5-milimetarskog Jack konektora, što opet dovodi u pitanje uvođenje spomenutog USB-C konektora. Hoće li se Apple odlučiti na potpuni bežični pristup?

Bežično punjenje ipak je manje vjerojatno, ali OLED zaslon od 12 Hz izgledan je odabir, pa možemo početi nagađati i o cijenama. Ovakav bi se uređaj mogao prodavati po prilično visokoj cijeni, jer se radi o prvom uređaju s OLED zaslonom te veličine. U tom pogledu govorimo o velikom koraku naprijed u pogledu boja i energetske učinkovitosti.

Sada kada smo spomenuli energetsku učinkovitost, moramo se dotaknuti i procesora, koji bi mogao biti imenovan A12X. Pametna rješenja za očuvanje baterije procesora A12 Bionic u spoju s performansama Neural Enginea s osam jezgri rezultiralo bi pravom zvijeri.

Na kraju, tu je i AirPencil, digitalna olovka koja bi se mogla oslanjati na NFC za povezivanje, baš poput AirPodsa.

Premda još uvijek nema službenog datuma lansiranja novog iPada, kladimo se da nećemo još dugo čekati…

Ilustracije korištene u članku rad su Viktora Kádára, aka. K1l1m6n. Ako vam se sviđa njegov rad, bacite oko na njegov koncept MacBooka Pro, koji je osmislio na temelju naših opisa. Također, možete ga pratiti na Instagramu i Behanceu, a i mi ćemo ga sigurno još iskoristiti za buduće članke.

Izvori: Macrumors , Macworld, 9to5mac

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!